OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.02.22

Az egyetemekről, az egészségügyi dolgozókról és a családtámogatásról, a folyószennyezésről vagy a honvédség szerepvállalásáról is kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában.



LMP: a kormány privatizálni akarja az egyetemeket


Keresztes László Lóránt (LMP) szerint a kormány privatizálni akarja a legnagyobb vidéki egyetemeket, és nem igaz, hogy fejleszteni akarnak, hiszen azt megtehették volna már 2010-től. Nem modellváltásról van szó, hanem az egyetemi ingatlanok és döntéshozatal kiszervezéséről - jelentette ki. Hozzáfűzte: rendezni kellene a megalázóan alacsony fizetések kérdését is.

Schanda Tamás János, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, borzalmas állapotban vették át a felsőoktatást a baloldaltól. A bukott baloldali oktatáspolitika eladósította a felsőoktatási intézményeket - közölte.

Úgy vélte, a magyar felsőoktatás most sokkal jobban áll, mint amikor a baloldal volt kormányon, de sok munka van még hátra. Éppen a modellváltás teszi lehetővé, hogy a bérek is emelkedjenek a felsőoktatásban - mutatott rá.


Párbeszéd: sok probléma van az egészségügyi dolgozók új munkaszerződésével


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormánynak volt egy jó javaslata az orvosi béremelésről és a hálapénz megszüntetéséről, de ezt is sikerült elrontani, mert az egészségügyi dolgozók új munkavállalói jogállása körül sok a bizonytalanság. Sok probléma van az új szerződésekkel, és sokan nem szeretnének az új szabályok szerint dolgozni, ami súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben - vélekedett.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: a képviselő annak a baloldalnak a nevében szólalt fel, amely csökkentette az orvosok fizetését.

Közölte: a jogviszonyváltást két hónappal kitolták, hogy mindenkinek több ideje legyen átgondolni a változásokat. A várható változásokról részletes tájékoztatót küldtek - mondta. Hozzátette: a kormány jelentős béremelést hajtott végre az egészségügyben, olyan bértáblát fogadott el, amelyet az orvosi kamara javasolt.


Fidesz: a kormány elkötelezett az otthonteremtés és a gyermekvállalás támogatása mellett


Dunai Mónika (Fidesz) hangsúlyozta: a kormány célja a gyermekvállalás ösztönzése, a fiatalok életkezdésének és otthonteremtésének támogatása, a családok erőfeszítéseinek elismerése, és a kormány elkötelezett az otthonteremtés és a gyermekvállalás támogatása mellett.

Úgy látja, a kormány a baloldallal ellentétben nem a családok megkárosításával kezeli a válságot. A baloldal ellenzékben is támadja a családokat segítő intézkedéseket, miközben Tóth Bertalan szocialista politikus is igénybe vett ilyen támogatást - mondta.

Zsigó Róbert családokért felelős államtitkár úgy válaszolt, a magyar családok számára egy nehéz időszak ért véget 2010-ben, előtte a baloldali kormányzás idején csak elvettek a családoktól, és folyamatosak voltak a megszorítások. A baloldal most is hevesen támadja a kormány családtámogató intézkedéseit - tette hozzá.

Közölte: minden magyar állampolgár igényelhet támogatást, ha megfelel a feltételeknek, de nem tisztességes, hogy egyes baloldali képviselők szapulják a kormány intézkedéseit, majd felveszik a támogatást.


Jobbik: meddig szennyezi még a folyóinkat Románia vagy Ukrajna?


Nunkovics Tibor (Jobbik) a Tisza szennyezéséről szólva azt mondta: évek óta visszatérő jelenség, hogy Romániából, Ukrajnából az illegálisan lerakott szemetet áthozza az áradás. Bár nemzetközi szerződések szabályozzák a folyószennyezést, a magyar állampolgároknak mégis milliárdos kiadást jelent a folyótisztítás.

Mikor lesz már ennek vége? A külügy milyen lépéseket kíván tenni, hogy véget érjen az évek óta tartó tendencia? - kérdezte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy felelt: Magyarország figyel arra, hogy az országot elhagyó folyók ne legyenek szennyezettek.

Ukrajnában és Romániában azonban szabályozási hiányosságok és a szabályok be nem tartása is akadályozza ezt, ezért Magyarország mindkét országgal miniszteri szintű kapcsolatot vett fel, segítséget kínálva akár ahhoz is, hogy a probléma rendezéséhez uniós forrást is felhasználhassanak.

A miniszter arról biztosította a képviselőt, hogy a kérdést hangsúlyosan napirenden tartja Magyarország. Hangsúlyozta: az új román kormány szakminisztere azt ígérte: a leghatározottabban lép fel, hogy a nehézfémszennyezéshez hasonlóa jövőben ne érje el Magyarországot.


KDNP: hogyan segít a honvédség a járványhelyzetben?


Simicskó István (KDNP) azt mondta, bár az állampolgárok védelme a járványhelyzetben is alapvetően az állam feladata, ebben a honvédség is részt vállal: részt vesz idősotthonok fertőtlenítésében vagy a közbiztonság fenntartásában.

Milyen egyéb úton igyekszik még kivenni a részét a honvédség a magyar emberek védelmében? - kérdezte.

Németh Szilárd, a honvédelmi tárca államtitkára szólt azokról a fontos szellemi termékekről, amelyeket a honvédség vezetett be szélesebb körben a járvány elleni védekezés során.

A többi közt a kórházparancsnoki rendszert emelte ki, de megemlítette a honvédség járőrözését is, és kijelentette: az emberek mindig is számíthattak és most is számíthatnak a honvédségre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!