OGY - Krónika 11. rész (honvédség, határhidak)

Belföld, 2021.10.19

A Magyar Honvédség Iszlám Állam elleni szerepvállalásáról szóló országgyűlési határozati javaslat után a képviselők a magyar-szlovák határhidak és határutak üzemeltetéséről szóló javaslatot tárgyalták kedd este.



KDNP: igen a javaslatra


Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka a javaslattal összefüggésben az illegális migráció megállítását, a terrorizmus elleni küzdelmet és a helyben való segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta. A helyi keresztények védelmének előmozdításában is fontos szerepet játszanak a magyar katonák - mutatott rá, jelezve: a KDNP igent mond a javaslatra.



DK: pontos tájékoztatásra van szükség az ellátott feladatokról


Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka az önként vállalt kötelezettség mellett a "közös biztonságunkért" való felelősséget hangsúlyozta. Ez egy nagyon fontos és jó kezdeményezés, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi missziókban részt kell vennie - rögzítette. Ugyanakkor szóvá tette, hogy nincsenek a feladatok pontosan meghatározva. Szerették volna ezt több alkalommal is tisztázni, de a kormány zárt bizottsági ülésen sem volt hajlandó válaszolni - közölte.

Szerinte ezekben a konfliktusokban a Magyar Honvédség katonáinak minden civilt meg kell védeniük, és nem vizsgálhatják, hogy akiket meg kell védeniük, azok keresztények-e vagy sem. Várják azt a bizottsági ülést, ahol a tárca képviselője részletesen ismerteti az ellátott feladatokat, ellenkező esetben nehéz lesz támogatni a határozati javaslatot - jelezte a DK-s politikus.



Zárszó


Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára megköszönte a támogató hozzászólásokat, ugyanakkor - mint mondta - megdöbbentette Vadai Ágnes hozzászólása, amely értékelése szerint álságos, szemforgató, de leginkább hiteltelen volt. Azt állítja a képviselő, hogy nem tudja mint jelent az őrző-védő, csapatkísérő, tanácsadási feladat, az államtitkár szerint ez nincs így. Megjegyezte: el kell járni a szakbizottságba és akkor kap információkat bármelyik misszióról. Felhívta a DK-s képviselőt arra is, hogy ne legyen ennyire kereszténygyűlölő, mert az az ember éleslátását elrontja.


Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.



A Magyarország és Szlovákia közti határhidak és határút-szakaszok üzemeltetése



György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Magyarország és Szlovákia határán lévő határhidak és határútszakaszok üzemeltetéséről szóló megállapodás módosítását ismertetve elmondta: az eredeti megállapodást 2017-ben írta alá a két ország.

A dokumentum szerint a kisebb, üzemeltetési és fenntartási feladatok elvégzése a mindkét fél közös tulajdonában levő határhidak esetén egyszerűbb, ha az egyik ország vállalja a híd teljes felügyeletét, míg egy másik, hasonló méretű híd fenntartásáról teljes egészében a másik ország gondoskodik. Hasonlóképpen a határon futó utak üzemeltetése is egyszerűbb, ha azokat az az ország felügyeli, amelyik munkagépeivel saját területéről könnyebben eléri az adott utat.

A megállapodás 26 határhíd és határút fenntartásáról rendelkezett. A megállapodás aláírása óta a magyar és szlovák kormány három új híd megépítéséről kötött szerződést, a kiegészítés ezek üzemeltetését szabályozza.

Ennek értelmében a megépíteni tervezett Drégelypalánk és Ipolyhídvég közti Ipoly-híd üzemeltetését és fenntartását a magyar fél, a Dunakiliti és Doborgaz közötti gyalogos és kerékpáros Duna-híd, valamint az Őrhalom és Ipolyvarbó közötti Ipoly-híd üzemeltetését és fenntartását a szlovák fél végzi - ismertette az államtitkár.

A hidak rekonstrukcióját a felek közösen biztosítják - tette hozzá.



Jobbik: Magyarország és a határon túl élő magyarok érdeke is a hidak fenntartása



Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka kiemelte, pártja támogatja a kezdeményezést, egyrészt, mert az érintett szlovákiai településeken magyarok élnek, másrészt mert a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok, illetve a nagy számú ingázók miatt is fontos ezeknek a hidaknak a megépítése és fenntartása. Magyarország és a határon kívül élő magyarok érdeke is ez - mondta.



KDNP: egyre nagyobb igény van a határátkelőhelyek építésére



Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka szintén támogatásáról biztosította a javaslatot. Kiemelte: egyre nagyobb igény van az új határátkelőhelyek építésére. Az említett, közös tulajdonú hidak fenntartása pedig egyszerűbb, ha egy-egy fél elvállalja azt.



Az MSZP támogatja hidak építését



Varga László, az MSZP vezérszónoka ésszerűnek nevezte és támogatásáról biztosította a javaslatot.

Hozzáétette, hogy az MSZP támogat minden hídépítést Magyarország és Szlovákia között, legyen az a szó szoros értelmében vagy átvitt értelemben vett híd.



Fidesz: nagy igény van az országok közötti zavartalan átkelés biztosítására



Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező időben egyre több kiegészítésre lesz szükség új épülő hidak miatt, hiszen nagy igény van a Magyarország és Szlovákia közti zavartalan és gyors átkelés biztosítására.



Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!