OGY - Krónika 11. rész (napirend után)

Belföld, 2024.04.08

Bizottsági jelentések vitájával és napirend utáni felszólalásokkal zárta hétfői munkáját az Országgyűlés.



Vagyongazdálkodás


Az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: a módosító többek között kiterjeszti a különleges munkavállalói résztulajdonosi programszervezetek likvid vagyonának befektetési lehetőségeit, lehetővé teszi az 5-15 ezer fő közötti településeken lévő, az állami vagyonba tartozó, de állami feladatok ellátására közvetlenül nem hasznosítható, bizonyos vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adását, ezen felül több, a nemzetgazdasági miniszter feladatkörét érintő törvény jogalkalmazást segítő pontosítását célozza.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában elmondta, a javaslat a gazdaságjogi szabályozás és az állami vagyongazdálkodás körében irányoz elő módosításokat. Kiegészíti és pontosítja például az állami vagyonról szóló törvények egyes rendelkezéseit, valamint több jogszabály vagyongazdálkodáshoz kapcsolódó rendelkezéseit - közölte.

A javaslat a pénzmosás és a terrorizmus elleni hazai szabályrendszer erősítését is szolgálja, támogatja továbbá a magyar vállalatok versenyképességét az ESG-beszámolóhoz tartozó kérdőív egységesítésére való törekvéssel, pontosítva az állami feladatokat is - közölte.


Napirend után


Varju László (DK) Újpest önkormányzatának munkájáról, az elért eredményekről beszélt napirend utáni felszólalásában, azt panaszolva, hogy az állam számos területen vissza- vagy kivonul az emberek ellátásából.

Frakciótársa, Hegedüs Andrea arra hívta fel a figyelmet: a Fidesz nem hallja Miskolc hangját, pedig a borsodi megyeszékhelyen élők nem forrásmegvonást, hanem jobb életet érdemelnek.

Az egészségügyi ellátórendszer és az oktatás alulfinanszírozottságát vetette fel a szintén DK-s Földi Judit, kiemelve, emiatt napjainkban mind többen kényszerülnek állami helyett magánintézménybe.

Sztojka Attila (Fidesz) az április 8-án tartott roma kultúra napjáról emlékezett meg.

Jakab Péter (független) azt mondta, hogy az ellenzéki képviselők nem támogatják a parlament feloszlatásáról, az előrehozott választásról és a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról szóló javaslatait.

Az utolsóként felszólaló Gelencsér Ferenc (Momentum) a lélegeztetőgépek beszerzését bírálta.


A parlament várhatóan kedd reggel 9 órától folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!