OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: EP-választás, EU, családok)

Belföld, 2019.03.18

Az európai parlamenti (EP-) választásról, az EU jövőjéről és a családok támogatásáról volt szó hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: soha nem látott tétje lesz az EP-választásnak


Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője arról beszélt, hogy az EP-választásnak soha nem látott tétje lesz, ugyanis az a kérdés, megengedik-e Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy kivezesse Magyarországot az európai országok közösségekből.

Úgy vélte, Orbán Viktor a saját szövetségeseibe is beleköt, és most ők hátat fordítanak neki az Európai Néppártban (EPP).

Gyöngyösi Márton szerint Orbán Viktor évek óta fel akarja küzdeni magát az európai porondra és most keresi a helyét. Nem érdekes, mi történik a Fidesszel és Orbán Viktorral, de az fontos, hogy a mindenkori kormánypárt olyan pártcsaládban találja meg a helyét, ahol a magyar nemzeti érdekeket hatékonyan lehet képviselni, és ezt olyan képviselőcsoportban lehet megtenni, amely nagy presztízzsel bír - mondta.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta: az EP-választásnak valóban soha nem látott tétje van, és ez a bevándorlás kérdése, amely a 21. század európai sorskérdése, Magyarországnak is a legfontosabb ügy. Ehhez kapcsolódik Európa jövőjének kérdése, amelyre két koncepció létezik: a nemzetek szövetségének és a föderatív európai egyesült államoknak a koncepciója - mutatott rá.

Úgy látja, e kérdésben nem számíthatnak a Jobbik támogatására, és a párt saját szavazói sem tudják pontosan, mit képvisel a Jobbik.

Az államtitkár emlékeztetett: a Jobbik a DK-val ünnepelt együtt a hétvégén, vagyis hatalmi érdekből feladta azokat az elveket, amelyeket eredetileg vallott az EU jövőjéről, és egy olyan párt oldalára állt, amely Magyarországot mint nemzetállamot meg szeretné szüntetni.


Párbeszéd: magyarellenes szövetséghez csatlakozna Orbán


Szabó Timea (Párbeszéd) frakcióvezető szerint Orbán Viktor egy szélsőséges, magyarellenes, Putyin-barát szövetséghez készül csatlakozni.

Felvetette: az az érdekes, ki fogja a magyarok érdekeit képviselni Európában, és milyen szövetségesekhez akarja odaláncolni Magyarországot Orbán Viktor. Azt mondta, Orbán Viktor hazaáruló, de az ellenzéki pártok mindent megtesznek, hogy megakadályozzák az "ámokfutását".

Orbán Balázs úgy válaszolt: az EU és a nemzetközi politika egyenlő a szabad nemzetek szövetségével, ezért senki utasítását nem hajtják végre, csak a magyar érdekeket képviselik, és kizárólag azt támogatják, ha olyan elképzelések jönnek Brüsszelből, amelyek a magyarok érdekeit szolgálják. A bevándorláspolitikában soha nem fogadnak el utasítást Brüsszeltől - tette hozzá.

Az államtitkár azt javasolta, ne utasítások alapján politizáljanak az ellenzéki pártok.


DK: a kormány ki akarja léptetni Magyarországot az EU-ból


Gréczy Zsolt (DK) elmondta: a kormány ki akarja léptetni Magyarországot az EU-ból. Magyarországnak részt kell vennie az európai egyesült államok projektben, mert ezzel nem elveszítjük a nemzeti érdekeket, hanem kiszélesítjük azokat - fogalmazott.

Úgy fogalmazott: az EPP-nek most el kell döntenie, hogy "kivágja-e" azt az embert, akinek semmi köze nincs a kereszténységhez. A térség országaiban tapasztalható fejlemények azt mutatják, hogy "ritkul a levegő" Orbán Viktor körül - vélekedett.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte: a DK működik most együtt azzal a párttal - a Jobbikkal -, amely ki akart lépni az EU-ból, holott az uniós tagság nemzeti érdek.

A kormány a politikáját nem máshol megfogalmazott elvárásokhoz igazítja, hanem az ország érdekeihez, miközben az ellenzék "stréber módon" hajt végre mindent, ami Brüsszelben megfogalmazódik - mondta. Hozzáfűzte: ha a Brüsszelből irányított szuperállam létrejönne, sok jogot elvennének Magyarországtól, és nem a magyarok befolyásolnák a döntéshozatalt, hanem senki által meg nem választott bürokraták.


MSZP: minden magyar családot támogatni kell


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy minden magyar családot támogatni kell, és a felmérések szerint a magyar családok kedvezően ítélik meg az EU-t, miközben a kormány folyamatosan harcban áll az unióval.

Az MSZP határozati javaslatot nyújt be olyan intézkedéseket indítványozva, amelyek minden család támogatását szolgálnák - közölte.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kijelentette: kilenc év fideszes kormányzás után a kormány támogatottsága stabil, az EU támogatottsága pedig növekszik, vagyis a szavazók értik, hogy a kormány kritikus, de egyértelműen Európa-párti.

Közölte: a 2002-2010 közötti időszak lejtmenet volt a családoknak, az akkori kormányok kedvezményeket vettek el a családoktól, ezért kérdéses, mennyire hiteles most ez az ellenzéki javaslat a családok támogatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!