OGY - Krónika 11. rész (oktatás, kultúra)

Belföld, 2024.04.10

A parlament utolsó napirendi pontként szerda délután megkezdte az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításának általános vitáját.



Kormány: meghatározó a versenyképesség erősítése és a nemzeti szuverenitás védelme


Törvényismertetésében Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a javaslat két meghatározó elemének nevezte a versenyképesség erősítését és a nemzeti szuverenitás védelmét. Úgy fogalmazott, hogy az oktatás, a kultúra, a tudomány és az innováció szolgálja a versenyképességet és erősíti a szuverenitást, megőrzi a magyar tudást és a nemzet kulturális kincseit, valamint tovább erősíti a családokat, az embereket.

Az elmúlt években az oktatási rendszerben versenyképességi fordulat valósult meg, míg öt éve hét, mára már 12 magyar egyetem van a világ legjobb öt százalékában - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelyik úgy javított a 2023. évi innovációs eredménytáblán, hogy azzal magasabb teljesítménykategóriába lépett.

Magyarország mára már a világ gyártási csúcstechnológiájának egyik fellegvára, a magyar felsőoktatás és kutatás sikere, hogy tavaly két kiváló magyar kutató kapott Nobel-díjat - fogalmazott.

A tanár- és tanítóképzés megújításának sikerei kézzelfoghatóak - jelentette ki az államtitkár. A kormány kiemelt feladatának tekinti, hogy megerősítse a tanári, tanítói és óvónői hivatás tekintélyét - szögezte le.

A törvényjavaslat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) portfólióját bővíti a tanár-, tanító- és óvóképzéssel, valamint az azokhoz kapcsolódó továbbképzéssel - emelte ki. Az NKE fejlődése egyben Józsefváros fejlesztése is, mert nemcsak a Ludovika Akadémia történelmi épülete újult meg, hanem az Orczy-kert is - mondta.

Az előterjesztés a felsőoktatás nemzetköziesítését és a digitalizációt támogató módosításokat vezet be - mondta az államtitkár.

A szakképzési rendszer 2020-as megújítása és átalakítása óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a változtatások minden érintett számára pozitív hozadékkal jártak - szögezte le Hankó Balázs. A szakképzés hozzájárul a vállalati teljesítmény, a versenyképesség javulásához, segíti a kutatást és az innovációt - tette hozzá.

Arra is kitért, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogramban tízmilliárd forintot biztosítanak a diákok számára tapasztalatszerzésre, a HU-rizont program pedig segíti a kutatókat, hogy nemzetközi környezetben folytathassák kutatásaikat.

Világszerte csökken az újonnan megjelenő könyvek száma és jelentős kontraszelekció mutatkozik a kínálat minőségében - tért át új témára. A könyvek árkötöttségével összefüggő törvényi szintű rendezés igénye nem új keletű - mondta az államtitkár. A kötött árak segítségével nemcsak a kis- és közepes méretű kiadók, de a képzett alkalmazottakat foglalkoztató könyvesboltok hálózatának fennmaradása is biztosítható - érvelt. Az indítványban megfogalmazott kötött ár lehetővé teszi, hogy a kiadók egy éven át meghatározott maximális mértékű, tíz százalékos árengedmény mellett értékesíthessék a könyveiket - ismertette a részleteket.

Hankó Balázs beszélt arról is, hogy a kabinet a mostani javaslattal lehetővé teszi több közgyűjteményi intézmény tevékenységének összehangolását. Az új intézményi formációval egységes irányítás alá kerül az ország hat meghatározó közgyűjteménye: a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint az Országos Széchényi Könyvtár.

Azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ képében olyan kulturális entitás születik, amely képes a híd szerepét betölteni múlt, jelen és jövő között. Úgy fogalmazott, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ kulcsszerepet tölthet be a közgyűjteményi rendszer modernizációjában, a magyar családok hozzáférésének elősegítésében a kulturális javakhoz, valamint a kulturális turizmus fejlesztésében.


Fidesz: harmonizáció és a gyakorlati tapasztalatok beépítése a cél


A harmonizáció igénye és a működés közben nyert tapasztalatok beépítésének igénye tette szükségessé a törvénymódosítást - jelezte ki Kállai Mária (Fidesz), megemlítve, életünk meghatározó alapjaihoz kapcsolódnak a most tárgyalt változtatások.

A szónok arról beszélt: nemzetünk szempontjából fontos és meghatározó kérdés, hogy a versenyképesség fokozásával erősítsük szuverenitásunkat. Nemzetstratégiai kérdésnek nevezte, hogy oktatási rendszerünket folyamatosan úgy alakítsuk, hogy az a nemzetközi versenyben is helyt álljon, miközben építi a magyar nemzetet.

Kiemelte: a módosítással megjelenik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzési portfoliójában a tanárképzés és -továbbképzés, a változtatással pedig intézkednek a feladat megvalósításához szükséges új egyetemi kar és a kapcsolódó feltételek megteremtéséről.

Szólt arról is, hogy az utóbbi évek mind nehezebb helyzetbe hozták a hazai könyvkiadókat és -szerzőket, ezért a kisebb szereplők védelmében változtatnak a szektort érintő szabályokon. Kállai Mária kiemelte: a kiadók továbbra is szabadon szabhatják meg könyveik árát, csak az abból adandó kedvezményt szabályozza elfogadása esetén a módosítás. Hozzátette: az uniós tagállamok többségében működik ilyen rendszer.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!