OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: megemlékezések, akkumulátorgyárak)

Belföld, 2023.03.27

Megemlékezésekkel kezdődött az Országgyűlés kéthetes ülésének első napja hétfőn. A napirend előtti felszólalások között szó volt az akkumulátorgyárakról.



Megemlékezések


Az elnöklő Jakab István megemlékezett a közelmúltban elhunyt Schmidt Csabáról, a Fidesz volt országgyűlési képviselőjéről, Tatabánya volt polgármesteréről.

Megemlékeztek a képviselők II. Rákóczi Ferenc fejedelemről, a Rákóczi-szabadságharc vezetőjéről is, akinek születésnapját, március 27-ét 2015-ben nyilvánította emléknappá a parlament. Jakab István azt mondta, II. Rákóczi Ferenc megalkuvás nélkül haláláig képviselte a nemzet érdekeit. Hozzátette: a fejedelem emléke a magyar függetlenségi és szabadságharcos törekvések és mozgalmak örök forrása.


LMP: a magyar emberek nem szeretnék, hogy az ország akkumulátorgyarmat legyen



Bakos Bernadett (LMP) szerint a magyar emberek nem szeretnék, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon, ennek szeretnének is hangot adni, de a kormány nem hajlandó ezt a vitát lefolytatni, inkább elfojtja azt.

Elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az LMP népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárakkal összefüggésben. Szerinte a népszavazási törvény egy mondattal leírható: ha a Fidesz kezdeményez népszavazást, akkor azt engedélyezik, ha az ellenzék, akkor nem. Jelezte, fellebbeznek a döntés ellen, és új kérdést is beadnak hitelesítésre.

Úgy vélte, az akkumulátorgyárak építését most kell megakadályozni, mert a következő országgyűlési választásokkor már késő lesz, visszafordíthatatlan károkat okoznak ezek a gyárak. Kifogásolta, hogy a kormány a gázválság idején gázerőműveket építene, hogy orosz gázzal energiát termeljenek azokba a kínai gyárakba, amelyek a német autókba gyártanak akkumulátorokat.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a mostani parlamenti ülés is a képviselő által elmondottak cáfolata, a kormány vállalja a vitát. Hozzátette: az LMP egy gazdaságpolitikai kérdésben kritizálja a kormányt, holott az a politikai közösség, ahova a párt tartozik, egyszer már tönkretette az országot.

Érthetőnek nevezte, hogy az embereknek kérdései vannak az elektromobilitással, az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, mert új jelenségekről van szó. Ezekre a kérdésekre igaz válaszokat kell adni - mondta.

Közölte, több százezer család megélhetése függ az autóipartól, ők akkor tudják megtartani a munkahelyüket, ha az ittlévő autóipari cégek mellé települnek az akkumulátorgyárak. Jelezte azt is, hogy ezekért a gyárakért óriási verseny folyik az országok között. Németországban például 14 ilyen gyárat terveznek - mutatott rá.


Párbeszéd: az emberek Magyarországon is egyre többen felfedezik a zöld értékeket



Szabó Rebeka (Párbeszéd) az ENSZ egyik friss jelentésére utalva közölte, a klímakatasztrófa a jelenben zajlik. Hozzátette: a magyar kormány szándékosan a homokba dugja fejét, akkumulátorgyárakkal lebetonozza a termőföldeket, súlyos veszélybe sodorja az ország vízkészleteit, és miközben a fenntarthatósági célok nem érvényesülnek, súlyos szociális krízis is van az országban.

Szerinte ezeket a problémákat látva az emberek Magyarországon is egyre többen felfedezik a zöld értékeket. Csak úgy lehet szembeszállni a válsággal, ha zöld Európát és benne egy zöld Magyarországot építenek - mondta, jelezve, igazságos zöld átmenet segítségével egyszerre kell kezelni a szociális és az ökológiai válságot.

Beszámolt arról is, hogy a Párbeszéd - Zöldek elkezdte a felkészülést a 2024-es önkormányzati és az európai parlamenti (EP-) választásokra, az EP-listavezető Jávor Benedek lesz.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között rögzítette törvényben, hogy 2050-re klímasemleges lesz.

Kitért arra, hogy Jávor Benedek "nagyon sokszor a háború mellett kardoskodott", újabb energetikai szankciókat sürgetett, ez pedig nem a magyar emberek érdekét szolgálja, nem érdekük olyan helyzet, amikor nincs megfizethető energia.

Beszámolt azokról a kormányzati lépésekről, amelyek szerinte az energiadiverzifikációt segítették. Hangsúlyozta, Magyarországnak azon kell dolgoznia, hogy minél több energiát itthon állítson elő, ehhez pedig több konvencionális erőműre van szükség.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Németországban egyre nagyobb mértékben hagyatkoznak az importált földgázra és több szénerőművet is újraindítottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!