OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2019.10.21

A kormány és Budapest vezetése közötti fejlődési szerződésről, a kiszivárgott kispesti felvételről, az olimpiai járadék visszavonhatóvá tételéről érdeklődtek képviselők az azonnali kérdések órájában hétfőn az országgyűlésben. A miniszterelnök a Borkai-üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta, beteg dolognak tartja, hogyha valaki saját maga készít vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről.



Párbeszéd: mi a kormány és Budapest szerződésének sorsa?



A kérdését frakciótársával, Szabó Tímeával együtt benyújtó Tordai Bence (Párbeszéd) arról kérdezte a kormányfőt, igaz-e az az állítás, amellyel "Gulyás Gergely szájával" megfenyegette a fővárosiakat, hogy ha ellenzéki jelölt nyer, nem érvényes a volt főpolgármester és a miniszterelnök között ezermilliárdos fejlesztésekről született megállapodás, vagy az, hogy együttműködnek a fővárossal?

Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? Érvényben marad-e a szerződés vagy sem? - fogalmazott, azt kérdezve, visszakaphatja-e 2010 előtti finanszírozását, az oktatási és egészségügyi intézményei feletti rendelkezést Budapest.

Orbán Viktor közlése szerint a megállapodás érvényes, annak "minden betűjét és minden számadatát be fogjuk tartani", majd a kérdező kifejezését idézve hozzátette, "Magyarországon szeretne jó néhány város és falu úgy kivéreztetve leni, mint Budapest", ahol 1600-1700 milliárdnyi beruházást fejezett be a kormányzat, emellett 4000 milliárdnál több a folyamatban lévő fejlesztések értéke.

Arról beszélt: Budapestnek rosszat tenne a 2010 előtti viszonyok visszaállítása, mert akkor a város el volt adósodva, de ez azt jelentené, hogy visszakérik a kormány által átvállalt, 270 milliárd forintnyi adósságot.

Viszonválaszában Tordai Bence örömét fejezte ki, hogy kihátráltak a "fenyegetésből", azt ígérve, számon kérik majd a szerződésben tett vállalások betartását.

A miniszterelnök közölte: a kormány nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, így várják, kérik, hogy mihamarabb döntsön a közgyűlés arról, mire van szüksége, legyen szó a Liget-beruházásról, az atlétikai világbajnokságról vagy a kézilabda Európa-bajnoki döntőjéről.


Fidesz: hogyan állíthatóak meg az önkormányzatok jogszerű működését sértő cselekmények?


Böröcz László (Fidesz) azokról az általa kedélyborzolónak nevezett felvételről kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, amelyen "a kispesti kerületi önkormányzatban néhányan, főként egy bizonyos képviselő, miként vélekednek a közéleti szerepvállalásból eredő haszonszerzést illetően", nyíltan kimondva, "hogyan lehet százmilliókat keresni", például saját strómanok alkalmazásával.

Mi ez, ha nem a választók bizalmának eljátszása és a közélet tisztaságának súlyos megsértése? - tette fel a kérdést, hozzátéve, úgy látszik, a rendszerváltozás idején megkonstruált módszerek a mai napig működnek a balliberális oldalon.

Válaszában Gulyás Gergely megjegyezte: az MSZP, mint az érintett képviselő pártja, sem a kerület polgármestere nem lépett az ügyben, így "azt kell feltételezzük, hogy amiről ő beszél, az egy olyan gyakorlat, amit egyénileg folytatott, hanem ami a Magyar Szocialista Pártban mindennapi gyakorlat".

Attól tartunk, és az a legnagyobb félelmünk, hogy a Demszky-korszak folytatódhat Budapesten a választások eredményeként - jelentette ki a miniszter, jelezve, várják, hogy büntetőeljárás tisztázza a történteket.

Viszonválaszában Böröcz László a baloldal szerepét úgy jellemezte az ügyben, mintha a lebukott bandatag ügyét saját főnöke vizsgálná ki, amire Gulyás Gergely azt közölte: Demszky Gábor díszpolgársága kapcsán látható lesz, ki támogatja az elmúlt "korrupt húsz évet".


Jobbik: legyen visszavonható a méltatlanoktól az olimpiai járadék!


Az arra méltatlanná váltak olimpiai járadékának visszavonhatóvá tételéhez kérte képviselőtársai, köztük a miniszterelnök támogatását a jobbikos Steinmetz Ádám, saját, ötkarikás játékokon szerzett érmét mutatva fel az ülésteremben.

Borkai Zsolt ügyét szégyennek nevezve közölte: az eset rontja az olimpikonok megbecsülését, "az életjáradékából gyakorlatilag finanszírozza az erkölcstelen életét", a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) volt elnökeként pedig felbecsülhetetlen károkat okoz az ötkarikás mozgalomnak is.

Beteg dolognak tartom, hogyha valaki saját maga készít vagy a jelenlévőkkel készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről. Ez egy beteg dolog - kezdte válaszát Orbán Viktor miniszterelnök, aki úgy folytatta: kinek-kinek a rá tartozó ügyben kell döntenie, a Fidesznek például úgy, hogy "világossá tettük, hogy az útjaink elváltak".

Ezt követően döntöttek a kérdésben a győriek, az olimpikonokra vonatkozó ügyekben pedig a MOB az illetékes - mondta Orbán Viktor.

Viszonválaszában a képviselő jelezte: a nap folyamán benyújtott törvénymódosító javaslata visszavonhatóvá tenné az "elfogadhatatlan magatartású olimpikonok" járadékát, mert "mindennek van határa, egy olimpiai bajnok nem mehet le kutyába".

Erre Orbán Viktor azt javasolta: kérje javaslatáról a MOB állásfoglalását, "és azt a javaslatot mi meg fogjuk fontolni, és nagy valószínűséggel támogatni is fogjuk. Az olimpikonok becsületéért a legtöbbet az olimpikonok tehetnek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!