OGY - Krónika 12. rész (foglalkoztatáspolitika)

Belföld, 2022.11.10

Az Országgyűlés csütörtök este áttért az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájára.



Foglalkoztatási törvények


Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára azt hangsúlyozta: a kormány elhivatott a családok kiemelt támogatásában és mindent megtesz a munkaalapú társadalom védelmében.

Kiemelte: 2010 óta vitathatatlan sikereket ért el a hazai foglalkoztatáspolitika, hiszen napjainkban 4,7 milliónál többen dolgoznak, 12 év alatt egymillió új munkahely jött létre, rekordalacsony az álláskeresők száma és a munkanélküliségi ráta, az országban pedig világszinten is példaértékű családtámogatási rendszer működik.

Hangsúlyozta: a csomag olyan változtatásokat tartalmaz, amelyek elősegítik a munka és a magánélet összehangolását, átláthatóbbá teszik a munkafeltételeket. Az államtitkár célként említette, hogy Magyarországon minél több gyermek szülessen, hiszen ez alapozza meg az ország jövőjét.

A törvénycsomagról szólva kiemelte: annak feladata a foglalkoztatási esélyegyenlőség és egyenlő munkahelyi bánásmód biztosítása, elfogadása esetén duplájára emelkedhet az apanapok száma, a gyerek hároméves koráig pluszszabadság jár.

Kutnyánszky Zsolt kiemelte, a módosítás kiegészíti a felmondási tilalmak körét, átszabja a munkahelyi képzések peremfeltételeit, a munkavédelmi törvény változtatásával fokozza a nyújtott védelem hatékonyságát, erősítheti a szakképzésben résztvevők munkaerő-piaci pozícióit.

A javaslat egyértelműen bizonyítja, hogy a kormány kiemelten kezeli mind a foglalkoztatáspolitikát, mind a családpolitikát, amelyek a társadalompolitika alappillérei - jelentette ki, megemlítve, elfogadásuk esetén a jövő év január elsején léphetnek hatályba a módosítások.


Fidesz: a család és a munka összeegyeztethetősége alapelv


Szabó Zsolt (Fidesz) kiemelte: bár 37 jogszabály módosul, de az alapelvek ugyanazok, a család és a munka összeegyeztethetősége.

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka kitért arra, hogy a kormány pedig feladatának tartja a meglevő munkahelyek megtartását illetve új munkahelyek létrehozását.

Mások mellett fontosnak nevezte az apanapok kétszeresére bővítését, valamint a gyermek három éves koráig igénybe vehető, 44 munkanapban meghatározott szülői szabadság idejét - emelte ki a jogszabálycsomag támogatását kérve.


DK: a magyar munkavállalók is nyugat-európai körülmények közt éljenek!


Kordás László (DK) célként fogalmazta meg, hogy a magyar munkavállalók is legalább olyan körülmények közt éljenek, mint nyugat-európai társaik.

Hangsúlyozta, az, hogy 176 oldalon 258 paragrafust módosít a salátatörvény, azt jelenti, hogy ennyi ponton nem felel meg a mai szabályozás az uniós alapelveknek.

Azt mondta: a DK módosító javaslatot nyújt be azért, hogy a szakszervezetek kérésével megegyezően egy gyermek esetén 15, ikerszületéskor 20 nap apaszabadság járjon százszázalékos távolléti díjjal.

Véleménye szerint a törvényjavaslatról az egyeztetés mélysége nem volt megfelelő, a munkavédelemben pedig a munkaügyi hatóság megerősítését és több ellenőrzés lefolytatását szorgalmazta.


KDNP: a családokat és a munkavállalást is támogatja a kormány


Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a kormány a munkanélküli segélyek helyett a munkára épülő gazdaságban gondolkodik, egymillió új munkahelyet teremtettek és tartósan négy százalék alá vitték a munkanélküliséget. Emellett 2010 óta 80 alkalommal csökkentettek adót, növelték a minimálbért, bevezették a családi adókedvezményt is.

A törvényjavaslatnak számos olyan eleme van, amelyek előnyösen érintik az álláskeresőket és a munkavállalókat is. A duális szakképzésben kötött munkaviszony ideje az álláskeresési járadéknál jogosító időnél figyelembe vehetővé válik - mondta. Segíteni kell a gyermeket vállaló szülőket, édesanyákat és édesapákat is - mondta.


MSZP: nem családbarát a kormány


Gurmai Zita (MSZP) szerint a törvényjavaslat benyújtása előtti egyeztetés csak látszat volt, és olyan témák is szerepelnek benne, amelyek nincsenek szoros kapcsolatban a kötelező uniós jogharmonizációval.

Hozzátette: nem családbarát a kormány, mert három éve nem foglalkoztak az apaszabadság bővítésével, és most is a lehető legkevesebb napot biztosítják.

Az MSZP módosító indítványt nyújt be azért, hogy a plusz öt napon is száz százalékos távolléti díjat kapjanak az édesapáknak.

Emellett a szakszervezetek javaslatával is egyetértenek a 15, illetve 20 napos apaszabadságról, amelynek egy része a szülés előtt is igénybe vehető, továbbá összesen négy hónapos szülői szabadságot szeretnének tisztességes díjazással - mondta.


Momentum: tölthessenek több időt gyermekükkel az édesapák


Fekete-Győr András (Momentum) jó célnak és iránynak nevezte azt, hogy az édesapák több időt tölthessenek gyermekükkel.

A Momentum ezért azt javasolja, hogy legyen kétszer tíz nap az apaszabadság, az elsőben száz, a másodikban ötven százalékos távolléti díjjal. Ez 7-7,5 milliárd forintba kerülne - mondta.

Másik javaslatukkal az apahónapokat 2+1 hónapra növelnék 70 százalékos támogatással, amelyből az első két hónapot az édesanyával együtt is igénybe vehetnék, míg a másodikat az édesanya munkaerőpiacra visszatérte után.

Sebők Éva (Momentum) szerint a javaslatba az uniós irányelv által meghatározott minimumokat sem sikerült átültetni.

Azt mondta: olyan családokat szeretne, ahol az anyáknak joguk van nem egyedül maradni a gyermekvállalás mindennapos terheivel, és az apáknak joguk van nem kimaradni a gyermekvállalás mindennapi szépségeiből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!