OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések, mentelmi ügyek)

Belföld, 2021.09.20

A járvány negyedik hullámáról és az adórendszerről kérdezték a képviselők a kormány tagjait az azonnali kérdések során, majd az interpellációk elfogadásáról és mentelmi ügyekről szavaztak a parlament hétfői ülésén.



DK: Hogyan készül a kormány a koronavírus-járvány negyedik hullámára?



Varga Zoltán (DK) szerint egy évvel ezelőtt a kormány sorozatosan rossz döntéseket hozott a koronavírus-járvány kezelésében. Az iskolák bezárását nem készítették elő, fölösleges volt a kórházi ágyak felszabadítása, a lélegeztetőgépek vásárlása, az üzletek korai bezárása pedig csak a zsúfoltságot növelte. A tömeges teszteléssel el lehetett volna érni, hogy kevesebb legyen a beteg és a halott, de erre nem voltak hajlandók. Most pedig, amikor a "nyakunkon a negyedik hullám", nem védekeznek, helyette pedig vadászati világkiállítást szerveznek, amelyre bárki bemehet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára válaszában azt mondta: az ellenzék összevissza beszél, hiszen korábban azt állították, ha a kormány tovább erőlteti a kínai vakcina használatát, egymillió beoltott sem lesz. Most 5 millió 560 ezer beoltottnál tartunk és ez a kínai vakcinának is köszönhető, hiszen segítségével hamarabb oltották be az embereket Magyarországon, mint például Franciaországban vagy Németországban.

Az államtitkár azt is kifogásolta, hogy a harmadik hullám elején az ellenzék a nyitást sürgette. "Magyar emberek életét veszélyeztették volna, ha döntési helyzetben lettek volna" - értékelt.


LMP: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját



Csárdi Antal (LMP) azt kifogásolta, hogy az alapvető élelmiszerek többségét, így a zöldségeket és a gyümölcsöket még mindig 27 százalékos áfa terheli. Mint mondta, ez különösen a nyugdíjasokat sújtja, hiszen kétezer forintos barackból aligha fog lekvárt főzni az, akinek 150 ezer forint a nyugdíja.

Kifogásolta továbbá az egykulcsos adórendszert, ami az alacsony jövedelműeket érinti hátrányosan. Meglátása szerint a nagyobb a jövedelműek lehetnének annyira nagyvonalúak, hogy több adót fizetnek. Mikor változtatja meg a kormány az adórendszert? - tette fel a kérdést.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány 2014 óta többször csökkentette az alapvető élelmeiszerek áfáját. Ezeket az áfacsökkentéseket az LMP képviselői egyetlen alkalommal sem szavazták meg. Megjegyezte: az alapvető élelmiszerek jelentős része öt százalékos adókulcs alá tartozik.

Azt is mondta: a kormány 2014 óta minden adónemet csökkentett, ennek ellenére nőttek az adóbevételek.


Határozathozatalok



Az azonnali kérdések után a Ház többsége megszavazta a korábban elhangzott interpellációkra adott válaszokat.

Az Országgyűlés - a mentelmi bizottság javaslatára - 13 igen, 121 nem szavazattal és tartózkodás nélkül nem függesztette fel Simonka György (Fidesz) mentelmi jogát.

A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Gyulai Járásbíróság kérte rágalmazás miatt, mert sértő megjegyzéseket tett egy magánszemélyre 2020 februárjában Hadházy Ákos (független) sajtótájékoztatóján.

A parlament a jobbikos Stummer János mentelmi jogát sem függesztette fel. A képviselők 15 igen, 118 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett hozták meg a döntést.

Stummer János mentelmi jogának felfüggesztését a Dunaújvárosi Járásbíróság kérte, miután Kubatov Gábor (Fidesz) április 21-én feljelentést tett ellene nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. Stummer János egy áprilisi sajtótájékoztatón - bizonyítékok nélkül - a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak az érintettségét hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a Dunaferrnél biztonsági őrök jelentek meg és akartak bejutni.

Hargitai János (KDNP) - aki a mentelmi bizottság elnökeként mindegyik ügyben röviden indokolta a testület javaslatát - Stummer János esetében arra hívta fel a figyelmet: nem helyes, hogy magánvádas ügyekben minden esetben megvédik a képviselőket, mert ezzel a Ház az "eldurvuló közbeszéd ösztönzőjévé" válik.

Úgy vélte: a választások után az új Országgyűlés újragondolhatná a mentelmi ügyek ezen gyakorlatát. Stummer János konkrét ügyében arra hívta fel a figyelmet: ez az eset abban volt más, hogy a jobbikos politikus az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként tette rágalmazó kijelentéseit, vagyis nem egy egyik képviselő "piszkálta a másikat", hanem az "Országgyűlés egy intézménye szólalt meg", rombolva ezzel a Ház tekintélyét.

Nem függesztette fel az Országgyűlés Ander Balázs (Jobbik) mentelmi jogát sem. Az erről szóló egyik javaslatról 15 igen, 131 nem szavazattal, tartózkodás nélkül mellett döntöttek a képviselők, a másik előterjesztést 15 igen, 129 nem és tartózkodás nélkül fogadták el.

Ander Balázs mentelmi jogának felfüggesztését két magánszemély is kérte egy Facebook-posztja miatt. A feljelentők azt kifogásolták, hogy nevük, valóságot nem fedő módon, a posztban összefüggésbe került Boldog István fideszes országgyűlési képviselő büntetőügyével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!