OGY - Krónika 10. rész (költségvetés módosítása)

Belföld, 2021.04.27

Az Országgyűlés folytatta a Magyarország 2021-es központi költségvetésének módosításáról szóló vitát kedden délután.



MSZP: azt a bölcsődei díjat törlik el, amit a mostani kormány vezetett be


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) arról beszélt, hogy a költségvetés módosítása szociális területen az egyes szolgáltatások normatívájára vonatkozóan tartalmaz változtatásokat.

Az ellenzéki politikus kritizálta, hogy nem jut több a szociális támogatásokra, az ápolási díjra, az álláskeresési járadékra.

Ismét 100 százalékos táppénzt, illetve távolléti díjat sürgetett a koronavírusban megbetegedettek számára.

Többet kellene foglalkozni továbbá a családon belüli erőszak témájával is - jegyezte meg.

Szóvá tette még, hogy azt a bölcsődei díjat törli el a kormány a nagycsaládosoknál, amit a jelenlegi kormány vezetett be.

Megjegyezte: írásbeli kérdést tett fel, hogy ez hány családot érint, de nem kapott választ.


Jobbik: kegyetlen a lakástámogatási rendszer


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy az ingatlanpiacon kínálati szűkösség alakult ki, kevés az újépítésű lakás, a bérlakás, és ez a jelenség árrobbanást váltott ki. Volt olyan év, amikor kevesebb mint 8 ezer újépítésű ingatlant adtak át az országban. Újra állami támogatással megvalósuló bérlakás-építési programot szorgalmazott.

Az 5 százalékos lakásáfával való harmadszori tükrözés szintén hullámzást váltott ki - tette hozzá.

Megjegyezte: miniszteri fizetéssel szert lehet tenni tízmilliós támogatásokra, eközben a tipikus élethelyzetben lévő fiatalok sokkal kisebb támogatási volumenre számíthatnak.

Megfogalmazása szerint "vegytiszta kegyetlenség" süt a rendszerből.


DK: a kormánynak el kell számolnia, mire ment el a pénz


Varju László (DK) azt mondta, hogy megalapozó makrogazdasági elemzések, számítások nélkül "használja" a kormány a költségvetést, aminek az a következménye, hogy a kiadások jelentős részének nincs köze a válságkezeléshez. A válságkezelés hatékonyságát semmi nem bizonyítja - mutatott rá.

Kitért arra, hogy a jelzettnél magasabb lesz az infláció, emiatt a stabilitási törvényt is meg kell majd változtatni.

Szólt arról is, hogy Magyarország tavalyi teljesítménye regionálisan igen gyenge volt. A kormánynak el kell számolnia, mire ment el a pénz - jelentette ki, hozzátéve: nem szeretnék, ha a felelőtlen költekezés folytatódna.

Cinikusan kezeli a kormány a mostani helyzetet, a költségvetése módosítása nem hoz olyan változásokat, amitől az embereknek jobb lenne - összegzett.


KDNP: az ellenzék nem támogatta a védekezést


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: a 2008-as költségvetési vitában Varju László azt mondta, jövőre szigorú feszes költségvetés lesz az országnak, de újabb megszorításokra nem lesz szükség. Ezután elvették 13. havi bért, a 13. havi nyugdíjat, az önkormányzatoknak plusz feladatokat adtak át, de plusz forrást nem adtak hozzá. Folyamatos adósságspirálba taszították a családokat, elképesztő mértékre növelték a munkanélküliséget. Feltette a kérdést, mi az, amit az ellenzék támogatott a védekezés lépései közül?

A válságkezelés amit a kormány meghirdetett, eddig eredményes volt, és még nincs vége - összegzett. Kitért többek között arra: 66 ezerrel dolgoztak többen márciusban, mint februárban, az ideérkező beruházások pedig rengeteg új munkahelyet teremtenek.

Arra szólította fel az ellenzéket, fejezze be, a van rajta sapka az a baj, ha nincs, az a baj játékot. Eddig az volt a baj, hogy a kormány nem hoz be pótköltségvetést, most meg az a baj, hogy igen.


LMP: leállítják végre az önkormányzatokat érintő megszorításokat?


Keresztes László Lóránt (LMP) szóvá tette, hogy ebben a helyzetben több száz milliárdot költenek el a kínai egyetemre. Pontosan mire akarnak ilyen jelentős összeget fordítani, és milyen feltételekkel akarják aláírni a szerződést Kínával, milyen módon szolgáltatják ki a magyar érdekeket a kínaiaknak? Több pénzt akarnak erre a kampuszra költeni, mint amit egy év alatt a teljes magyar felsőoktatásra fordítanak - jegyezte meg.

Szóvá tette azt is, hogy 175 ezer munkahelyet lehetne teremteni abból a 250 milliár forintból, amit a Belgrád-Budapest vasútvonalra költenek.

Arra is kíváncsi volt, hogy leállítják végre az önkormányzatokat érintő brutális megszorításokat, mikor kapnak tisztességes kompenzációt?



Jobbik: csak támogatást vagy hitelt is igénybe vesz a kormány a helyreállítási alapból?



Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta, egyetért a kínai vakcina megvásárlásával és ő is úgy gondolja, hogy ha emberéletek megmentése a cél, akkor a viszonylag magas árat is meg kell fizetni. Ugyanakkor meglátása szerint a szerződéskötéskor meg kellet volna vizsgálni, hogy indokolt-e a magas ár, és azt is, hogy szükség van-e közbülső cég beiktatására a vásárlásnál.

A jobbikos képviselő kifogásolta, hogy míg a kormány korábbi álláspontja szerint Magyarországnak nincs szüksége uniós hitelre a gazdasági válság kezeléséhez, addig a helyreállítási tervben 5797 milliárd forint szerepel, vagyis a helyreállítási alap teljes rendelkezésre álló - a hitel részt is tartalmazó - összegének felhasználásával készítették el a tervet.



MSZP: az ellenzék nem támadta a kínai vakcinát, hanem kérdéseket tett fel



Mesterházy Attila (MSZP) Nacsa Lőrinc felszólítására, hogy vonják vissza a kínai vakcinát támadó határozati javaslatukat, úgy reagált, a parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményező javaslatukat a kormánypártok március 8-án leszavazták, így nincs mit visszavonni.

Azt is mondta, a javaslatban tiltások nem, kizárólag kérdések szerepeltek, amelyeknek a megválaszolására a vizsgálóbizottság felállítása után lett volna lehetőség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!