OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: uránbányászat, választások, demográfia)

Belföld, 2024.06.11

Az uránbányászatról és a nukleáris energiáról, a vasárnapi választásokról, valamint a demográfiai helyzetről is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.Az LMP a kormány szándékait tudakolta az uránbányászattal kapcsolatbanKeresztes László Lóránt (LMP) egyebek mellett arról érdeklődött, mik a kormány szándékai az uránbányászattal kapcsolatban. Felidézte, hogy a kormány Kínával és Japánnal is készít elő együttműködési programot a nukleáris iparban. Hozzátette: titkolják, hogy ezeknek lehet-e köze az uránbányászathoz, a kiégett fűtőelemek elhelyezéséhez. Kitért arra, hogy Pécs környékén magánszereplők folyamatosan "nekifutnak" az uránbányászat újraindításának.

Szerinte ez Pécsnek semmilyen gazdasági előnyt nem jelentene, cserébe óriási gazdasági károkat és extrém környezeti pusztítást okozna.

Arra is kitért, hogy a paksi bővítéssel kapcsolatban büntetőeljárás van folyamatban, mert a gyanú szerint a beruházás területéről a kitermelt földet olyan helyre szállították, amelynek nincs engedélye.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a nukleáris hulladékokkal kapcsolatban közölte, a mélygeológiai tárolóval kapcsolatban nem született döntés, folyamatban vannak a geológiai vizsgálatok az esetleges telephely kiválasztásával kapcsolatban. Hangsúlyozta azt is, hogy Pécs környékén az uránérccel kapcsolatban további bányatelek alapítási eljárás nincs folyamatban.

Elmondta: aki az atomenergiát támadja, az a magyar energiabiztonságot támadja. Hozzátette, hogy az atomenergia tiszta, karbonsemleges energia, az a magyar energiaellátás egyik pillére. Jelezte, a kormány jelenleg a zöldenergia tárolásának elősegítésén dolgozik, de fontosnak tartja a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását, valamint a Paks II. megépítését.


Párbeszéd : reménykeltő a Tisza Párt választási eredményeMellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, 2010-ben abban reménykedett, ha a Fidesz kétharmaddal nyer, akkor végre polgári demokrácia és jól működő piacgazdaság lesz, de tévedett, még a szocialista kormányokénál is rosszabb világ következett, rosszul működő gazdasággal, haveri kapitalizmussal, a demokrácia felszámolásával, az ország leszakadásával, "ráadásul az oroszok is visszajöttek".

Elmondta, a mostani európai parlamenti (EP-) választáson a Fidesz 44 százalékos eredményt ért el, de mégis van valami reménykeltő, ez pedig a Tisza Párt 29 százalékos eredménye. Talán még nincs minden veszve, a kompország visszafordulhat keletről nyugatra és elkezdődhet egy élhető ország felépítése - tette hozzá.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő a nehezen feldolgozható pályafutása miatti rossz lelkiismeretét vetíti ki a magyar társadalomra. Hozzátette: az EP- és az önkormányzati választásokon minden eddiginél nagyobb volt a részvétel, ez bizonyítja, hogy a magyar társadalom demokratikus.

Az államtitkár szólt arról is, hogy idén újraindult a gazdaság, a fogyasztásban megkezdődött a helyreállás, nő a kiskereskedelmi forgalom, kiugró a turizmus teljesítménye, növekszik az építőipar, élénkült a hitelezés.


Mi Hazánk: demográfiai vészhelyzetet kellene hirdetni


Demográfiai vészhelyzet kihirdetését vetette fel napirend előtti felszólalásában Novák Előd (Mi Hazánk), aki azt hangsúlyozta: "nemzetstratégiai sorskérdés", hogy soha annyira kevés gyermek nem született Magyarországon, mint tavaly, és az idei év első negyedében ez az arány tizedével tovább romlott.

A politikus arról beszélt: mindennél többet elmond egy kormány társadalmi megítéléséről, hány gyermek születik az adott országban, ám ha folytatódnak a jelenlegi trendek, "kisebbséggé válunk saját hazánkban még ebben az évszázadban", eközben pedig összeomlik a társadalombiztosítási és a nyugdíjrendszer, és az álamháztartás is.

A képviselő egyebek mellett a családtámogatások uniós átlagra emelését, kiszámíthatóvá, inflációkövetővé tételét, a tisztességes gyermeknevelés elismeréseként szülői életjáradék bevezetését, - gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának csökkentését, állami bérlakás-programot, az első gyermek születésének hatékonyabb támogatását, "demográfiai földprogramot" sürgetett.

Válaszában Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a kormányzat legfőbb feladata a családok segítése, ezért is tett 2010 után családbarát fordulatot, hozott legalább harminc intézkedést a gyermekvállalás és -nevelés támogatására, hiszen a cél az, hogy minél több gyermek szülessen.

A kormányzati intézkedéseket sorolva jelezte: az Eurostat adataiban nem szerepelnek azok a családtámogatások, amelyek nem pénzt adnak, hanem a családoknál hagynak. A mai világban nehéz küzdelmet folytatunk, és az elmúlt évtizedben folyamatosan csökkent a szülőkorú nők száma - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!