OGY - Krónika 10. rész (igazságügyi ágazat, szerkezetátalakítási eljárás, napirend után)

Belföld, 2021.04.29

Az igazságügyi miniszter két további javaslatának általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés csütörtöki ülésnapja a késő esti órákban.



Az államtitkári expozét követően képviselői felszólalásokkal folytatódott a kézbesítéssel és az igazságügyi ágazati szabályozással összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitája.

Salacz László, a Fidesz vezérszónoka az igazságügyi miniszter előterjesztésének elfogadása mellett érvelt.

A kormánypárti politikus az üdvözlendő változtatások között említette, hogy a jövőben - a közjegyzőkhöz hasonlóan - egyértelműen megtiltják a fegyelmi vagy büntetőeljárás miatt hivatalától eltiltott végrehajtók foglalkoztatását.

Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka szerint az igazságügyi tárca egy újabb olyan "salátatörvényt" nyújtott be, amely egymással össze nem függő, de egybeszerkesztett javaslatokat tartalmaz, aminek nem örülnek.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a törvényjavaslatot akár támogatni is tudják.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a kormánynak azért kell olyan sokszor módosítani egy-egy közelmúltban meghozott törvényjavaslatot, mert azokat nem előzte meg megfelelő előkészítő munka. "Ez a salátatörvény ékes példája ennek" - tette hozzá.

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka azt mondta, a kabinet talán azért módosítja rövid időn belül sokadszor a végrehajtást érintő szabályokat, mert arra számít, hogy a koronavírus-járványt követően nagy mértékben megnő a hiteltartozásukat nem fizetők aránya.

Kormány: szerkezetátalakítási eljárás segítheti a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat

A kormány nevében Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ismertette azt a javalatot, amely európai uniós jogharmonizáció keretében új jogállást hoz létre a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére.

A kabinet képviselője kifejtette, a szerkezetátalakítási eljárás lényege, hogy el lehessen kerülni a csődhelyzetet, és az ezzel járó fizetésképtelenségi eljárást, a bajba jutott vállalkozások pedig pénzügyi nehézségeik ellenére is működőképesek maradjanak.

A javaslattal egyetértett Salacz László, a Fidesz vezérszónoka. Hangsúlyozta, az új, a probléma korai kezelésére törekvő eljárásrend a vállalkozásoknak kedvezőbb lehet, mint a fizetésképtelenségi eljárás, ráadásul a hitelezők vesztesége is jelentősen csökkenthető.

Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka dicséretesnek nevezett minden olyan lépést, amely igyekszik megakadályozni a nehéz helyzetbe került vállalkozások felszámolásra jutását, pártja ezért támogatja a javaslatot.

Szintén támogatóan nyilatkozott az előterjesztésről Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, aki szerint a szerkezetátalakítási eljárás nagy segítség lehet a fizetési problémákkal küzdő vállalkozásoknak.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka jelezte, alapvetően támogatják az indítványt, ugyanakkor úgy gondolják, a kormány hamarabb is benyújthatta volna azt, emellett nagyobb segítséget is nyújthatott volna a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek.

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka elmondta, az uniós irányelv átvétele talán alkalmas lehet egy akut probléma kezelésére, ezért az általuk érzékelt sok bizonytalanság ellenére is támogatják a javaslatot.



Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően a Jobbik padsoraiból Kálló Gergely úgy fogalmazott, a kormány eddig egy fűszálat sem tett keresztbe a dunaújvárosi vasmű érdekében, Steinmetz Ádám pedig a testnevelési egyetem alapítványi modellváltását bírálta.

Az elnöklő Hiller István bezárta az ülésnapot. A parlament pénteken folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!