OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: jövedelem, helyreállítás bérlakások, járvány)

Belföld, 2021.05.18

A jövedelmi helyzetről, a helyreállítási tervről, a bérlakásokról és a koronavírus-járványról is szó volt napirend előtt, az Országgyűlés keddi ülésén.



Párbeszéd: a kormány csak a társadalom egy százalékával foglalkozott


Mellár Tamás (Párbeszéd) Karácsony Gergely azon bejelentéséről beszélt, hogy indul az ellenzéki előválasztáson, és elindít egy társadalmi mozgalmat, amelynek célja, hogy a magyar társadalomnak azt a 99 százalékát képviselje, amely veszteségeket szenvedett el az elmúlt időben, amiért a kormány csak a fennmaradó egy százalékkal foglalkozott.

Magyarországon nem érvényesült az az elv, hogy a gazdagok jövedelme leszivárog a szegényebbek felé - értékelt.

Kiemelte: van alapja és célja a mozgalomnak, mert Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, amely nemcsak hivatkozik a társadalom többségére, hanem annak érdekében politizál.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány célja évek óta a szegénység felszámolása, és a szegénységből a munka jelenti a kiutat. Fontos, hogy egyre több embernek van lehetősége dolgozni - tette hozzá.

Közölte: az elmúlt években emelték a minimálbért, csökkentették a rezsit, segítettek a devizahiteleseknek, és a statisztikák alapján csökkent azok száma, akiknek egy váratlan kiadás nehézséget okoz, a szegénység kockázatának kitettek száma és a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma is mérséklődött. 2010 előtt a baloldali kormányok is válságot kezeltek, de úgy, hogy emelték az emberek terheit - mondta.


LMP: nem hoz valódi segítséget a helyreállítási terv


Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy a kormány az uniós helyreállítási tervben szereplő összeget csökkentette, és érthetetlennek nevezte, miért nem veszi igénybe a kabinet ezt a hitellehetőséget. Az orosz és kínai hitellel nincs gond, de az uniós forrást nyilvánvalóan nehezebb lenyúlni - fogalmazott.

Úgy vélte, így viszont nem jelent valódi segítséget a terv, és alig szolgálja a klímacélokat.

Megjegyezte: amikor az ellenzék felvet egy fontos ügyet, a kormánypártok válaszukban mindig Gyurcsány Ferencre hivatkoznak, de az emberek érdemi választ várnak.

Orbán Balázs közölte: az EU azért hozta létre a helyreállítási projektet, hogy a járvány után élénkíteni tudják a gazdaságot, és ezt próbálták összefésülni a kormány prioritásaival. A járvány elleni gazdasági védekezés minél több beruházást, fejlesztést, munkahelyteremtést jelent, ezt pedig minél több forrásból tervezik finanszírozni - mondta.

Kitért rá: azért beszélnek sokszor Gyurcsány Ferencről, mert a 2022-es választáson az ellenzéki pártok szövetségben akarnak indulni, és ezt a szövetséget Gyurcsány Ferenc vezeti. Ha sikerrel szerepelne a választáson a baloldal, a 2010 előtti politika térne vissza - tette hozzá.


DK: igazságtalan a bérlakások értékesítése


Varju László (DK) közölte: az önkormányzati bérlakásrendszert érintő fideszes javaslat ellen már a párt saját emberei is tiltakoznak, mert megkárosítja a városok lakóit. Ez az elképzelés ellehetetleníti a városok felelős gazdálkodásának alapját, kiüresíti az önkormányzatiságot - jelentette ki.

Úgy látja, ezzel a lépéssel is a közvagyonból csinálnának magánvagyont, de sosem lehet közérdek, hogy kevesek gazdagodjanak a sokak rovására a közvagyonból. Igazságtalan és cinikus ez a törvényjavaslat - vélekedett a kormánypárti indítványról.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, azoknak, akik az önkormányzattól bérlik a lakásukat, lehetőségük lenne annak megvásárlására. Ez több tízezer családot érinthet szerte az országban, és mindenki szabadon dönthet, hogy él-e a lehetőséggel. A saját tulajdon a polgári lét egyik alapja - fűzte hozzá.

Közölte: az elmúlt években több intézkedéssel támogatták az otthonteremtést, ezzel szemben a baloldal kormányon elvett a családoktól, megszorító intézkedéseket hozott, és vélhetően ismét ezt tenné, ha hatalomra jutna.


MSZP: a kormánynak meg kellett volna fogadnia az ellenzék javaslatait


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) elmondta: több mint egy éve tart a koronavírus-járvány, amely rosszul érinti a gyermekeket is, akik csaknem egy éve "be vannak zárva". Problémát jelent, hogy a járvány ellenére a diákok úgy érzik, muszáj bemenniük az iskolába az érettségi miatt, nehogy lemaradjanak - vélte.

Hangsúlyozta: a kormány későn lép az oktatásban, inkább el kellett volna fogadnia azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyeket a gyermekek érdekében nyújtottak be.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a kormánynak mindig a gyermekek érdeke az első, igyekeztek a járvány idején is olyan intézkedéseket hozni, amelyek a gyermekek biztonságát garantálják, de ezeket az ellenzék nem támogatta, sőt igyekezett akadályozni a kormányt. A baloldal kormányon még békeidőben sem tudta botrányok nélkül levezényelni az érettségit - tette hozzá.

Közölte: ha az ellenzékre hallgattak volna, elvették volna a diákoktól az érettségizés és a továbbtanulás lehetőségét, így viszont sikerült lebonyolítani az érettségit megfelelő feltételekkel. Soron kívül be tudták oltani a pedagógusokat, mert volt elég oltóanyag a keleti vakcináknak köszönhetően - emlékeztetett az államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!