OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: ellenzéki előválasztás, jövő nemzedékek)

Belföld, 2021.05.17

Az ellenzéki előválasztásról és a jövő nemzedékekről is szó volt hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Megemlékezés



Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett az életének 90. évében elhunyt Kovács Gáborról (KDNP), aki 1990 és 1994 között volt országgyűlési képviselő.


Párbeszéd: jóvátétel és az ország újraegyesítése kell!



Tordai Bence (Párbeszéd) emlékeztetett arra, hogy párttársa, Karácsony Gergely főpolgármester hétvégén bejelentette, elindul miniszterelnökjelölt-aspiránsként az ellenzéki előválasztáson. Hozzátette: Karácsony Gergely vállalja Magyarország 99 százalékának képviseletét a kiváltságos egy százalékkal szemben, jóvátételre és az ország újraegyesítésére készül.

Szerinte az ország lakóinak nagy többsége belefáradt abba, hogy a kormány állandóan csak harcol és mesterségesen teremt megosztottságot, és Karácsony Gergely már bebizonyította, hogy képes legyőzni a hatalom emberét az emberek hatalma segítségével.

Azt mondta, a kormány hétről hétre merényletet követ el a 99 százalék ellen. Példaként említette a Fudan Egyetem és a bérlakástörvény ügyét. Hozzátette: a kormánypártok tudják, hogy bukni fognak és már csomagolnak úgy, mint az, aki a hotelszobából nemcsak a miniszappant, hanem az ágyat, az asztalt és a tévét is elviszi.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a baloldal már a szavak szintjén sem foglalkozik az embereket érintő mindennapi problémákkal, mint amilyen a koronavírus-járvány. Azzal az előválasztásnak nevezett showműsorral vannak elfoglalva, amelyet Gyurcsány Ferenc (DK) rendez és megvan benne a szerepe Karácsony Gergelynek is - hangoztatta. Az államtitkár a főpolgármester szlogenjét úgy foglalta össze: 99 százalék Gyurcsány, 1 százalék Karácsony. Kijelentette: Karácsony Gergely is Gyurcsány Ferenc jelöltje, bábu a volt baloldali miniszterelnök kezében.

Szerinte nem az a probléma, hogy Karácsony Gergely nem beszél angolul, hanem az, hogy miközben azt állította, van nyelvvizsgája, nincs neki, ahogy tudományos fokozata sincs.



LMP: a közérdeknek újra meg kell előznie a magánérdeket



Ungár Péter (LMP) az ellenzéki előválasztás mellett érvelt. Kifejtette: az állam lehet jó gazda, az újraelosztás pedig jó dolog és a társadalmi-környezeti fenntarthatóság mellett kiálló jelölteket kellene az előválasztáson kiválasztani, ezért támogatják, hogy Karácsony Gergely legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Hozzátette: a Fidesszel szemben a nyugati mintakövetés és az EU kritikátlan másolása nem helyes politika. Ki kell mondani, hogy az EU vezetése és a Fidesz szövetségesek, az LMP mind a kettőnek az ellenzéke - szögezte le.

Véleménye szerint a Fidesz visszatalált liberális gyökereihez, "az SZDSZ ifjúsági tagozataként" történt indulásához az egyetemek privatizációjával. A Fidesz a koronavírus-járvány okozta válságot nem arra használta, hogy segítsen az állásukat vesztett embereknek vagy az önkormányzatoknak; a kormányváltásnak az is a célja, hogy a közérdek újra megelőzze a magánérdeket - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint baloldalon a helyzet változatlan: Gyurcsány Ferenc irányítja a folyamatokat. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc 2006-ban akkor is jó eséllyel miniszterelnök lett volna, ha nincs Magyarországon rendszerváltás. Elmondta, 2021-ben annak az embernek a hatalmát segít előmozdítani az LMP, amely azért jött létre, hogy Gyurcsány Ferenchez képest legyen más a politika.

Az államtitkár szerint Karácsony Gergely 99-es szlogenje "New Yorkból érkezett". Ki hiszi azt el, hogy a világ leggazdagabbjai közé tartozó Soros György igényeit teljes mértékben kiszolgáló magyarországi baloldal majd az emberek érdekében fog kormányozni? - firtatta, hozzátéve, az ellenzék másra sem készül, mint külföldi cégek érdekeit képviselni.



DK: az új világ tolvaja a kormány



Gyurcsány Ferenc (DK) szerint a politikus a következő választásra, az államférfi a következő nemzedékre gondol. A mostani kormányban nincs egy államférfi sem - jelentette ki, jelezve, hogy a jövő nemzedékek Magyarországa érdekében szólal fel.

Kifogásolta, hogy a kormány a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyonra rátette a kezét, hogy odaadta az állami földeket a saját embereinek, így Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak több földje van, mint a második világháború előtt az Esterházyaknak. Beszélt arról is, hogy szerinte megszűnik az egyetemi önállóság, és emlékeztetett, hogy a kormány elzavarta "az egyik legjobb" egyetemet Magyarországról. Irgalmatlan mértékűnek nevezte a Budapest-Belgrád-vasútvonalra és a kínai egyetemre felvett kölcsönöket, amelyeket a következő generáció fizet majd vissza. Szóvá tette azt is, hogy a paksi beruházás terhei is a következő nemzedékeket sújtják.

Úgy összegzett: nem a következő kabinet, hanem a következő korosztályok mozgásterét szűkíti a kormány, "az új világ tolvaja", ellopja a jövőjüket.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint majd a választók döntenek arról, ki számít államférfinak. Azt firtatta, miért nem gondolt a baloldal a következő generációkra, amikor eladta a magyar ipar jelentős részét, amikor eladósította az országot vagy megnyirbálta a családtámogatásokat. Közölte, a kormány minden generációnak megadja a támogatást.

Showműsornak nevezte és "előre lezsírozott dolognak" tartja az ellenzéki előválasztást. Azt kérdezte, mi az a teljesítmény, amely méltóvá tenné Karácsony Gergelyt a kormányfői szerepre. Közel két év alatt csak kesergett, felelősséget hárított - mondta, hozzátéve, hogy a főpolgármester is Gyurcsány Ferenc jelöltje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!