OGY - Krónika 11. rész (anyakönyv)

Belföld, 2020.11.20

Az anyakönyvi eljárások egyszerűsítéséről és egyes ügyek elektronikus intézésének lehetőségéről szóló előterjesztés vitájával folytatta munkáját a Ház pénteken délután.



A Jobbik támogatja az előterjesztést


Kálló Gergely (Jobbik) pártja támogatásáról biztosította az előterjesztőt. Pozitívan értékelte, hogy az előterjesztő valóban egyeztetett az anyakönyvvezetőkkel.

A javaslat egyszerűsíti a rendszert - mondta, ugyanakkor egy-két kritikát is megfogalmazott. Például azt, hogy az elektronikus anyakönyvvezetés pluszmunkát is jelentett az anyakönyvvezetőknek. Mivel ehhez nem tudnak mindig többlet dolgozót is adni a hivatalok. Ezért megfontolandó lenne a segítségnyújtás ehhez az önkormányzatoknak.

Felhívta a figyelmet pártja egyik régi programpontjára is, amely könnyítené azon házasságkötés előtt állók dolgát, akik templomi esküvőt is terveznek. Szerinte lehetővé kellene tenni, hogy a pároknak csak egyszer kelljen kimondania az igent.


KDNP: gyakorlati tapasztalatok is indokolják a változtatást


Vejkey Imre (KDNP) elmondta, hogy a változtatás célja az elektronikus ügyintézés kiterjesztése és a joggyakorlat oldaláról felmerült kérdések rendezése.

Egyszerűsítést és gyorsítást tesz lehetővé az előterjesztés például a házassági névváltoztatás esetében vagy az utónévmódosításnál.

A nemzetiségi névviselés is hatékonyabban valósítható meg. Elektronikusan kell közzétenni a nemzetiségi névjegyzéket a következőkben, és azt folyamatosan aktualizálni kell - mutatott rá.


MSZP: további egyszerűsítésekre van szükség


További egyszerűsítéseket szorgalmazott az anyakönyvezés rendszerében Szabó Sándor, az MSZP vezérszónoka.

Arról beszélt: az anyakönyvvezetők működését túlterheltség, bürokratikus eljárások sora, "határidőkel való szélmalomharc" jellemzi napjainkban, így az sem okvetlenül elegendő, ha bizonyos eljárásoknál 60-ról 75 napra emelik a rendelkezésükre álló időkeretet.



DK: támogatjuk az egyszerűsítéseket


Sebián-Petrovszki László (DK) kiemelte: az előterjesztés az elektronikus ügyintézés és az egyszerűsítés felé jelent elmozdulást sok ponton, ezt az irányt pedig pártja támogatja.

A módosításról szólva kritikával illette a kormányzat reakcióidejét a képviselő, mondván, nem az elmúlt hónapokban keletkezett, hanem az anyakönyvvezetők által hosszabb ideje jelzett problémákat orvosolnak ezzel a módosítással.

Hiányolta az előterjesztésből azt az összegzést, mennyiben változik az anyakönyvvezetőkre háruló teher, hiszen jól látható, hogy ez bizonyos eljárások esetén ez csökken, másoknál viszont mintha hozzájuk telepítenének feladatokat.


Nemzetiségi szószóló:


Alexov Lyubomir, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága által felkért szerb nemzetiségi szószóló elmondta: a testület támogatja a javaslatot.

Közölte: a módosítás újabb lépés a nemzetiségi név viseléséhez fűződő jog hatékony gyakorlása felé, mivel egyszerűsít és gyorsít az ügyintézésen, elektronikus útra tereli azt, segítve a hatékonyabb feladatellátást, reményt adva arra, hogy gördülékenyebbé válnak a nemzetiségiek anyakönyvezési eljárásai.



Képviselői felszólalások


Varga-Damm Andrea független képviselő annak a véleményének adott hangot: fontos a változtatás, hiszen az anyakönyvvezetői rendszer nem tudta követni az élet egyre bonyolultabbá válásának ritmusát, például azt az esetet, amikor a Magyarországon született gyermek egyik szülője külföldi.

Örömének adott hangot, hogy legfeljebb két utónév jegyezhető be, és hogy az is változtathat utónevén, akinek csak egy van.

Elég gyakran van olyan, hogy a gyerekeket a saját szüleiktől kell megvédeni - jegyezte meg a névadási szokásokról szólva.


Kormány: az anyakönyvi nyilvántartások maradjanak az önkormányzatoknál!


Miután Hiller István levezető elnök lezárta a vitát, Orbán Balázs a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt az elhangzottakra.

Az anyakönyvi nyilvántartásról azt mondta, a kormány az elmúlt tíz évben úgy gondolta, hogy ez a terület maradjon az önkormányzatoknál. Így viszont az önkormányzatok feladata az anyakönyvvezetők megfelelő bérezése, valamint a megfelelő munkatervezés és az anyakönyvi alapiratok őrzése.

Az egyház házasságkötések anyakönyvezésével kapcsolatos szerepének esetleges megerősítéséről közölte: a kormány irányából ez a módosítás támogatottságot élvez. Amennyiben a javaslattevő politikus az egyházak támogatását is tudja biztosítani, akkor ennek nem lesz akadálya - szögezte le.

Az államtitkár egyetértett azokkal a hozzászólókkal, hogy kellően, talán túlzottan is tág azoknak a neveknek a köre, amiket Magyarországon anyakönyvezni lehet, de a környező és a Nyugat-európai országokhoz képest még mindig a hazai szabályozás a legszigorúbb - emelte ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!