OGY - Krónika 11. rész (területi közigazgatás)

Belföld, 2022.07.12

A jogrendszer egységének megtartásával indokolta a Miniszterelnökség államtitkára kedden az Országgyűlésben a területi közigazgatás működésével kapcsolatos egyes kérdésekről, valamint egyes törvényeknek az alaptörvény tizenegyedik módosításával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot.



Előterjesztő: a jogegységet biztosítja a javaslat



György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára expozéjában azt mondta, a törvényjavaslat elsődleges célja megtartani a jogrendszer egységét. Felülvizsgálták a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 2010-es törvényt és a szükséges szabályokat új törvénybe, ebbe az előterjesztésbe foglalják - magyarázta.

Hozzátette: a törvényjavaslat a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok működésével, adatkezelésével, egyes szolgáltatásaival kapcsolatos, a jelenleg is meglévő szabályozásokat tartalmazza.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormányhivatalok részeként 2013 óta működő járási és fővárosi kerületi hivatalok keretében működnek a kormányablakok.

A törvényjavaslat tartalmazza a kormányablakokban 2021 szeptemberében bevezetett "aláírásminta-alapú hitelesítési rendszer" szabályozását. Kifejtette, az új hitelesítési forma részeként a kormányablakokban aláírópadot vezettek be, amely az ügyfél aláírásának "képi, dinamikai és íráserősségi adatainak" felvételével és a nyilvántartásban lévő aláírásának összevetésével biztosítja az egyes dokumentumok ügyfél általi hitelesítését.

Ezzel papírmentessé vált a személyes ügyintézés meghatározott ügyekben - összegzett.

György István elmondta, a törvényjavaslat tartalmazza a 2022 februárjában bevezetett "adatváltozáskezelési", vagyis az e-bejelentő szolgáltatás szabályait is.

Közölte, ez a szolgáltatás egyrészt a természetes személyek adataiban történő változások egyszerű ügyintézési lehetőségeit, másrészt a közműátírás elektronizálását, egyszerűsítését tartalmazza.

A változásbejelentési szolgáltatás a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban szereplő természetes személy ügyfeleknek nyújtott állami szolgáltatás, amely az ügyfél neve, lakóhelye, vagy egyéb adata megváltozásának közüzemi és távközlési szolgáltatók felé történő egyablakos bejelentését teszi lehetővé - részletezte.

Az államtitkár a szolgáltatás másik lábáról, a felhasználóváltozás bejelentéséről azt mondta, ezen keresztül jelenleg az ügyfelek 74 közüzemi szolgáltatót érhetnek el.

György István elmondta, a törvényjavaslat tartalmaz rendelkezéseket az alaptörvény tizenegyedik módosításával kapcsolatban, meghatározza, hogy a helyi képviselő-testület és polgármester, illetve a kisebbségi önkormányzatok testületei és tisztségviselői mandátuma nem a választás napján, hanem 2024. október 1-jén szűnik meg.

Felidézte, hogy 2024-től várhatóan egy napon tartják az európai parlamenti és az önkormányzati választást.

Az államtitkár elmondta, a történelmi hagyományok miatt a megye elnevezése vármegyére változik. A törvényjavaslat "visszahozta ezt az archaikus kifejezést, a szuverenitást védő, ahhoz ragaszkodó magyar néplélek, az államiság megerősítéséhez hozzá fog járulni" - mondta.


Fidesz: a kormányhivatalok a területi közigazgatás hatékony szervezeteivé váltak


Pajtók Gábor (Fidesz) kiemelte, a szabályozás egyik fő területe a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló törvény. A felszólaló megjegyezte, mára a kormányhivatalok a területi közigazgatás hatékony szervezeteivé váltak, a kormányablakok pedig teljesen betöltik azt a funkciót, amire létrejöttek.

Szükség van a választási eljárásról szóló törvény módosítására azért, hogy egyszerre lehessen megtartani az EP- és az önkormányzati választást - emelte ki.

A Fidesz frakció támogatja a javaslat elfogadását - közölte végül.


DK: a Fidesz Pandora szelencéjét nyitja ki


Gy. Németh Erzsébet (DK) kijelentette, hogy 2024. tavaszán a javaslat alapvetően befolyásolja majd a magyar emberek életét.

A kormányhivatalok működési költségeit és személyi juttatásait a jövő évi költségvetéshez benyújtott összegző módosító javaslat "komoly mértékben megvágja" - hangsúlyozta.

A vezérszónok úgy vélte, hogy az EP- és az önkormányzati választások egy napon való rendezésével a Fidesz "Pandora szelencéjét nyitja ki". Megkérdezte a kormánypártokat, végiggondolták-e, hogy ezzel milyen helyzeteket okoznak az önkormányzatokban. Hangsúlyozta, lesznek megválasztott testületek, amelyek még nem léphetnek hivatalba októberig, miközben lesznek hivatalban lévő testületek, amelyek tudják, hogy októbertől nem dolgozhatnak tovább.

Szó nincs spórolásról, a kormány számára egyetlen dolog fontos, hogy a hatalmát és a hatalma koncentrációját továbbra is biztosítsa - jelentette ki.

Ezt a törvényjavaslatot jó érzéssel senki nem szavazhatja meg és senki nem támogathatja - szögezte le Gy. Németh Erzsébet.


KDNP: a polgárok többsége támogatja a vármegye név visszahozatalát


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka kiemelte, a törvényjavaslat célja a kormányhivatalok működésével, adatkezeléseivel, szolgáltatásaival kapcsolatos szabályokat frissítése, illetve az alaptörvény-módosítás által szükségessé tett változtatások átvezetése.

Hozzátette: az elkövetkező önkormányzati választásokat októberről az áprilistól júliusig terjedő időszakba (az európai parlamenti képviselők választásával egy időbe) helyezi át a módosítás, ez érinti a nemzetiségi képviselők választását is; a javaslat megteremti a három választástípus összehangját is.

Megemlítette: a vármegye megnevezés visszahozatala megfelel a történelmi hagyományoknak, és élvezi a magyar választópolgárok nagy részének támogatását.

Vejkey Imre frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!