OGY - Krónika 10. rész (egyszülős családok, adótörvények)

Belföld, 2021.05.18

A parlament kedd délután lezárta az egyszülős családok életkörülményeinek javítását célzó törvénymódosítás vitáját, majd megkezdte az adótörvények módosításáról szóló indítvány tárgyalását.

Képviselői hozzászólások



Varga-Damm Andrea (független) azt mondta, hogy az egyszülős családokról szóló javaslat megkönnyíti az érintett családok hátrányainak felszámolását. Hozzátette, azokkal a kritikákkal azonban egyetért, hogy az indítvány nem komplex.

Sneider Tamás (független) egyértelműnek nevezte, hogy a javaslat támogatható, annak nyomán pozitív irányba változik a gyermektartás megelőlegezése és behajtása. Hozzátette, a jövőben minden gyermeket nevelő szülő, a gyermekek számától és a család anyagi helyzetétől függetlenül igénybe veheti a megelőlegezést.

A képviselő azt kérte, hogy a diákhitel elengedését ne csak a gyermekeket nevelő nők, de a férfiak részére is tegyék lehetővé.

Államtitkár: a javaslat a gyermekek érdekeit helyezi előtérbe



Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára az elhangzottakra reagálva visszautasított minden olyan felvetést, hogy a kormány a koronavírus-járvány alatt nem támogatta a családokat.

Amikor a kormány 2010-ben családbarát fordulatról döntött, akkor azt a megoldást választotta, hogy minden lehetőséget megragad a családok támogatására - szögezte le.

A javaslat a gyermekek érdekeit helyezi előtérbe - emelte ki. Az indítvány eltörli a gyermektartásdíj megelőlegezéséhez jelenleg előírt jövedelemhatárt - közölte. A tartásdíjhoz való korábbi hozzájutást a javaslat azzal mozdítja elő, hogy a mostani hat hónap helyett elegendő lesz három hónapnyi behajthatatlanságot igazolni.

A megelőlegezett gyermektartás felső határa a minimálbér harminc százalékának megfelelő összegre emelkedik - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert.



Adótörvények



Az egyes adótörvények módosításáról szóló javaslatot ismertető Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az indítvány szervesen illeszkedik a kormány adópolitikájába, amelynek fókuszában az adók csökkentése, az adózás egyszerűbbé tétele, a gazdaság további kifehérítése illetve újraindításának elősegítése, valamint az adminisztráció egyszerűsítése áll.

2022. január 1-től kedvezően módosulnak az általányadózást választó egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok - hangsúlyozta. A jogalkotók azt akarják elérni, hogy a kisebb volumenű vállalkozást végzők számára vonzóbb, egyszerűen teljesíthető alternatívát jelentsen ez az adózási mód. A javaslat a mezőgazdasági őstermelők számára az év elején bevezetett szabályokkal analóg feltételeket kínál az általányadózó egyéni vállalkozók számára is - tette hozzá.

A bevételi összeghatárt általános esetben az éves minimálbér tízszeresében, a kiskereskedelmi tevékenységet végző vállalkozók esetében pedig a minimálbér ötvenszeresében állapítják meg - közölte. Emellett a jelenlegi nyolcról háromra csökken az általányköltség-kulcsok száma.

A tevékenységnek megfelelő költséghányad levonásával megállapított jövedelem az éves minimálbér feléig mentesül az szja alól - emelte ki az államtitkár.

A kriptodevizákból származó jövedelem után eddig a 15 százalékos szja mellett szociális hozzájárulási adót is kellett fizetni. A javaslat alapján a kriptoeszközök után akkor kell adót fizetni, ha az kikerül a "kriptovilágból" vagyis valamilyen más eszközre váltják át - emelte ki, hozzátéve a jövőben a szociális hozzájárulási adót az ilyen esetekben nem kell majd fizetni.

A villamosenergiára áttérve azt mondta, hogy július 1-jétől a háztartási energiatermelő rendszereket csak bruttó elszámolás mellett lehet csatlakoztatni az országos villamosenergia hálózathoz. A bruttó elszámolási rendszerben külön, eltérő egységárakon számolják el a fogyasztott és a megtermelt energiát - hívta fel a figyelmet.

A törvényjavaslat alapján adómentesnek minősülnek az Áder János köztársasági elnök által alapított klímavédelmi célú alapítványtól származó, az alapítvány céljainak megvalósítása érdekében nyilvánosan meghirdetett ösztöndíj és támogatási program keretében adott, a pályázati feltételeknek megfelelő juttatások - hívta fel a figyelmet. Szintén adómentesek lesznek a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyermekeket támogató Regőczi István alapítvány által biztosított juttatások - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy 2022. július 1-jétől a szociális hozzájárulási adó mértéke fél százalékponttal, 15 százalékra csökken. Ugyanakkor kivezetik az adórendszerből a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettséget is - fogalmazott. Ezáltal csökken az adók száma és egyszerűsödik az adórendszer is - szögezte le.

Az energiaellátók jövedelemadójának negatív összegű adóalapja, ha az jogszerűen keletkezett, a jövőben elhatárolt veszteségként tovább vihető és öt adóév pozitív adóalapjának ötven százalékával szemben leírható - mondta Izer Norbert.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!