OGY - Krónika 10. rész (az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás)

Belföld, 2024.04.11

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kormányai közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával majd a napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját az Országgyűlés.



Államtitkári zárszó


Azbej Tristan a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára zárszavában azt mondta: nagyon sok politikai elem jelent meg a vitában, amit a közelgő önkormányzati választással magyarázott.

Úgy fogalmazott: érdeklődéssel követte a vitát, akkor is, hogyha azt tudatosan félreértett irányba terelték az ellenzéki képviselők.

Ez a törvényjavaslat nem a Rákosrendezői beruházásnak a megvalósítására, a beruházás részleteire, annak a kivitelezésére vonatkozik, hanem csakis és kizárólag az ezt megalapozó nemzetközi szerződéssel kapcsolatos eljárás szerinti felhatalmazás kérésére - rögzítette.

Kitért arra, hogy a parlament előtt fekvő törvényjavaslatnak a társadalmi egyeztetése a jogszabályok szerint megtörtént és lezárult január folyamán. A társadalmi egyeztetés során a beruházással kapcsolatos szakmai észrevételek is érkeztek, például a zöldfelületekkel, környezeti fenntarthatósági témákkal kapcsolatban, és bár nem volt szorosan a javaslatnak a témája, az előterjesztők és a kormány ezeket megfontolta és az észszerűség határain belül beépítette - fejtette ki az államtitkár.

Azbej Tristan igennel válaszolt arra, hogy kármentesítés is része-e a javaslatnak. Rámutatott: azt nem tudja értelmezni, amikor zöldpárti oldalról magyarázzák, azt, hogy a kormány hogyan tekint a beruházásra. Egy magyarországi tőkeberuházás valósul meg, olyan értéket teremtve, ami nemzetgazdasági jelentőségű, és ami a költségvetést gyarapítja - összegzett.

Aláhúzta: közvetve és közvetlenül is az emberek gyarapodását szolgálja, legalább 30 ezer munkahellyel számolnak.

Hogy lehet egy zöld párt ellenezi, hogy Budapesten, Zuglóban a kötött pályás közlekedést, a kerékpárutakat fejlesszék? - tette fel a kérdést, majd következetlenséggel vádolta az ellenzéket a lakáspolitikai célok kapcsán is.


Az általános vitát az elnöklő Dúró Dóra lezárta.



Napirend után:


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felszólalásában leszögezte, hogy minden tekintetben a magyar munkavállalóknak kell az elsőknek lenniük. Novák Előd (Mi Hazánk) arról beszélt, hogy a Mi Hazánk feljelentése után a rendőrség évekig nyomozott egy korrupciós ügyben, de az eljárást azóta bűncselekmény hiányában megszüntették.

Bencze János (Jobbik) úgy fogalmazott: pártjuk nem ígér mást az EP-választásra, csak azt, hogy "tisztességgel elviszi a magyar emberek szavát" Brüsszelbe.

A parlament várhatóan jövő hétfőn 11 órától folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!