OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: kormányfői út, környezetvédelem, energiahatékonyság)

Belföld, 2021.12.06

Orbán Viktor varsói útjáról, a környezetvédelemről és az energiahatékonyságról is beszéltek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt.



Párbeszéd: "szélsőjobboldali Frankenstein-frakció" leendő tagjaival találkozott a miniszterelnök


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök Varsóban "a szélsőjobboldali Frankenstein-frakció" leendő tagjaival tanácskozott hétvégén.

Úgy fogalmazott: ezek a pártok nulla érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek, rasszisták, idegengyűlölők és magyarellenesek. Nem tisztelik a nőket, a romákat, a zsidókat, a melegeket, és a magyarokat sem, "mindenkit gyűlölnek, aki nem úgy néz ki, mint ők, és akik nem ugyanazt gondolják, mint ők" - értékelt a képviselő, hozzátéve: a Párbeszéd szerint olyan európai pártokkal kell szövetséget kötni, akik előreviszik Európát, és nem a "20. század sötét időszakába".

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában - kiemelve, hogy a kérdés nem kormányzati hatáskört érint - azt mondta: Varsóban olyan politikai erők találkoztak, amelyek a bevándorlás helyett a családokat helyezik a középpontba. Hangsúlyozta: a kormány mindenkori politikáját a magyar érdekből vezeti le.

Az államtitkár kitért a 2004. december 5-i népszavazásra, amikor a baloldal magyarok ellen kampányolt, valamint megjegyezte: ha a Párbeszéd politikusa a szélsőségek ellen szeretne fellépni, először szövetségesei között kopogtasson. Ugyanis a Jobbikban még mindig van olyan aktív politikus, aki a parlamentben akarta összeírni a zsidókat - idézte fel.


LMP: nem fizettek a szennyező nagyvállalatok a magyar költségvetésbe


Ungár Péter (LMP) arról beszélt: a zöld mozgalom jelszava a 70-es évek óta az, hogy "cselekedj lokálisan, gondolkodj globálisan", a Fidesz zöld politikáját azonban úgy lehetne leírni, hogy "panaszkodj globálisan, ne csinálj semmit lokálisan".

Hozzátette: a szennyező fizet elvet jónak tartja, ám az elmúlt 12 évben egy szennyező nagyvállalat sem fizetett a környezetszennyezés költségeiért a magyar költségvetésbe.

Kifogásolta többek közt a szélenergia "betiltását", a fosszilisenergia-előállítást és azt, hogy a kormány szerinte az agrármultik és nem a zöld gazdálkodók mellé állt.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára fontos kormányzati ügynek nevezte a környezeti örökség védelmét.

Amikor a stratégiai vállalatokkal való együttműködést kritizálja az ellenzék, a magyar emberek ellen politizál, mert az ilyen megállapodásokat a kormány Magyarország számára fontos befektetőkkel köti, magyar családoknak biztosítva ezzel megélhetést - mutatott rá. Hozzátette: a Mátrai Erőmű, melyet a baloldal bezáratna, több ezer ember megélhetését biztosítja a Mátraalján.



DK: a kormánynak csak üres szlogen az energiatakarékosság



Varju László (DK) azzal vádolta a kormányt, hogy számára az energiatakarékosság csak üres politikai szlogen, és nemet mond a panellakások, társasházak felújítására. Arra hivatkozott, hogy elégtelen minősítést kapott az a dokumentum, amelyet a kormány az európai helyreállítási alappal kapcsolatos terv részeként nyújtott be az energiatakarékossági célokról. Szerinte kiderült, hogy a kabinet továbbra sem költene a panellakások felújítására.

Az EU jelentős támogatást biztosítana energiahatékonysági célokra, ez azonban nem illeszkedne a "rezsihazugsághoz", hiszen így ténylegesen csökkennének a lakások költségei, de "nem híznának a haverok számlái" - értékelt az ellenzéki képviselő.

Kijelentette: olyan kormányra van szükség, amelynek a rezsicsökkentés arról szól, hogy miként lehet a legjobb módon csökkenteni a családok, közülük is a legrászorultabbak kiadásait.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hiteltelennek nevezte a képviselő szavait, amelyek szerinte homlokegyenest ellenkeznek az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter rezsicsökkentést támadó nyilatkozataival.

Hangsúlyozta: az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos szakmai egyeztetések már a nyár folyamán lezajlottak, Brüsszel a terveket politikai okokból, a gyermekvédelmi törvény és az illegális migráció ügye miatt nem hagyja jóvá Magyarország esetében.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a baloldal ebben a helyzetben nem a magyar emberek és a vállalkozások érdekei mellett állt ki, hanem aktívan lobbizott azért Brüsszelben, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal kormányon tizenötször emelte a rezsi árát, míg 2010-et követően a rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!