OGY - Krónika 12. (családi gazdaságok)

Belföld, 2020.10.20

A családi gazdaságokról szóló törvényjavaslat tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



MSZP: igen a javaslatra


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hogy szerinte tíz éven belül legalább 300 település fog elnéptelenedni.

Megjegyezte: az elöregedés nemcsak Magyarország sajátja, egész Európára jellemző.

Fontosnak tartotta annak megválaszolását, hogy miként lehet segíteni a generációváltást, és hogyan lehet ösztönözni a fiatalokat ezeknek a tevékenységi formáknak a választására. Arra, hogy ezáltal vidéken alapítsanak családot, ott neveljenek gyermeket, ott fejlesszék a gazdaságukat, a települést.

Megjegyezte: az elmúlt tíz évben nem mindig megfelelően zajlottak az állami földosztások, az élelmiszeripar szerkezetének a megváltoztatása.

Az ellenzéki képviselő magát az előterjesztést pozitívan értékelte, és azt mondta, teljes mértékben tudják támogatni a javaslatot, igennel szavaznak majd rá.


DK: előremutató a javaslat


Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka kiemelte, meglepődött a javaslatot olvasva.

Olyan indítványt adtak be, amellyel segítenének az embereken és nem az oligarchákat részesítenék előnyben. Az is nagyon jó, hogy ez a törvényjavaslat az egyszerűsítés irányába mutat, a szürke zónából próbálja "kiemelni" az embereket - fűzte hozzá.

Arra ugyanakkor nem ad választ, miként tudnák "szexivé tenni" az ágazatot, hogy az óhajtott generációváltás megtörténjen - mondta.

A bevett egyházakra vonatkozó részeket kritikai észrevétellel illette, nem érti, hogyan keveredett ebbe a javaslatba. Ez milyen családi gazdaság és milyen rokoni viszonyok vannak itt? - tette fel a kérdést.

Egyúttal megjegyezte: az elmúlt tíz év legjobb agrárminisztere Nagy István, aki számos előremutató javaslatot tett a mezőgazdaság érdekében.
Jelezte, adnak be pontosításokat, de alapvetően támogatják a javaslatot.


LMP: a célokkal egyetértenek, de több helyen pontosítás szükséges


Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt mondta, üdvözlik a kezdeményezést, a törvény preambulumában meghatározott célokkal messzemenően egyetértenek.

Fontosnak tartják, hogy a termelés gerincét a családi gazdaságokon alapuló termelési forma határozza meg. A kis és közepes családi gazdaságokban végzett tevékenység tudja biztosítani a mezőgazdaság sokszínűségének és alkalmazkodóképességének megőrzését - hangsúlyozta.

A törvénytervezet alapján azonban éppen a legkisebbek, a kistermelők veszíthetnek, az új szabályozással ugyanis kieshetnek az őstermelői körből. Nem egyértelmű, hogy a bérhízlalás az állattartás keretei közé tartozik-e a jövőben - jegyezte meg.

A kisméretű borászatokra, az állati takarmányok előállítóira vonatkozó pontokat szintén korrigálandónak nevezte. Bonyolult az adóelőleg megállapítását érintő rész is - mondta. Módosításokat adnak be a javaslathoz - jelezte Schmuck Erzsébet.


Független: a családi gazdaságok erősítése a feladat


Üdvözölte a javaslatot Varga-Damm Andrea (független), aki arról beszélt: a családok önálló gazdálkodásának erejét vissza kell vezetni a magyar társadalomba, különben nem lehet felépíteni egy bármilyen veszélyt, nehézséget leküzdő országot.

Arról beszélt: a koronavírus-járvány megmutatta, a társadalom mennyire erőtlen a nem várt kihívásokkal szemben, ennek pedig az az oka, hogy még a dolgozók mögött sem okvetlenül áll egy biztonságot adó alapstruktúra.

Követendő példaként a családi alapokra és családi vállalkozásokra épülő dél-európai társadalmakat említette, örömét fejezve ki, hogy legalább a mezőgazdaság területén beindult ez a fajta gondolkodás Magyarországon is.

A független képviselő ugyanakkor felvetette: a családi mezőgazdasági társasági forma megteremtésénél tisztázatlan, hogy csak az agrárkamaránál vagy a cégbíróságnál is be kell magukat jegyeztetni a vállalkozásoknak.


Képviselői felszólalások


Jakab István (Fidesz) azt emelte ki: a tárgyalt törvényjavaslat elfogadása esetén döntő módon befolyásolja majd az életminőséget, a biztonságot, az egészséget, a környezetet, eldöntve, hogy "az élelmiszer-önrendelkezés mennyire létező valóság ma" Magyarországon.

Hangsúlyozta: a jelen és a jövő gazdáinak egyszerre kell megküzdeniük az éghajlati, a technológiai és az életmódbeli változásokkal, valamint az uniós csatlakozásunkkal jelentősen megnőtt bürokratikus terhekkel.

Hozzátette: mindehhez pedig hatalmas befektetésekre van szükség, ezért ha az ágazatot tovább terhelik adókkal, elvonásokkal, egyre inkább azzal kell számolni, hogy a fiatalok nem vállalják a mezőgazdálkodás jelentette terheket.

Üdvözölve a törvényjavaslatot minden képviselőtársa támogatását kérte az elfogadásához.

Pócs János (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy 1997 óta ekkora átalakítás nem volt az ágazatban, és mindenkit pozitívan érint. Ezt azzal támasztott alá, hogy jelentős adókedvezményeket biztosít a javaslat a gazdálkodóknak, és kiemelte még, hogy egyszerűbb, átláthatóbb, "fehérebb" is lesz az agrárágazat.

Győrffy Balázs (Fidesz) jelezte: Magyarországon a földterületek 55 százalékát családi gazdaságok művelik, és a támogatások 80 százalékát kis- és középvállalkozások kapják.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, korszerű lehetőségeket teremtve tudnak jövőképet adni az agráriumban dolgozóknak, de ezt egyéb programokkal, például a Magyar falu programmal is támogatni kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!