OGY - Krónika 10. rész (interpellációk)

Belföld, 2023.09.25

Akkumulátorgyár-beruházásokról, a napelemmel termelt áram éves elszámolásáról, az online árfigyelő rendszerről és a vendégmunkások alkalmazásáról is interpelláltak a képviselők a parlamentben hétfőn.Alsózsolcai és pécsi beruházásról kérdezett egy LMP-s képviselő


Keresztes László Lóránt (LMP) arról kérdezte a külgazdasági és külügyminisztert: miután Alsózsolcáról "világosan megüzenték a kormánynak", hogy nem akarnak akkumulátorfeldolgozó üzemet, elállnak-e a létesítéstől.

Arról is tudakozódott, hogy milyen beruházási szándékkal hoztak létre Pécs közelében egy "hatalmas ipari területet", miután a baranyai megyeszékhely egyértelműen jelezte, nem akar akkumulátorüzemet a környékre.

Hozzátette: egy múlt pénteken, rendeleti úton életbe léptett jogszabály a maradék jogokat is elvette a témában a környezetvédelmi hatóságoktól.

Válaszában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a lakosok pontos és hiteles tájékoztatása egy üggyel kapcsolatban rendkívül fontos.

Károsnak nevezte az álhírek terjesztését, félelmek gerjesztését egy relatíve új iparággal kapcsolatban politikai haszonszerzés szándékával.

Az akkumulátorgyártás egy zárt rendszer, amely nem jelent szennyezést - szögezte le Menczer Tamás, aki jelezte, hogy az ipari parkokkal kapcsolatban a beruházási tárgyalások után adnak tájékoztatást a nemzetközi gyakorlat alapján.

A képviselő a választ nem fogadta el.


Fidesz: hány családnak segít a napelemes rendszerek éves elszámolása?


Hány magyar családnak és vállalkozásnak jelent segítséget a napelemes rendszerek éves elszámolásának megtartása? - kérdezte Szatmáry Kristóf (Fidesz) az energiaügyi minisztertől.

A képviselő az energia életünkben játszott központi szerepére emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet: a zöld technológiákra való átállás és a háború okozta problémákból való kiállás hatalmas feladatot jelent. Felidézte: az utóbbi esemény alapjaiban értelmezte újra a napelemes szektort, majd hangsúlyozta, frakciója elismeri azokat, akik erre a technológiára szavaztak.

Válaszában Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: hihetetlen ütemet vett fel a napenergia térnyerésre, Európában a harmadik, világszerte a hatodik legnagyobb ezen áramforrás részaránya, idén nyáron a napelemes összteljesítmény átlépte az ötezer megawattot, ennek kétötöde háztartási kiserőmű.

Megemlítette, a cél pedig már a korábban kitűzött hatezer megawatt kétszerese, és vannak időszakok, amikor - a paksi atomerőművel együtt - teljesen szén-dioxidmentesen lehet energiát termelni.

Koncz Zsófia az éves elszámolásról szólva kiemelte, "ez a magyar családok, de a magyar vállalkozások számára is egy jelentős segítségnyújtást jelent, egy sokkal kedvezőbb elszámolási rendszerről beszélhetünk".

Az interpelláló elfogadta az államtitkári választ.KDNP: hosszú távon is fenntartható az online árfigyelő rendszer működtetése?Szászfalvi László (KDNP) sikeresnek értékelte a két és fél hónapja bevezetett online árfigyelő rendszer működését, hangsúlyozva, hogy az eszköz hozzájárul az infláció csökkentéséhez.

Felhívta a figyelmet arra: a rendszer újabb felhasználóbarát funkciókkal bővült, egyebek között egy szabadon összeállítható bevásárlólista segíti a fogyasztókat a vásárlási döntéseik meghozatalában. Azt kérdezte: hosszú távon is fenntartható-e az online árfigyelő rendszer működtetése?

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint a kormány elkötelezett a családok védelme érdekében, ezt szolgálja az árfigyelő rendszer is. Szerinte a rendszer hatékonynak bizonyult, átlagosan 7 százalékkal csökkentette az árakat. Jelezte: folyamatosan dolgoznak a rendszer fejlesztésén, hamarosan élesedik a térképes boltszűrő, zajlik a hivatalos mobilapplikáció fejlesztése és a termékkategóriák bővítése is. Közölte: a kormány az infláció, valamint a "multik profitéhségének" alakulása függvényében dönt arról, hogy december 31. után is szükség lesz-e az árfigyelő rendszer működésére.

A képviselő elfogadta a választ.Független: kezdődik a vendégmunkaalapú társadalom?Varga Ferenc (független) arról beszélt: ahelyett, hogy a kormány európai béreket garantáló munkahelyeket teremtene a magyaroknak, inkább állami milliárdokból támogat olyan akkugyárakat és üzemeket, amelyekben főleg EU-n kívüli munkavállalók: kínaiak, vietnamiak, indiaiak, mongolok és Fülöp-szigetekiek fognak dolgozni. Úgy vélte: a kormány jól jár, mert lesz némi adóbevétel, "amit el lehet majd lopni", és a fideszes munkaerőközvetítő cégek is jól járnak, mert minden vendégmunkáson komoly profitra tesznek szert.

A kormány munkaalapú társadalomról beszél, de közben vendégmunkaalapú társadalmat épít - jelentette ki.

Fónagy János államtitkár úgy reagált: 2010 óta 1 millióval növekedett a foglalkoztatás, a munkanélküliség 4 százalék alá csökkent, a kormány pedig a belső munkaerőtatalék csökkenése miatt döntött úgy, hogy korlátozottan, kizárólag a hiányszakmákban lehetővé teszi a vendégmunkások alkalmazását. A tartós munkaerőhiány ugyanis a termelés csökkenéséhez és a beruházások elmaradásához vezethet - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány továbbra is elsősorban a hazai potenciális belső tartalék aktivizálására és a külföldről hazatérő magyarok alkalmazására összpontosít, csak ezt követően kerülhet sor vendégmunkások foglalkoztatására.

A képviselő nem fogadta el a választ.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!