OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: felsőoktatás, csengeri örökösnő, választás)

Belföld, 2021.02.22

Megemlékezett a Magyar Parasport Napjáról hétfőn az Országgyűlés, majd napirend előtti felszólalások hangzottak el.



Megemlékezés



A képviselők néma felállással emlékeztek meg a napokban elhunyt Kispál Ferenc (Fidesz) egykori országgyűlési képviselőről.

Kövér László házelnök ezt követően a Magyar Parasport Napjáról emlékezett meg. Felidézte: az Országgyűlés 2017-es határozatában nyilvánította február 22-ét, a mozgáskorlátozottak Halassy Olivér Sport Clubjának 1970-ben történt megalakulásának napját a Magyar Parasport Napjává.

Talán a parasportolók szembesítenek leginkább minket azzal, hogy a küzdés, a kitartás, az elszánt akarat olyan erőt adhat, amellyel minden akadályt le lehet győzni - mondta Kövér László. Azt kívánta a paralimpikonoknak, hogy sikeres felkészülés után jussanak el Tokióba, és a járványhelyzet ne akadályozza őket abban, hogy biztonságban versenyezhessenek az idei olimpián.



Napirend előtt



Párbeszéd: nem az egyetemi modellváltásra



Mellár Tamás (Párbeszéd) az egyetemi modellváltás rendszerét kritizálta, azt ígérve, hogy a 2022-es választásokat követően felálló új kormány megtalálja majd azokat a jogi formákat, amelyek révén visszafordítják ezt a folyamatot.

Szerinte a modellváltással az Orbán-kormány felszámolja az állami egyetemek vidéki hálózatát, ezzel pedig a vidéki, szegény családok tehetséges gyermekeit gátolja a továbbtanulásban. Úgy értékelte, hogy a "privatizáció örve alatt" valójában lopás történik, hiszen állami vagyon kerül magánkézbe ingyenesen, az egyetemi alapítványok élére kerülő kuratóriumok felett pedig nincs ellenőrzési jogkör, a kuratórium azt tesz a vagyontárgyakkal, amit akar.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy vélte: a Párbeszéd képviselője "Gyurcsány kottájából kíván énekelni", és azt akarja, hogy az a baloldal kerüljön vissza a hatalomba, amely eladósította és lehetetlen helyzetbe lökte a magyar felsőoktatást.

Hangsúlyozta: 2010 után sok tízmilliárd forintot kellett arra fordítania a kormánynak, hogy megpróbálja kiváltani a felelőtlenül megkötött PPP-szerződéseket. A baloldal rossz örökségét próbáljuk rendbe hozni, és a felsőoktatás számára megadni a lehetőséget, hogy maga rendelkezzen az infrastruktúrájával - mondta Schanda Tamás.

Kiemelte azt is: amikor a képviselő a modellváltást támadja, akkor nem a kormányt támadja, hiszen az egyetemek önként kérték, hogy részt vehessenek ebben a folyamatban.



LMP: Kósa Lajos ügyében felvetődik a befolyással üzérkedés



Csárdi Antal (LMP) Kósa Lajos fideszes képviselő és a csengeri örökösnő ügyéről szólva azt vetette fel: függetlenül attól, hogy Kósa Lajos "ennyire ostoba módon bedőlt" az átverésnek, a magyar hatságoknak azt is vizsgálnia kellene, hogy "mi a helyzet a befolyással üzérkedéssel".

Érdemes lenne a hatóságoknak feltenni az a kérdést, életszerű-e az, hogy Kósa Lajos teljesen természetesnek gondolta, hogy neki sokmilliárdos ajándékokat juttatnak - mondta.

Azt is firtatta, vajon Kósa Lajos alkalmas-e arra, hogy vezető tisztséget töltsön be, méltó-e arra, hogy ő vezesse a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát, illetve, hogy az operatív törzs tagja legyen.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára válaszában "sületlenségeknek" nevezte a képviselő állításait. Kósa Lajos bizottsági tisztégével kapcsolatban rámutatott: azok a pártok vádaskodnak, amelyek a rémhírterjesztéssel hírekbe kerülő Kórózs Lajost továbbra is a "keblükön melengetik", és eltűrik, hogy a járványhelyzetben illetékes bizottságot vezesse.

Hangsúlyozta: Kósa Lajos sértettje és nem elkövetője a hivatkozott ügynek. Megtévesztették, különben nem lenne ügy - fogalmazott Völner Pál. Felvetette azt is: hogyan gondolják, hogy a kormányzatnak bármi köze van egy olyan ügyhöz, amelyben éppen rendőrségi eljárás folyik.


DK: szembenézést a 2018-as választási csalással!


Oláh Lajos (DK) arról beszélt, elmaradt a szembenézés a 2018-as "választási csalásokkal", amelyek során Erzsébet- és Terézvárosban a Lendület Párt ajánlóívein legalább 341 név egyezett meg sorrendiségében is a Fidesz lajstromán szereplőkkel, de az aláírások mások voltak, valamint mindkét helyen megjelent 9, választójoggal nem rendelkező polgár is.

Szerinte meg kell nézni, kinek az érdekében indulhatott el a kamupárt. Azt firtatta, a körzet kormánypárti jelöltjét, Bajkai Istvánt megkérdezték-e az ügyben.

Valószínű, hogy a Kubatov-listával való visszaélés az önök választási stratégiájának része - címezte szavait a kormányoldalhoz Oláh Lajos, kijelentve, a történtek ellenére 2022-ben harmadjára is le fogják győzni a Fideszt a körzetben.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagálásában azt hangsúlyozta, Magyarország demokratikus jogállam, ahol a törvények mindenkire kötelezőek, a hatóságok a jogszabályoknak megfelelően járnak el.

A kamupártok indulásának szigorítására vonatkozó javaslatot az ellenzék nem támogatta - jelentette ki, hozzátéve, a DK-s képviselő vizet prédikál és bort iszik.

Arról beszélt: szemben baloldali elődeivel a kormány nem gyakorol nyomást a rendőrségre, amely szakszerűen és előírásszerűen, pártbefolyástól és -politikától mentesen jár el.

A magyar rendőrség mindenkivel szemben határozottan fellép, aki megszegi a törvényt - mondta Kontrát Károly. A konkrét ügyről közölte: az ismeretlen tettes elleni eljárást 2019 márciusában ügyészi jóváhagyással felfüggesztették, és azóta nem merült fel olyan adat, amely a folytatást indokolta volna.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!