OGY - Krónika 10. rész (bizottsági jelentések, hitelmoratórium)

Belföld, 2020.10.19

Bizottsági jelentések vitájával folytatta ülését a parlament hétfő este, majd a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló előterjesztés általános vitája következett.



Euromediterrán megállapodás



Az Euromediterrán megállapodás jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentésének vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság képviseletében az EU és Marokkó közötti kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a megállapodás minden tekintetben megfelel az EU politikai érdekeinek.

Keresztes László Lóránt (LMP) kiemelte: a megállapodás egy szabadkereskedelmi övezet kialakításával foglalkozik, az LMP azonban elvből elutasítja ezeket, ezért a javaslatot nem tudják támogatni.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára zárszavában azt hangoztatta, hogy az EU és Marokkó közötti kapcsolatok elmélyítését szolgálja a megállapodás.



A családon belüli erőszak áldozatainak fokozottabb védelme



A hozzátartozók sérelmére elkövetett, súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelme érdekében szükséges törvénymódosítási javaslat bizottsági jelentésének vitájában Budai Gyula (Fidesz), a törvényalkotási bizottság nevében kifejtette: a javasolt módosítások alapján a hozzátartozók sérelmére elkövetett, legsúlyosabb erőszakos bűncselekmények miatt kiszabott, határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárják a feltételes szabadlábra bocsátást.

Ezek olyan kegyetlen tragédiák, amelyek esetében a jogalkotónak kötelessége vizsgálni, hogyan előzhetők meg - hangoztatta a politikus.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) közölte: szükségesek, de nem elégségesek a kormányzat lépései, ugyanis komplexebben kellene vizsgálni a családon belüli erőszak problémáját. A törvényjavaslatra ugyanakkor igennel szavaz az MSZP kedden - jelezte.

Gyüre Csaba (Jobbik) tudatta, pártja is támogatja az előterjesztést, azt mondta, a Jobbik mindig is a családon belüli erőszak visszaszorításáért küzdött. Az elmúlt tíz évben azonban a kormány keveset tett le az Országgyűlés asztalára a kérdésben - jegyezte meg.

Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a kormány nem fut el a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítása elől, és sokat tesz az áldozatsegítésért.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára zárszavában kiemelkedő fontosságúnak nevezte az előterjesztés tárgyát.



A törlesztési moratórium meghosszabbításáról szóló törvényjavaslat vitája



Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a járvány miatt szükség van arra, hogy további segítséget adjanak az adósoknak.

Kifejtette: a járvány súlyos terheket rótt a háztartásokra és a vállalatokra is. Kiemelkedően fontos cél megvédeni a családok életszínvonalát és szociális biztonságát - jelentette ki.

Emlékeztetett: a kormány tavasszal fizetési moratóriumot vezetett be a már folyósított kölcsönökre, ez automatikusan életbe lépett, és az idei év végéig szólt a lakossági és vállalati ügyfeleknek. Eddig is nagyon sokaknak jelentett ez segítséget, a lehetőséggel 59 százaléka élt a háztartásoknak, vagyis 2,7 millió lakossági ügyfélből 1,6 millió - közölte. Hozzátette: 96 ezer vállalkozásból 60 ezer választotta ezt az opciót.

Hangsúlyozta: ez kétmilliárd forint megtakarítást jelentett a háztartásoknak és a vállalkozásoknak.

Az államtitkár kiemelte: mivel a járvány hatásai elnyúltan jelentkeznek, további segítségre lehet szükség, ezért meghosszabbítják a fizetési moratóriumot egyes társadalmi csoportoknak 2021. június 30-ig. Az új intézkedés továbbra is széles társadalmi rétegeknek segít: a kedvezményezettek között a legnagyobb csoport a gyermeket nevelő családok, őket követik a nyugdíjasok, az álláskeresők, majd a közfoglalkoztatottak - sorolta.

Azt mondta, így 400-450 milliárd forint maradhat jövőre a családoknál és a cégeknél.



Törvényalkotási bizottság: mindenki érdeke a járvány negatív hatásainak leküzdése



Nagy Csaba (Fidesz) elmondta: a járvány negatív gazdasági hatásainak leküzdése mindenkinek az érdeke, ezért fontos, hogy közös nevezőre jussanak ebben a kérdésben. A fizetési moratórium eddig is sokaknak segített - vélekedett.

Közölte: a javaslat célja, hogy kiemelt társadalmi csoportoknak a fizetési moratórium fennmaradjon, a hiteladósok átmeneti fizetési haladékot kapjanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!