TV műsor

OGY - Krónika 10. rész (felsőoktatási törvény)

Belföld, 2021.04.28

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés szerda este.A felsőoktatási törvény módosításaA felsőoktatási és más, kutatókat és érintő törvény módosítását kezdeményező törvényjavaslat vitájában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a számos módosítást tartalmazó előterjesztés céljai között szerepel, hogy megteremtse az összhangot a klinikai központban egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló oktatók egészségügyi és oktatási jogviszonya között.

A javaslat lehetővé teszi az oktatási intézményeknek, hogy kutatásfejlesztési és innovációs vállalkozási tevékenységet is végezhessenek. Továbbá egységesíti a felsőoktatási intézményekre vonatkozó szabályozást.

A javaslat módosítja a nyugdíjbiztosítás és a családtámogatás szabályait is. A többi között lehetővé teszi, hogy azoknak a szülőknek is járjon gyed, akik nappali tagozaton tanulnak, míg gyermeküket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el - ismertette az államtitkár.

Schanda Tamás kitért arra is: a családok támogatásáról szóló törvény módosításában fontos változás, hogy a saját jogon magasabb összegű családi pótlékra jogosult, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorú személyek június 1-jétől kereseti korlátozás nélkül dolgozhatnak a családi pótlék megtartása mellett.

Emlékeztetett, eddig, ha három egymást követő hónapban a minimálbér összegét meghaladó jövedelemmel rendelkezett valaki, szüneteltették a nekik járó családi pótlék folyósítását.Fidesz: a módosítás egységes szabályozási keretet teremtVinnai Győző, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása praktikus, hiszen megteremti az összhangot a klinikai központban egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló oktató egészségügyi és oktatási jogviszonyai között.

A javaslat értelmében négy törvény egymással összhangban álló módosítása történik meg. A módosítás egységes szabályozási keretet alakít ki, és motiválja a felősoktatás és az ipari kapcsolatok erősödését - tette hozzá.MSZP: a salátatörvény az egyetemek alapítványi működését is szolgáljaKunhalmi Ágnes, az MSZP vezérszónoka szerint a javaslat salátatörvény, amely számos, a felsőoktatáshoz csak lazán kapcsolódó módosítást is tartalmaz. Számos módosítás technikai jellegű, és többségük támogatható. Példaként említette a kutatók jogviszonyára vonatkozó módosítást, hogy a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos nagykorúak kereseti korlátozás nélkül végezhessenek kereső tevékenységet.

Minden pozitív eleme ellenére ez a szabályozás alapvetően a közalapítványi formába helyezett egyetemek működését is szolgálja, és az MSZP azzal a formával nem ért egyet - mondta a képviselő.

KDNP: a felsőoktatás versenyképességének növelését szolgálja a javaslat

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka kiemelte: a kormány célja a hatékony, versenyképes nemzeti felsőoktatási rendszer kiépítése, amely piacképes, korszerű, valódi tudást és gyakorlatot is ad a diploma mellé. A felsőoktatás versenyképességének növeléséhez szükség van a modellváltásra, az egyetemekhez kapcsolódó kutatásfinanszírozási rendszer kiépítésére, a doktori képzés megújítására és a felsőfokú duális képzési rendszer megerősítésére. Ezt a stratégiát is szolálja a törvényjavaslat is - értékelt. Hozzátette, annak célja a felősoktatási ipari kapcsolatok erősítése, valamint a szellemi tulajdon védelmére és hasznosításra vonatkozó egységes szabályozási keretek kialakítása.DK: átgondolatlan, felkészületlen jogalkotás jellemzi a kormánytArató Gergely, a DK vezérszónokának értékelése szerint a törvényjavaslat "semmilyen igazán súlyos gazemberséget nem tartalmaz, eltekintve a szokásos átgondolatlan, felékészületlen jogalkotástól". A kormány képtelen arra, hogy az összetartozó dolgokat együtt, a különálló dolgokat pedig egymástól külön kezelje, így születhet ilyen, 15 különböző törvényt módosító javaslat - mondta.

Szerinte a javaslatban számos támogatható elem van, ugyanakkor kifogásolta azt a módosító javaslatot, amely miniszteri engedélyhez kötné, hogy melyik lehet önkéntes szervezet.Varga-Damm Andrea (független) képviselő szerint az egész javaslat korábbi hibák kijavítása: korábban hibásan felállított rendszerek gyakorlatban megjelenő hibáit próbálja kiküszöbölni.

A képviselő is kifogásolta az önkéntességre vonatkozó jogszabálymódosítást, amelynek hátterében szerinte az állhat, hogy a koronavírus-járvány idején sokan jelentkeztek önkéntes munkára, köztük olyanok is, akiket a kormány semmilyen szervezetben nem akart látni.

Azt is mondta, ha a kormány célja, hogy mindenki megszavazzon előremutató javaslatokat, akkor nem kellene a javaslatok közé csempészni olyanokat, amelyek nem támogathatók.Schanda Tamás államtitkár zárszavában azt mondta, az ellenzék szerint ha egyszerre túl sok törvényt nyújtanak be, az a baj, ha egy javaslatban módosítanak több törvényt, akkor meg az.

Kitért arra is: az önkéntességre vonatkozó módosítás a civiltörvénnyel kapcsolatos összhangot termeti meg, technikai módosítás. Azt is mondta, a közérdekű önkéntes tevékenység nyilvántartása nem újkeletű feladat, de nem arról van szó, hogy ne lehetne önkéntes tevékenységet végezni bármikor bárkinek, hanem arról, hogy ahhoz bizonyos speciális többletjogok tartoznak. Valójában a módosítással összhangba kerül két jogszabály és megváltozik egy honlap elérhetősége - érzékeltette.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!