OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések vitája)

Belföld, 2021.05.17

Bizottsági jelentések vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn éjszaka.



A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló törvényjavaslat



Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta, a javaslat az integrált jogalkotási rendszer fejlesztésének jogi hátterét teremti meg. Célja, hogy a jogszabály-előkészítési folyamat során keletkező iratok teljes életútja végigkövethető legyen létrehozásuktól a nyilvántartásukba vételükig, a Magyar Közlönyben történő kihirdetésükig, végül pedig a Magyar Nemzeti Levéltár részére történő átadásukig ezen a szakrendszeren belül.

Képviselői hozzászólások nem voltak, az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.



Egyes köznevelést érintő törvények módosításáról



Dunai Mónika (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertetve kiemelte, a javaslat biztosítja a tankötelezettség és óvodakötelezettség megkezdésére vonatkozó eljárások pontosítását és lehetővé teszi, hogy a gyámhatóság kezdeményezze a tankötelezettség halasztását, amennyiben az indokolt.

Ugyancsak előírja a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő, hatéves kort betöltött, de további egy évig óvodai nevelésben résztvevő gyermekek számára a célzott foglalkozást.

A javaslat lehetővé teszi továbbá hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek ellátásában 14 éves korukig az óvoda, illetve az iskola is részt vegyen.

Maruzsa Zoltán kiemelte: a módosítás javítja a köznevelés eredményességét és elősegíti, hogy a gyermekek még inkább személyre szabott nevelésben részesüljenek, valamint csökkenti a családok terheit.

Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.



A 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat



Tilki Attila (Fidesz), a költségvetési bizottság által elfogadott javaslatot ismertetve hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején a kormány több olyan kormányrendeletet hozott, amely érinti az idei költségvetést. A módosító javaslat legfontosabb pontja, hogy lehetővé teszi a magyar Fejlesztési Bank Zrt. fokozottabb szerepvállalását a gazdaság újraindításában.

Varju László (DK) szerint a módosítás tovább rontja a kormány gazdálkodásának átláthatóságát. Kifogásolta továbbá, hogy a kormány presztízsberuházásokat támogat ahelyett, hogy a családokat, az embereket segítené a válság idején.

Bősz Anett (DK) azt mondta, abban nincs vita, hogy a költségvetést módosítani kell és abban sem, hogy a kormány nem tehet a pandémiáról. Az indítvány fő számai alapján azonban azt lehet leszűrni, hogy a kabinet saját hatáskörben kívánja intézni a járványkezelést, ezért innen kezdve száz százalékosan őt terheli a felelősség - jelentette ki.

A módosító javaslat lehetett volna sokkal jobb, ha a kormánypártok megértik, hogy a képviselőknek megosztott felelőssége van - közölte.

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló bejelentette, hogy a magyarországi nemzetiségek bizottsága elfogadásra javasolja az indítványt.

A vita lezárását követően Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a kormány a javaslattal biztosítani akarta a járvány elleni egészségügyi védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat. Egyúttal formailag meg akarta adni a keretét annak, hogy a veszélyhelyzet alatt meghozott gazdasági hatású döntések a költségvetésben is szerepeljenek - tette hozzá.

A kabinet saját hatáskörben olyan módosítást hajtott végre, amelynek értelmében a GDP-arányos hiány idén három százalék felett lehet - mutatott rá. Hozzátette, jelenleg két uniós tagállam kalkulál három százalék alatti hiánnyal, a magyar hiány egyáltalán nem kirívó.

Egy nagyobb hiány nagyobb államadósságot feltételez, ezért lényeges, hogy ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, akkor a GDP-arányos államadósságráta csökkenhet - emelte ki az államtitkár. A jelenlegi államadósságráta finanszírozása sem jelent gondot - hangsúlyozta.

A gazdasági visszaesés ellenére tavaly érdemben növekedni tudtak a bérek és ez a folyamat idén is folytatódhat - mondta. A kormány azon is dolgozik, hogy a munkájukat elveszítők minél előbb új állást találhassanak - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselők által említett közös felelősség közös tehervállalást is kell, hogy jelentsen, az önkormányzatoknak is helyt kell állniuk ebben a feladatban - szögezte le.

A nagyobb hiány és a felugró államadósság a kormány reményei szerint ideiglenes lehet - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!