OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt, koronavírus)

Belföld, 2020.03.24

Az ellenzéki képviselők a kormány koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedéseit bírálták keddi, napirend előtti felszólalásaikban a parlamentben.



Párbeszéd: gazdasági válság közeleg


Mellár Tamás (Párbeszéd) azt mondta, a járvány mellékhatásaként egy nagy, a 2008-as hasonló méretű gazdasági válság fog kialakulni, amelynek súlyos következményei lesznek Magyarországra nézve. A politikus kiemelte, a múlt héten és a most hétfőn bemutatott kormányzati lépések jó irányba tartanak, de kevesek. Nem elég pusztán a válság által közvetlenül érintett ágazatokra koncentrálni, egy általános válságkezelő programra lenne szükség - érvelt.

Azt is kijelentette, hogy nem elég csak a kínálati oldallal foglalkozni, nem elég csak a termelők terheit enyhíteni, mert problémát fog okozni a kereslethiány.

Megjegyezte, hogy a válságot a tehetősebbek könnyebben át tudják vészelni, a szegényebbek érdekében azonban létre kell hozni egy szociális csomagot.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszként felsorolta a kormányzat gazdasági intézkedéseit. Említette, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési törlesztését az év végéig felfüggesztik, a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják, maximalizálták az újonnan felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm), egy meghatározott gazdasági körben június 30-ig elengedik a járulékfizetési kötelezettséget - sorolta.

A munkavállalási szabályokat is rugalmassá teszik, hogy a lehető legtöbben tudják megtartani a munkájukat - közölte az államtitkár.

Megjegyezte, hogy egy újabb akciótervet is hirdettek, amelynek segítségével 81 ezer kisvállalkozás kapott június 30-ig adómentességet, a március 1. előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt, a kilakoltatásokat, lefoglalásokat valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes és gyed jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

Az ellenzéktől elsősorban olyan intézkedési javaslatok érkeznek, amelyeket nem lehet komolyan venni, ilyen például a Párbeszéd által szorgalmazott alapjövedelem, ami nem célzott segítségnyújtás - közölte.

Megjegyezte, hétfőn kérték, hogy az ellenzék támogassa a veszélyhelyzetben meghozott intézkedések hatályának meghosszabbítását, "Önök azonban megint álszent és hipokrita hozzáállással patáliát csaptak".


LMP: a településnek is kellenek védőeszközök


Csárdi Antal (LMP) úgy fogalmazott: nagyon szépen hangzik, hogy másfél millió sebészeti maszk van készleten, ezek a maszkok azonban nem nyújtanak védelmet a fertőzés ellen. Hatékony védelmet csak az FFP minősítéssel rendelkező eszközök adnak, amikből 129 ezer áll rendelkezésre, azonban ezekből az eszközökből a településeknek nem jut - mutatott rá.

Hangsúlyozta, a településeken kiemelt feladat a háziorvosi munka és az idősellátás, éppen ezért lenne fontos, hogy ezek résztvevői ne fertőzzék meg azokat, akikkel találkoznak.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy az egészségügyi raktárakban másfél millió orvosi maszk, 129 ezer speciális maszk, húszmillió pár gumikesztyű található, 2560 lélegeztető gép pedig a kórházakban áll rendelkezésre. Hangsúlyozta, csak azoknak az eszközöknek a számát jelentik be, amelyek már fellelhetőek Magyarországon, nem pedig a megrendeltekét.

Minden egészségügyi dolgozó számára biztosítani akarják a biztonságos munkavégzés feltételeit, az eszközfogyást pedig folyamatosan pótolják - említette a politikus.

Az államtitkár emlékeztetett, korábban több döntés is született arról, hogy a szociális és az egészségügyi intézményekben hogyan kell fellépni a koronavírus ellen.

A legbiztosabb védekezés, ha az emberek minél kevesebbet találkoznak egymással, a kormány ezért hozott ilyen típusú korlátozó intézkedéseket - mondta.

Az ellenzék azonban felelőtlen magatartást tanúsított és nem járult hozzá, hogy a parlament kedden szavazhasson arról, hogy fenntartja a korábban meghozott intézkedések hatályát - jelentette ki.


DK: rendkívül fontos a védőeszközök szétosztása


Bősz Anett (DK) azt mondta, a jelenlegi helyzetben rendkívüli döntésekre van szükség, de a "felhatalmazási törvényt" az ellenzék nem tudja támogatni, mert annak nincsen időkorlátja. Akár online is lett volna lehetőség arra, hogy a parlament 15 naponként meghosszabbítsa a kormány által a veszélyhelyzet miatt hozott döntések hatályát - emelte ki.

A védőfelszerelések és maszkok minél hamarabbi szétosztása is rendkívül fontos feladat - szögezte le, ezért kérte, a kormányzat számoljon be arról, hogy hol tart ezen a területen. Olaszországban a lappangási szakaszban nem biztosítottak megfelelő védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók számára, ezért ők voltak az elsődleges terjesztők - emelte ki a politikus.

Völner Pál igazságügyi államtitkár azt felelte, a parlament mindaddig ülésezni fog, amíg azt a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, ezért az Országgyűlés ellenőrzési jogköre is fennáll. Amikor megszűnik a veszélyhelyzet, akkor az ellenzék bocsánatot fog-e kérni a riogatásért, diktatúrázásért és hisztériáért? - tette fel a kérdést.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat is tartalmazza, hogy a parlament elnökét és a parlamenti képviselőcsoportok vezetőit a kormány akkor is tájékoztatja, amikor az Országgyűlés nem ülésezik.

A védekezésre áttérve azt mondta, elsősorban az egészségügyi intézmények, azon belül is elsőként az intenzív osztályok kapnak a készletekből. Hangsúlyozta, hogy nem lesz ellátási zavar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!