OGY - Krónika 12. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2021.05.17

Bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok vitáival, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés hétfői ülésnapja, késő éjszaka.



Bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok vitái



Az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezmény módosításának kihirdetéséről szóló javaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájában Héjj Dávid ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját.

A nemzetközi TIR-egyezmény teszi lehetővé, hogy a magyar és a külföldi fuvarozók minimális vámhatósági beavatkozások mellett, biztonságosan, a vámgaranciák fenntartása mellett szállíthassák áruikat - mondta a képviselő.

Az új e-TIR-eljárás célja, hogy kiépüljön egy megbízható, digitális, adat- és információcserélő rendszer - közölte. Az egyezmény modernizálása tovább segíti majd a fuvarozók hatékony munkáját és az áruk áramlását - tette hozzá.

Az unió területére belépő, illetve az unió területét elhagyó készpénz ellenőrzéséről szóló javaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájában szintén Héjj Dávid ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját.

A politikus arról beszélt, hogy az új uniós szabályozás jelentősen bővíti az ellenőrzés alá eső készpénz definícióját és annak fogalmát ki is terjeszti.

A mostani uniós szabályozás hatályon kívül helyezi a korábbit, ezért indokolt a hazai jogszabályok deregulációja - emelte ki.

A közlekedési tárgyú törvények módosításáról bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Héjj Dávid, a törvényalkotási bizottság előadója kiemelte, hogy az indítvány több, a közúti, a vízi és a vasúti közlekedésről szóló jogszabályt is módosít.

Keresztes László Lóránd (LMP) azt kérdezte, mikor tesz le a kormány egy átfogó közlekedési reformcsomagot a parlament elé?

Mosóczi László, az innovációs és technológiai tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt felelte, minden kormány feladata, hogy a közösségi közlekedést az egyéni közlekedés elé helyezze.

Ezt követően a képviselők áttértek a megújuló energiaforrásokból előállított energia használatának előmozdításáról szóló irányelvvel összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatra.

Keresztes László Lóránt (LMP) hangsúlyozta, egyetértenek a javaslatban szereplő célkitűzésekkel, ezért továbbra is támogatják az indítvány elfogadását.

Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár válaszában aláhúzta, a kormány egy olyan energiaszektor kialakítására törekszik, amely egyszerre fogyasztó- és klímabarát módon működik. A kabinet ennek érdekében egyebek mellett 2030-ig megháromszorozná a magyarországi naperőműkapacitást.



Napirend után

A napirendi pontok tárgyalását követően az LMP-s Keresztes László Lóránt elmondta, a kormány az alapvető közszolgáltatásokat veszélyezteti, amikor nem ad elég forrást az önkormányzatoknak.

A DK padsoraiból négyen kértek szót. Varga Zoltán úgy fogalmazott, a kormányfő nem mondott igazat, amikor azt állította, minden a koronavírus-járvány miatt megszűnő munkahely helyett újat teremtenek. Bősz Anett azt mondta, Érd kormánypárti országgyűlési képviselője nem a várost képviseli a parlamentben, hanem a kabinetet a városban. Hajdu László, arra emlékezett, hogy Budapest XV. kerületében ötven éve adták át az első szövetkezeti tulajdonú panellakást. Varju László pedig azt mondta, az Újpesten szociális alapon bérlakásra várók életét is megnehezíti a kormány az önkormányzati bérlakások "kényszerértékesítésével".

Végül a Jobbik-frakcióból Steinmetz Ádám a marcali kórház takarítóinak problémájára hívta fel a figyelmet, akik után munkáltatójuk nem fizette be a nyugdíjjárulékot.

Az ülésvezető Hiller István lezárta az ülésnapot. A parlament kedden szavazásokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!