OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések, bizottsági jelentések)

Belföld, 2020.11.16

A kaszinókról, az egészségügyről és a gazdasági helyzetről is kérdeztek képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén, majd bizottsági jelentések vitájával folytatták a parlamenti munkát.



Jobbik: miért lehetnek nyitva a kaszinók?


Nunkovics Tibor (Jobbik) arról kérdezett, hogy miért lehetnek nyitva a kaszinók, járványügyi szempontból mennyiben biztonságosabb egy kaszinó, mint egy étterem. Miért tesznek különbséget a kaszinók és más vendéglátóipari helyek között? - vetette fel.

Közölte: a magyarországi vállalkozásokat egyenlő bánásmódban kellene részesíteni és érdemben kellene segíteni nekik.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta: sorsjegyet is lehet venni, lottózni is lehet, a lottózók nyitva lehetnek. Azt kérdezte a képviselőtől, hogyan lehetne különbséget tenni a szerencsejáték formái között.

Visszautasította, hogy ne segítenének a vállalkozásoknak, azt mondta, több intézkedést is hoztak a támogatásukra.


MSZP: lesz-e elég egészségügyi dolgozó?


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) hangsúlyozta: a kormányoldal részéről többször elhangzott, hogy az egészségügy bírni fogja a terhelést, és bővíthető a kórházi ágyak száma, de arról nem beszélnek, hogy lesz-e elég egészségügyi dolgozó.

Pogácsás Tibor belügyi államtitkár közölte: az egészségügy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozik, és Kásler Miklós jól végzi a munkáját. Egészségügyi kérdésekben a Belügyminisztérium nem hozhat döntést, a szakmai kompetencia nem ott van - vélte.

Kiemelte: a járványügyi felkészültség megfelelő, a szükséges ágyszám rendelkezésre áll, és mindent megtesznek, hogy a szükséges személyzetet ehhez biztosítsák. Komoly lépeseket tettek az egészségügy megerősítéséért az elmúlt időben - tette hozzá.


DK: nem lehet cserben hagyni a bajbajutottakat


Varju László (DK) arról beszélt, hogy felelőtlenség gazdasági válság idején a bajbajutottakat cserben hagyni, pedig sokan veszítették el a munkájukat. "A haveri körön kívül" sok vállalkozás van, amelynek a bevétele rendkívüli mértékben visszaesett, és küzd, hogy megtartsa az alkalmazottait, mégsem segítenek nekik - fogalmazott.

Tállai András azt mondta: tudják, mi a helyzet a vállalatokkal, azt, hogy tavasszal mélyponton volt a gazdaság, visszaestek a megrendelések, és mindenki kereste a kiutat, hogy elkerülje az alkalmazottak elküldését. A vállalatok üdvözölték a kormány intézkedéseit, és a kormány gazdaságpolitikai gondolkodása sikeresnek fog bizonyulni - jelentette ki.


Egyes állami tulajdonú vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adásáról, valamint az állami vagyonról szóló törvény módosítása


Fazekas Sándor (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat szerint az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére adnak át állami ingatlanokat térítésmentesen.

Gurmai Zita (MSZP) azzal vádolta a kormányoldalt, hogy "rendszerszintűvé emelte a lopást és a korrupciót". Azt firtatta: miért kell a közvagyonban tartott ingatlanokat "elkótyavetyélni", magántulajdonba adni. Jelezte: az MSZP nemet mond a javaslatra.

Héjj Dávid (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet: nem magáncéghez, hanem az Egri Főegyházmegyéhez kerülnek ingatlanok az egyházmegye kérésére.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.

Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár zárszavában leszögezte: a javaslat nem arról szól, amiről az MSZP képviselője beszélt, hanem arról, hogy az Egri Főegyházmegye és a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány részére adnak át állami ingatlanokat térítésmentesen, elősegítve köznevelési-oktatási-kulturális feladataik ellátását.



Nyilvántartásokkal és elektronikus ügyintézéssel összefüggő törvénymódosítás



Héjj Dávid (Fidesz) a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a javaslat célja, hogy felülvizsgálja és megújítsa a közigazgatási eljárások elektronizálása szempontjából kiemelkedő jelentőségű informatikai szakrendszereket, így a személyi adat- és lakcímnyilvántartásokat, a közúti közlekedési nyilvántartásokat és személyazonosító okmányokkal kapcsolatos nyilvántartásokat is. Ez jelentősen könnyíthet az állampolgárok adminisztrációs terhein és hatékonyabbá teszi a közigazgatás szervek együttműködését is - tette hozzá.

Paulik Antal, szlovák nemzetiségi szószóló azt mondta: mivel a jelenlegi gyakorlat szerint csak a személyi igazolványban van lehetőség a nemzetiségi nyelven való névhasználat megjelenítésére, azért jövőre törvénymódosításban kezdeményezik, hogy ezt az útlevélben vagy a jogosítványban is meg lehessen tenni.

Gyüre Csaba (Jobbik) pozitívnak nevezte az elektronikus ügyintézési pontok felállítását és a gépjármű-felelősségbiztosítás központi nyilvántartását is, ugyanakkor jelezte: kétségeket ébreszt, hogy a javaslat alapján "adatok tömkelege" kerül a véghajtó hatalomhoz. Mivel ennek nem látják a garanciáit, ezért a jobbikosok tartózkodni fognak a szavazáskor - mondta.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) szintén azt jelezte: az MSZP is tartózkodni fog, mert aggályaik vannak a javaslat bizonyos részeivel kapcsolatban.

Az elnöklő Lezsák Sándor a vitát lezárta.

Kontrát Károly belügyi államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva elmondta: a digitalizáció egyszerűbbé teszi az ügyintézést és megkönnyíti az állampolgárok életét, a jelenlegi helyzetben pedig különösen fontos a személyes kontaktust igénylő ügyintézések számának csökkentése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!