TV műsor

OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések, hitelmoratórium)

Belföld, 2020.10.19

Bizottsági jelentések vitájával folytatta ülését a parlament hétfő este, majd a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló előterjesztés általános vitája következett.Euromediterrán megállapodásAz Euromediterrán megállapodás jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentésének vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság képviseletében az EU és Marokkó közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a megállapodás minden tekintetben megfelel az EU politikai érdekeinek.

Keresztes László Lóránt (LMP) kiemelte: a megállapodás egy szabadkereskedelmi övezet kialakításával foglalkozik, az LMP azonban elvből elutasítja ezeket, ezért a javaslatot nem tudják támogatni.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára zárszavában azt hangoztatta, hogy az EU és Marokkó közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálja a megállapodás.A családon belüli erőszak áldozatainak fokozottabb védelmeA hozzátartozók sérelmére elkövetett, súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelme érdekében szükséges törvénymódosítási javaslat bizottsági jelentésének vitájában Budai Gyula (Fidesz), a törvényalkotási bizottság nevében kifejtette: a javasolt módosítások alapján a hozzátartozók sérelmére elkövetett, legsúlyosabb erőszakos bűncselekmények miatt kiszabott, határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárják a feltételes szabadlábra bocsátást.

Ezek olyan kegyetlen tragédiák, amelyek esetében a jogalkotónak kötelessége vizsgálni, hogyan előzhetők meg - hangoztatta a politikus.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) közölte: szükségesek, de nem elégségesek a kormányzat lépései, ugyanis komplexebben kellene vizsgálni a családon belüli erőszak problémáját. A törvényjavaslatra ugyanakkor igennel szavaz az MSZP kedden - jelezte.

Gyüre Csaba (Jobbik) tudatta, pártja is támogatja az előterjesztést, azt mondta, a Jobbik mindig is a családon belüli erőszak visszaszorításáért küzdött. Az elmúlt tíz évben azonban a kormány keveset tett le az Országgyűlés asztalára a kérdésben - jegyezte meg.

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a kormány nem fut el a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása elől, és sokat tesz az áldozatsegítésért.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára zárszavában kiemelkedő fontosságúnak nevezte az előterjesztés tárgyát.A törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat vitájaGion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a járvány miatt szükség van arra, hogy további segítséget adjanak az adósoknak.

Kifejtette: a járvány súlyos terheket rótt a háztartásokra és a vállalatokra is. Kiemelkedően fontos cél megvédeni a családok életszínvonalát és szociális biztonságát - jelentette ki.

Emlékeztetett: a kormány tavasszal fizetési moratóriumot vezetett be a már folyósított kölcsönökre, ez automatikusan életbe lépett, és az idei év végéig szólt a lakossági és vállalati ügyfeleknek. Eddig is nagyon sokaknak jelentett ez segítséget, a lehetőséggel 59 százaléka élt a háztartásoknak, vagyis 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió - közölte. Hozzátette: 96 ezer vállalkozásból 60 ezer választotta ezt az opciót.

Hangsúlyozta: ez kétmilliárd forint megtakarítást jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak.

Az államtitkár kiemelte: mivel a járvány hatásai elnyúltan jelentkeznek, további segítségre lehet szükség, ezért meghosszabbítják a fizetési moratóriumot egyes társadalmi csoportoknak 2021. június 30-ig. Az új intézkedés továbbra is széles társadalmi rétegeknek segít: a kedvezményezettek között a legnagyobb csoport a gyermeket nevelő családok, őket követik a nyugdíjasok, az álláskeresők, majd a közfoglalkoztatottak - sorolta.

Azt mondta, így 400-450 milliárd forint maradhat jövőre a családoknál és a cégeknél.Törvényalkotási bizottság: mindenki érdeke a járvány negatív hatásainak leküzdéseNagy Csaba (Fidesz) elmondta: a járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdése mindenkinek az érdeke, ezért fontos, hogy közös nevezőre jussanak ebben a kérdésben. A fizetési moratórium eddig is sokaknak segített - vélekedett.

Közölte: a javaslat célja, hogy kiemelt társadalmi csoportoknak a fizetési moratórium fennmaradjon, a hiteladósok átmeneti fizetési haladékot kapjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!