OGY - Krónika 12. rész (igazságügyi tárgyú törvények, napirend után)

Belföld, 2024.04.09

A vezérszónoki felszólalások után kormányzati zárszóval végződött az igazságügyi tárgyú törvények módosításának általános vitája kedd délután az Országgyűlésben, majd napirend utáni felszólalással fejezte be munkáját az Országgyűlés.



Párbeszéd: a javaslat célja a Fidesz hatalmának bebetonozása és zsebének kitömése


Tordai Bence, a Párbeszéd vezérszónoka hangsúlyozta: a Fidesz eddigi legnagyobb válságát éli, "maffiakormányzásuk" célja egyedül a hatalom bebiztosítása és Magyarország kirablása. Több millió ember várja a Fidesz-kormány távozását, több százezren követelik az utcán annak lemondását, erre jön "csattanós válaszként" a Fidesztől a mostani törvényjavaslat - emelte ki.

Hozzátette: a kormány számára problémát okoz, hogy - mint Varga Judit volt igazságügyi miniszter elismerte - Polt Péter főügyész nem uralja teljesen az ügyészséget. Erre a válaszuk az, hogy "Rogán Antal emberének", Tuzson Bence igazságügyi miniszternek olyan elképesztő jogköröket biztosítanának, hogy bekéretheti magához egy-egy ügy összes iratát - jegyezte meg, azt gyanítva, hogy azokból így adatokat húzhatnának ki.

Az igazságszolgáltatás a törvényhozó és a végrehajtó hatalomtól független hatalmi ág kellene legyen, ezt akarják most megváltoztatni - hangsúlyozta.

Nehezményezte azt is, hogy a "maffiakormányzás" másik aspektusa "saját zsebének kitömése". Elmondása szerint a vállalkozók eddig sem tudhatták biztonságban cégeiket, ha azokat az "Orbán-rezsim emberei" kiszemelték.

Ezt eddig "fű alatt" próbálták intézni, most törvényt hoznak arról, hogy a GVH rákényszeríthesse arra a vállalkozásokat, hogy tulajdonosaik eladják azokat vagy a Fidesznek tetsző vezetőt nevezzenek ki - figyelmeztetett.

Tordai Bence "lex Sparnak" nevezte a módosítást, azt gyanítva: annak oka, hogy Tiborcz István nem tudta politikai nyomásgyakorlással felvásárolni a kiskereskedelmi láncot. Úgy vélte, ezzel igazolják azokat a kritikákat, hogy nincs meg az alapvető jogbiztonság, emiatt pedig a nyugati befektetők már nem mernek Magyarországra jönni.


Zárszó


Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában azt mondta: az ellenzék összeesküvés-elméleteket gyárt, "gólemeket gyúr", amiket úgy fest a falra, mint az ördögöt, majd elkezd harcolni velük. Ebben nem zavarják őket a tények, és az sem, hogy miről szól a törvényjavaslat - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az előtte felszólaló Tordai Bence az igazságügyi miniszer iratmegismerésére vonatkozó szabályozásából pont a lényeget hagyta ki, azt hogy csak lezárt ügyekben tekinthet be anonimizált határozatokba, amelyekben már nincsen helye jogorvoslatnak.

Ezeket akár közzé is tehetnék az igazságszolgáltatási szervek, mint ahogy a bíróság is közzé szokott tenni anonimizált határozatokat - jelezte.

Répássy Róbert hangsúlyozta: az igazságügyi miniszter egyetlen módon tudja befolyásolni azt, hogy mi történik az igazságszolgáltatásban: jogalkotási kezdeményezéssel.


Napirend után


Bencze János (Jobbik) napirend utáni felszólalásában a Független Kisgazdapárt sorsáról beszélt.


Az ülést vezető Latorcai János az ülésnapot bezárta, és bejelentette, hogy parlament várhatóan szerda délelőtt 10 óra 30 perctől folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!