OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: konvergenciaprogram, önkormányzatok, koronavírus)

Belföld, 2020.05.11

A konvergenciaprogramról, az önkormányzatokról, a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság kezeléséről volt szó hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt.



Párbeszéd: hova lesz a pénz?


Mellár Tamás (Párbeszéd) a napokban közzétett konvergenciaprogramról elmondta, a kormány szerint idén 3 százalékos visszaeséssel, jövőre 4,8 százalékos növekedéssel lehet számolni, idén 5,6 százalékos lehet munkanélküliségi ráta. Szerinte ebből látszik, hogy nem valósul meg a miniszterelnök terve, hogy annyi munkahelyet teremtenek, amennyit a vírus elpusztít, ugyanis a munkanélküliségnek a válság előtti 3,5 százalékos szinten kellene maradni. A kormány az államadósság növekedése miatt nem akarja a segélyeket növelni, ennek ellenére nő az államadósság is - mutatott rá, azt firtatva, hova lesz a pénz?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a 2008-as válságkezeléshez viszonyítva Magyarország relatív pozíciói most jók, nincsenek strukturális problémák.

Elmondta, Mellár Tamástól 2010 és 2014 között folyamatosan azt lehetett hallani, nem sikerül a gazdasági szerkezet átalakítása, válságkezelés nem hoz növekedést, nem lesz egymillió új munkahely. A kormány ezeket a célokat elérte - mondta. Közölte, ha Mellár Tamás azt mondja a mostani célokról, nem fogják elérni azokat, ez az első jel, hogy a kormány jó úton jár.



LMP: kormány leszámolás az önkormányzatokkal



Csárdi Antal (LMP) szerint a kormány hazugságokkal teletűzdelt leszámolást folytat az önkormányzatokkal szemben. Elvették a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó összesen 34 milliárd forintos részét, az önkormányzatok a kormány döntése nyomán elvesztették az idegenforgalmi és a parkolási bevételeiket, valamint a beruházási forrásaikat is - mondta. Kiemelte, hogy a VIII. kerülettől 1,1 milliárd, a IX. kerülettől 400 millió forintos fejlesztési forrást vontak el.

A kormány pártpolitikai alapon döntött, ez Kocsis Máté (Fidesz) személyes bosszúja - hangoztatta, megjegyezve: ezen időszak alatt 15 milliárd forintot költöttek kormánypropagandára, 10 milliárdot élsportra.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette, a kormány szövetségesként számít az önkormányzatokra a koronavírus-járvány elleni védekezésben és számít arra is, hogy a terhek vállalásából is kiveszik a részüket az önkormányzatok. Amikor a kereskedelmi szektor leállása hetente 200 milliárd forint kiesést okoz a GDP-ben, a 34 milliárd forint nem tekinthető túlzottnak - jegyezte meg.

Hozzátette: a jelenlegi helyzetben az önkormányzatoknak is át kell alakítaniuk a gazdálkodásukat, ami az idei költségvetés összeállításakor preferencia lehetett, azt hátrébb kell sorolni, mert más időket élünk.



DK: Orbán Viktor magára hagyta a magyarokat



Varju László (DK) közölte, nagy a baj, Orbán Viktor magára hagyta a magyarokat. Értékelése szerint Magyarországot rossz állapotban érte a gazdasági válság, amelyet rosszul is kezel a kormány, ennek következménye a gyenge forint, az emelkedő infláció, a több százezres munkanélküliség és a várható újabb kivándorlás, az összeomlott egészségügy, ahonnan kidobták az embereket és a viharvert oktatási rendszer.

Elmondta, "a nyugdíjhazugság" is kipukkadt, mert a 4 százalék feletti infláció agyonveri az amúgy is alacsony nyugdíjakat. Hozzátette: a kormány nem segít a vállalkozóknak és a munkavállalóknak sem, de vitorláskikötőkre jut pénz.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy csökken a koronavírusban megbetegedettek száma, de azok jelentős része még mindig Budapesten van. Szigorú menetrend szerint lehet újraindítani az életet. Közölte, az érettségi ügye is megmutatta, a baloldali pártok a tagadásra, a kákán is csomót keresésre és a kormány üzemszerű támadására állították be politikájukat, megmutatták, ha baj van, egyáltalán nem lehet rájuk számítani.

A gazdaságról szólva közölte, az első negyedéves számokon már látszik a járvány hatása, az áprilisi és májusi adatok sokkal-sokkal csúnyábbak lesznek. Hozzátette: a legfontosabb most a munkahelyek védelme, hogy ne növekedjen az álláskeresők száma, ezért döntött a kormány az adócsökkentésekről, duplázza meg a közmunkakeretet és nyújt bértámogatást.

Bírálta Karácsony Gergely főpolgármestert, aki szerinte Facebook-politizálást folytat és látványosan menekül az érdemi cselekvés és a felelősség elől. Fenntartóként lenne dolga, erősebb védelmet kellene biztosítania az idősotthonoknak, amelyeket a főpolgármester nem készített fel a járványra - mondta. Hozzátette: akkor lehet újraindítani a budapesti életet, ha csökken az idősotthoni halálestek száma.



MSZP: az alapellátás leállításának több áldozata lehet, mint a járványnak



Tóth Bertalan (MSZP) a kormány felelősségét hangsúlyozta a válságkezelésben és bírálta azt, hogy össze-vissza beszéltek az iskolák bezárásáról, a maszkviselésről, a tesztelésről. Emberek halnak meg, mert kirakták őket a kórházakból, az elmúlt másfél hónapban egymillió ember nem jutott hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz, eljutottunk oda, hogy az alapellátás leállításának több áldozata lehet, mint a járványnak - részletezte.

Aki segíteni akar - kérte - , támogassa az MSZP az emberek védelme érdekében indított petícióját az álláskeresési támogatás növelésére, az előrehozott nyugdíj biztosításra, a rezsicsökkentésre.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára összehasonlította a szocialista és a jelenlegi kormány válságkezelését, szerinte a szocialisták megszorításokkal éltek és eladósították az országot.

A mostani kormány arra használta a veszélyhelyzeti felhatalmazást, hogy gyorsan és hatékonyan tudjon lépni a válságkezelésben - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!