OGY - Krónika 11. rész (költségvetés módosítása, határon átlépő készpénzmozgás)

Belföld, 2021.04.27

Az Országgyűlés befejezte a Magyarország 2021-es központi költségvetésének módosításáról szóló vitát kedd délután, majd a nemzetközi fuvarozás szabályozásának változásáról tárgyalt. Ezt követően a képviselők áttértek az uniós határon átlépő készpénzmozgás szabályainak megvitatására.



Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára a vita lezárása után arról beszélt, miközben az ellenzék az elhibázott válságkezelés következményének tartja a költségvetés módosítását, a számok azt igazolják, hogy a magyar válságkezelés az Európai Unió más országaival összehasonlítva sikeres volt. Ezt igazolja, hogy tavaly, amikor az egész EU gazdasága visszaesett, a magyar gazdaság 5 százalékkal zsugorodott, szemben a 6,2 százalékos uniós átlaggal.

A kormány továbbra is abban hisz, hogy alapvetően a munka adja a gazdasági növekedés gerincét, és az egyénnek is a munka ad tartást. A beruházások támogatásával a kormány rövid távon munkahelyeket teremt és véd meg. A beruházások továbbá tartós növekedési többlettel is járhatnak - tette hozzá az államtitkár.

A helyreállítási alap hitelkeretének felhasználásról azt mondta, Magyarországnak nem volt szüksége a hitelre, és nem is Magyarország javasolta az Európai Bizottságnak a hitelfelvételt. Ugyanakkor az más kérdés, hogy az úgynevezett RRF-program keretében rendelkezésre álló hitellel él-e a kormány, vagy sem. Hozzátette: a kérdés még nincs lezárva, április végéig, illetve később is dönthet a kormány.



Nemzetközi árufuvarozás



Az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezmény módosításának kihirdetéséről szóló előterjesztés általános vitájában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára ismertette: az 1975-ben megkötött TIR-egyezményt Magyarország 1978-tól alkalmazza. Az egyezmény lehetővé teszi a TIR-igazolvánnyal rendelkező fuvarozóknak, hogy minimális beavatkozás mellett juthassanak át az országhatárokon.

A mostani módosítás az eTIR-rendszer bevezetését teszi lehetővé. Az elektronikus rendszer kidolgozása 2013-ban indult. Az egyezmény módosítása jogalapot teremt az eTIR-eljárás alkalmazásához, és lehetővé teszi a papír alapú TIR-igazolványok elektronikus igazolványokra cserélését.



Fidesz: a járványhelyzetben különösen fontos az elektronikus árukezelés



Witzmann Mihály, a Fidesz vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikus rendszer és igazolvány elősegíti az áru érintésmentes szállítását, ami járványhelyzetben különösen fontos.

Megjegyezte: az eTIR-ben résztvevő tagállamok szabadságot kapnak abban, hogy mikor kötik össze digitális vámrendszereiket az új nemzetközi rendszerrel. A jelenlegi szerződésmódosítás tehát rugalmasságot is biztosít az országoknak.



Jobbik: hatalmas előrelépés az eTIR



Balczó Zoltán, a Jobbik vezérszónoka szerint az eTIR hatalmas előrelépés, kidolgozását évtizedes nemzetközi szintű előkészítő munka előzte meg. Az eljárás célja a TIR-eljárást alkalmazó szerepelők közötti biztonságos adat- és információcsere biztosítása.





KDNP: köszönet a fuvarozók járvány idején végzett munkájáért



Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte az árufuvarozók elmúlt egy évben, a járvány alatt végzett munkáját és a türelmüket. Ismertetése szerint 2020-ban 4000 TIR-igazolványt bocsátott ki az erre jogosult egyesület, ezzel Magyarország nemzetközi viszonylatban a középmezőnybe tartozik.

Hozzátette: az eTIR-rendszerrel csökkenek az adminisztrációs terhek, nő a TIR-eljárások hatékonysága és biztonsága.



Mesterházy Attila (MSZP) közölte, a vámegyezmény módosítását az MSZP is támogatni fogja.


Új szabályok születnek az unió határán áthaladó készpénzmozgásra


Egy új európai uniós rendelet alapján szabályozza az uniós határon áthaladó készpénzmozgás ellenőrzését az erről szóló előterjesztés, amely alapján be kell jelenteni a tízezer eurót meghaladó készpénzmozgást - ismertette Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

A jogszabály a jövőben szigorúan szabályozza ennek bármiféle megsértését - hangsúlyozta. De mivel a könnyen készpénzzé tehető dolgok kis helyen is elférnek, ezért az unió új szabályokat alkotott a készpénz fogalmára is. Az a jövőben kiterjed az aranyra vagy a csomagként feladott készpénzre is.

Az új értékhordozókkal kapcsolatos ellenőrzésére minden országnak ki kell dolgoznia a saját szabályozását, a többi között az adatszerzési, vagy a visszatartási és a szankcionálási szabályokat - közölte.

Witzmann Mihály (Fidesz) elmondta: az uniós határátlépés során a készpénzátvitel ellenőrzése minden tagállam érdeke és kötelezettsége.

Szerinte a pénzmosás elleni fellépés logikus folytatása, hogy a készpénz fogalma már nemcsak a bankjegyekre és bemutatóra szóló értékpapírokra terjed ki, hanem például az aranyra és a csomagként feladott készpénzre is.

A nagy értékű készpénz szállítását a pénzügyőrségnek kell bejelenteni - mondta. Az eljárás nem a tőkemozgás korlátozására irányul, de az érintettnek hiteles igazolással kell rendelkezni a pénz forrásáról.

Közölte azt is, hogy az összeg nem oszlik meg az együtt utazók között, így egy családfőnek előzetesen be kell jelentenie például 30 ezer eurót, hiába utazik együtt az egész család.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!