OGY - Krónika 10. rész (kereskedelmi nyilvántartási rendszer, anyakönyv)

Belföld, 2020.11.20

Az országos kereskedelmi nyilvántartási rendszerről szóló törvényjavaslat általános vitája után a képviselők áttértek az anyakönyvi eljárások egyszerűsítését célzó előterjesztés tárgyalására.



Vezérszónokok


Ovádi Péter, a Fidesz vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet a javaslattal összefüggésben, hogy szükségessé vált a kereskedelmi és egyéb szolgáltatási tevékenységet végzők adatainak felülvizsgálata, valamint a nyilvántartások vezetéséhez kapcsolódó feladatkörök pontosítása. Jelezte: az informatikai fejlesztések a végső szakaszába érkeztek. A Fidesz támogatja a javaslatot.

Stummer János, a Jobbik vezérszónoka közölte: támogatják a javaslatot. Időszerű a hatósági nyilvántartásban szereplők adatainak felülvizsgálata, és a vonatkozó szabályozás módosítása.

Felhívta a figyelmet egyúttal a koronavírus járvány okozta válság miatt a kereskedelemmel foglalkozók nehéz helyzetére, s azzal számolt, hogy a helyzet ebben a szektorban fog a legnehezebben rendeződni.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka fontosnak tartotta, hogy a válságnak a kis- és középvállalkozások legyenek a nyertesei, abból megerősödve kerüljenek ki. Ezen dolgoznak, a javaslatot pedig a kisebbik kormánypárt támogatja.

Szabó Sándor, a MSZP vezérszónoka közölte, pártja a következő napokban alakítja ki álláspontját a javaslatról, amely a technikai módosítások mellett több határidő-módosítást is tartalmaz.

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka azt mondta, szívesen láttak volna háttértanulmányt, vagy a szakmai szervezetek véleményét a javaslattal összefüggésben.

Érdekelné az is, hogy a változtatásoknak van-e költségigénye, ez nem derül ki az előterjesztésből - mondta.


Államtitkári zárszó


György István zárszavában egyetértett azzal, a vállalkozások a nyertesei kell, hogy legyenek a válságnak. Mindent el kell követni, hogy a szükséges segítséget megkapják, ezért hozták meg a különböző kormányzati támogatásokról, adófizetési könnyítésekről szóló döntéseket. A kormány mindent megtesz, hogy minél kisebb veszteséggel vészeljék át ezt a nehéz helyzetet - rögzítette.

A nyilvántartások egységesítésével a rendszer biztos nem lesz drágább, mint volt, az informatikai fejlesztéseket uniós forrásból már elvégezték - közölte.


Anyakönyvi eljárások egyszerűsítése


Az elektronikus ügyintézés lehetőségeit bővíti az anyagkönyvi eljárásokban az annak egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat - mondta ismertetőjében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára.

Emlékeztetett: 1895 óta van Magyarországon állami anyakönyvezés, de 2014 is mérföldkő volt, amikor is elindult az elektronikus anyakönyvezés a papíralapú után. Ekkor megszűnt az eseményenként és területileg tagolt anyakönyvezés, helyette személyközpontúvá vált. Ezzel például a családi kapcsolatok átláthatóvá váltak.

Hozzátette: 2014-ben egy üres nyilvántartással indult a rendszer, amely aztán ügyhöz kötötten, személyenként töltődik. Mára ez már csaknem hatmillió eseményt rögzít, ami folyamatosan bővül.

Elektronikusan kezdeményezhető majd a házassági névviselési forma megválasztása, a nemzetiségi névviseléssel kapcsolatos kérvény vagy egyes utónévváltoztatások. Az eljárásokat pedig már törvényes képviselő vagy meghatalmazott is elindíthatja.

A házassági névviselési formához kötődő eljárások már eddig is kérvényezhetők voltak elektronikusan - tette hozzá -, a jövőben azonban 24 órán belül elintézi azokat a hatóság, köszönhetően a modern informatikai megoldásoknak.

Az utónévváltoztatások köre kiegészül az egyszerűsített névváltoztatással, amikor egy utónév elhagyását vagy az utónevek sorrendjének megváltoztatását kéri valaki, és nem egy új nevet. A jövőben ezen eljárásokat is az anyakönyvvezetők végzik majd.

Kivezetik az eddig sok adminisztrációt okozó névváltoztatási okiratokat és a nemzetiségi névviselés is egyszerűsödik. A nemzetiségi névjegyzéket elektronikusan kell közzétenni és rendszeresen kell aktualizálni,

Az államtitkár elmondta: a módosítások jelentős része informatikai fejlesztések után valósulhat meg, ezért a jogszabály másfél év alatt szakaszosan lépne hatályba. Hozzátette: az előterjesztés benyújtása előtt anyakönyvvezetőkkel és a kormányhivatalok illetékeseivel konzultáltak a gyakorlati tapasztalatokról.


Fidesz: számos eljárás indítható elektronikusan



Tapolczai Gergely (Fidesz) arra mutatott rá: évről évre emelkedik a névváltoztatási ügyek száma. Míg 2014 előtt átlagosan 3500 körüli volt ez évente, addig 2016-ban már közel 5200, tavaly pedig már csaknem 6500. Részben ez is indokolta a változtatást - hangsúlyozta.

Emelkedik az elektronikusan intézhető ügyek száma is, ami a járványhelyzetben még inkább felértékelődik - tette hozzá.

Az eljárási törvény módosításának kettős célja van: az eljárások egyszerűsítése és az elektronikusan intézhető ügyek körének kiterjesztése. Ilyen például, hogy a Fővárosi Kormányhivataltól az anyakönyvvezető hatáskörébe kerül a házassági név megváltoztatásának eljárása.

Ismertette azt is: ha egy születő gyermek kettős állampolgár, akkor az idegen utónév akkor is kérelmezhetővé válik, ha ehhez nem igazolják a szülők kettős állampolgárságát.

A felszólalását jeltolmács segítségével előadó képviselő rámutatott arra is: a digitalizációnak szinte csak pozitív hozadéka van a fogyatékkal élők számára, ezért azt kérte, ez a jövőben is legyen szempont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!