OGY - Krónika 11. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2022.12.07

(MTI) - Az Állami Számvevőszék működési szabályai és büntetőjogi tárgyú törvények is módosulnak az Országgyűlés szerdai döntése értelmében. A Ház egy mentelmi ügyben is döntött és újraválasztotta az MNB felügyelőbizottságának elnökét és tagjait is.  



Módosulnak az Állami Számvevőszék működési szabályai



Az Országgyűlés 136 igen, 41 nem és 15 tartózkodó szavazattal elfogadta az Állami Számvevőszék szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosítását.

Az ÁSZ a jövőben bértömeggazdálkodást folytat. Költségvetését úgy kell megállapítani, hogy az ne legyen kevesebb az előző évi központi költségvetésben megállapított összegnél. A jogszabály szerint a szervezet az elnök döntése alapján a jövőben az ellenőrzési tervben nem szereplő, soron kívüli ellenőrzést is végezhet, amelyről az éves beszámolójában ad tájékoztatást az Országgyűlésnek.

Változnak az ÁSZ foglalkoztatási viszonyai is: a törvénymódosítás értelmében a számvevői kinevezést felváltja a számvevői közszolgálati szerződés. Az ÁSZ elnöke szabályzatban határozza meg a számvevői besorolási kategóriákat, az egyes számvevői munkaköröket és a munkáltató által meghatározható pótszabadság mértékét. Az indoklás szerint ez lehetőséget biztosít a munkáltató számára egy rugalmas, teljesítményorientált humánpolitikai rendszer kialakítására.

A jogszabály nemzetiségi szervezetek számára átmeneti időszakot állapít meg arra, hogy nemzetiségi egyesületként vetessék magukat nyilvántartásba, és így jelölő szervezetként jelöltet állíthassanak a nemzetiségi és a helyi önkormányzati választásokon.



Büntetőjogi tárgyú törvényeket módosított az Országgyűlés



A képviselők 148 igen, 21 nem és 21 tartózkodó szavazattal büntetőjogi tárgyú törvényeket módosítottak. Az igazságügyi tárca előterjesztése alapján uniós és nemzetközi kötelezettségek, az Alkotmánybíróság határozatai, illetve a jogalkalmazó szervek visszajelzései miatt módosult nyolc büntetőjogi tárgyú törvény, illetve ezekhez kapcsolódó ágazati törvények.

A büntetőeljárásról szóló törvényben a terhelt, a sértett és a tanú esetében is kiterjesztik a kötelezően közlendő adatok körét az elektronikus elérhetőségekkel, mint a telefonszám, az email-cím, illetve más kommunikációs alkalmazások, hogy hatékonyabban biztosítható legyen az eljárási jelenlét.

A jogszabály egyértelműsíti a harmadfokú bíróság tényálláshoz kötöttségét, illetve egységesíti a magánvádló és a pótmagánvádló mulasztásának jogkövetkezményeit.

A mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megszüntetése érdekében módosul a büntetőtörvénykönyv kábítószer-fogalma, így a rendelkezés a jövőben az egészségügyért felelős miniszter ellenőrzött anyagokról szóló, jelenleg előkészítés alatt álló rendeletére hivatkozik, amely egy helyen tartalmazza majd valamennyi - a nemzetközi, az uniós, illetve hazai szervek által - kábítószernek minősített anyagot.

Egyszerűsödnek a büntetés-végrehajtási eljárásrendek: az ott dolgozók munkaterheinek csökkentése érdekében teret kapnak az elektronikus belső ügyintézési lehetőségek. A jövőben a fogvatartottak személyi igazolványának érvényessége a jogszabály erejénél fogva meghosszabbodik a szabadulást követő kilencven napig, így a bv. intézet dolgozóinak nem kell foglalkoznia az igazolványokkal kapcsolatos ügyekkel.

A büntetés-végrehajtási szervezetben agglomerációs együttműködési rendszert alakítanak ki, az agglomerációs vezetők az országos parancsnok által meghatározott feladatköröket gyakorolják.

A módosítással megteremtették annak a lehetőségét, hogy a bv. intézetek a be- és kilépés ellenőrzésére, illetve a szökés és a rendkívüli események megakadályozására drónokat alkalmazzanak.

Az Európai Unió Bíróságának novemberi döntése miatt hatályát veszti a menedékjogról szóló törvény azon rendelkezése, amely szerint elfogadhatatlan a menekültügyi kérelem, ha a kérelmező olyan országon keresztül érkezett, ahol üldözésnek vagy súlyos sérelem veszélyének nincs kitéve, vagy ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított. Az uniós bíróság döntésével összefüggésben a rendőrségről szóló törvény és a btk. is módosul.


Mentelmi ügy



Az Országgyűlés 24 igen, 143 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett nem függesztette fel Apáti István (Mi Hazánk) mentelmi jogát. A képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a Pesti Központi Kerületi Bíróság kérte rágalmazás miatt. Az ügy a Jobbik egy 2021 végi, vidéki rendezvényével van kapcsolatban, ahol a párt egyik politikusa megpróbált megerőszakolni egy nőt.

A feljelentő szerint Apáti István egy televíziós és egy lapinterjúban az esettel kapcsolatban a becsület csorbítására alkalmas tényeket állított róla.

Hargitai János (KDNP) a mentelmi bizottság nevében elmondta: az ügyben két közszereplő vitájáról van szó, ezért bizottság azt javasolta, hogy ne függesszék fel a képviselő mentelmi jogát.



Újraválasztották az MNB felügyelőbizottsága elnökét és tagjait



Az Országgyűlés újraválasztotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyelőbizottsága elnökét és tagjait 2023. január l-jei hatállyal.

A felügyelőbizottság elnöke 134 igen, 30 nem szavazattal ismét Papcsák Ferenc lett, aki 2015 óta tölti be ezt a tisztséget.

Továbbra is a felügyelőbizottság tagja Madarász László, Nyikos László és Szényei Gábor András, őket 134 igen, 31 nem szavazattal választották meg.

A jegybank felügyelőbizottsági tagjainak megbízatása jövő évtől az MNB elnöke megbízatásának időtartamára szól. Matolcsy György jegybankelnök mandátuma 2025-ben jár le.

A felügyelőbizottság az MNB folyamatos tulajdonosi ellenőrzésének szerve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!