OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: oltások, felsőoktatás, EU)

Belföld, 2021.05.03

A tömeges oltások megszervezése, a felsőoktatás átalakítása, az európai uniós források felhasználása, valamint a nyugdíjemelés mikéntje miatt bírálták a kormányt az ellenzéki pártok képviselői hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Párbeszéd: a miniszterelnök kérjen bocsánatot a Pfizer-oltásokkal kapcsolatos káosz miatt!



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, amiért a múlt héten a Pfizer-oltásokkal kapcsolatos, "aki kapja marja húzással" megalázta az embereket. Szerinte emiatt káosz alakult, az embereket több órás sorbaállásnak, idegeskedésnek tették ki, és kész helyzet elé állították a járvány ellen védekezőket is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: a baloldal rendkívül felelőtlenül oltásellenes akciókat indított, aláírást gyűjtött egyes oltások ellen, sőt be is tiltott volna egyes vakcinákat.

Hangsúlyozta: Magyarországon 41 százalékos az átoltottság, míg az uniós átlag 24 százalék. Emellett - folytatta - Magyarország mára a tömeges oltások szakaszába lépett, időpontot is lehet foglalni az oltásra, hamarosan a 16 és 18 év közöttiek is megkaphatják a vakcinát, illetve mindenki, aki kéri.

Ez minden, csak nem összeomlás - jegyezte meg az államtitkár.



LMP: politikai gyámság alá helyezték a magyar felsőoktatást



Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője az egyetemi modellváltást úgy értékelte: a kormányoldal ismét bebizonyította, hogy bármilyen súlyos válsághelyzetben hajlandó "meglopni a nemzetet", becsapni a magyar embereket. Szerinte a kormány hazugságokra alapozva a teljes magyar felsőoktatást kiszervezte és politikai gyámság alá helyezte.

Szerinte a kormány semmibe veszi az egyetemi autonómiát, egymás után nevezi ki a "fideszes pártkatonákat" az egyetemi alapítványok kuratóriumaiba, és az is a kiderült, hogy a felsőoktatásnak mégsem juttatják el az ígért 1500 milliárd forintos uniós fejlesztési forrást.

Azt ígérte: a 2022 utáni kormánynak az egyik fontos feladata lesz a "fideszes pártkáderek kirúgása", az egyetemi autonómia helyreállítása és a megalázó felsőoktatási bérek rendezése.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára sok sikert kívánt az érettségizőknek, hangsúlyozva, hogy a felsőoktatási modellváltás éppen róluk szól, nekik ad majd jobb, versenyképesebb egyetemeket, minőségibb tudást és értékesebb diplomát. Szerinte az LMP ezt támadja folyamatosan.

Úgy vélte: az LMP frakcióvezetője "Gyurcsány kottájából énekel". Arra szólította fel a politikust, hogy hagyja abba az álhírterjesztést.

Kijelentette: a felsőoktatási fejlesztéseket a kormány forrástól függetlenül megvalósítja.



DK: elég volt a Fidesz-KDNP állampárti rendszeréből!



Varju László (DK) Magyarország uniós csatlakozásának 17. évfordulója kapcsán arról beszélt: a DK a legeurópaibb párt, amely szabad, demokrata, európai jogállamot akar megvalósítani. Bírálta a kormányt, mert szerint az elmúlt években kapott uniós források ellenére, négy magyar régió továbbra is a legszegényebb európai régiók közé tartozik.

Kijelentette: elég volt a Fidesz-KDNP állampárti rendszeréből. Dobrev Klárát a DK miniszterelnök-jelöltjét ajánlotta az emberek figyelmébe és úgy vélte: az ellenzéki előválasztás igazi ünnep lesz, amellyel tehetnek egy lépést azért, hogy a "Fidesz-KDNP állampárt urizáló dőzsölésének véget vessenek".

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint kiderült, hogy a koronavírus-járvány közepette, az EU-val való fontos tárgyalások idején a DK-s képviselőnek semmi sem fontosabb, minthogy kortesbeszédet mondjon Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára mellett.

Hangsúlyozta: a kormányoldal egy éve próbálja meggyőzni az ellenzéket, hogy inkább a magyar emberek érdekeivel foglalkozzon nemzeti sorskérdések idején, azonban a baloldal minden alkalmat arra használ ki, hogy a "politikai pecsenyéjét" sütögesse.


MSZP: jelentősebb nyugdíjemelésre lenne szükség



Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a nyáron 0,6 százalékkal kiigazítják a nyugdíjakat. Úgy fogalmazott: csak annyi történt, amit mindenki tudott, elszabadultak az árak ebben az évben. Szerinte ezt a pénzt már januárban oda kellett volna adni az időseknek, de arra is rámutatott, hogy az élelmiszerek inflációs rátája 7 százalékos.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legalacsonyabb tizedhez tartozó nyugdíjasok száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. Bírálta az inflációkövető nyugdíjemelést is.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti álamtitkár úgy felelt: a képviselő arról lett híres, hogy "folyamatosan kamuzik", ezt pedig most is megtette, de arról is, hogy szóban mindent megígért, tetteiben azonban megnehezítette a családok helyzetét. Megrövidítették a gyes összegét, megkurtították az otthonteremtési támogatást és elvették a tizenharmadik havi nyugdíjat akkor, amikor a politikus még szociális államtitkár volt - idézte fel.

Szólt a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítéséről, és arról, hogy az elmúlt tíz évben 10 százalékkal emelkedett a nyugdíjak vásárlóértéke. Ma már törvény garantálja a nyugdíjak értékállóságát - hívta fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!