OGY - Krónika 11. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2021.02.22

A vakcinabeszerzést érintette az utolsó azonnali kérdés az Országgyűlés hétfői ülésén, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezték be munkájukat a képviselők.



MSZP: Magyarország lekötötte-e a teljes uniós vakcinakvótát?


Mesterházy Attila (MSZP) a vakcinabeszerzésről tett fel kérdéseket a külgazdasági és külügyminiszternek. A többi közt arra várt választ: az egyes vakcinákból mennyit rendelt a magyar kormány?

Azt is tudni akarta: a kabinet lekötötte-e a teljes kvótát, amelyet az Európai Unió bocsátott az ország rendelkezésére, és ha nem, miért nem? Emlékeztetett: az unión keresztül hatféle vakcinára nyíltak meg a kvóták.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt felelte: a kormány az unió központosított közbeszerzése keretében minden olyan mennyiséget lekötött, amely szükséges ahhoz, hogy minden magyar beoltható legyen. A Pfizer oltóanyagából 6,6 milliót, a Modernáéból 1,7 milliót, az AstraZeneca vakcinájából bő 6,5 milliót, a Janssenéből 4,4 milliót, a CureVac készítményéből 500 ezret - sorolta.

Ebből összesen máig a lekötött mennyiség 4,45 százaléka érkezett meg - tette hozzá -, vagyis 879 ezer adag vakcina.

Megjegyezte, mivel a központosított brüsszeli beszerzésből lassabban érkezik a vakcina és kevesebb, ezért az ország más forrásokból is vásárolt, ha azt a jogosultsággal rendelkező magyar hatóságok biztonságosnak találták. Így vásárolt az ország Oroszországból 2 millió adagot, Kínából pedig 5 milliót.


Napirend után


A napirend utáni felszólalásokat kezdő Keresztes László Lóránt (LMP) Baranya megyei illegális hulladéklerakási ügyekről beszélt.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) az uniós források felhasználásának pályázati rendszerét bírálta.

Párttársa, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a háztartások hiteltartozásainak növekedését elemezte.

Dudás Róbert (Jobbik) a gyöngyösi közbiztonságról és a mátrai közlekedési problémákról beszélt.

Steinmetz Ádám (Jobbik) a fogyatékkal élőkért és a parasport szervezetekért emelte fel szavát.

Balczó Zoltán (Jobbik) a kormány gazdaságpolitikáját bírálta.

Horváth László (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Tarna menti kőbányászat munkahelyeket teremt, a kőszállítás komoly problémákat okoz a környéken élőknek, ezért az utóbbit vasúttal kellene megoldani.

Fülöp Erik (független) arra bíztatott mindenkit, hogy töltse ki az állatvédelemről indított konzultációt.

Arató Gergely (DK) kijelentette, hogy a kőbánya-kispesti vasútállomáson gyakori az erőszakos kéregetés, kisebb csoportok randalíroznak, de előfordulnak rablások, lopások is.

Varju László (DK) azt mondta, a válság Újpestet is érinti, de bízik benne, hogy az önkormányzat mindent megtesz, hogy ellássa a kötelező feladatait.

Bősz Anett (DK) az Elvira-major védelmében szólalt fel, hangsúlyozva, a közelébe nem létesíthető ipari park, amelyre azonban Érdnek nagy szüksége van. A két érdek összehangolását kérte.

Varga Zoltán (DK) a Kósa-család és a csengeri örökösnő általa szürreálisnak tartott történetét firtatta.

Varga László (MSZP) a levegőszennyezettségi uniós határérték rendszeres átlépéséről beszélt, ami ellen a kormány szerinte nem lép fel.

Bencsik János (független) arról beszélt, hogy szerinte "a felsőoktatás kiszervezése a rablóprivatizációt ötvözi kommunista tervgazdasággal".


Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor az ülésnapot bezárta, és jelezte: legközelebb jövő hétfőn ül össze a Ház.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!