OGY - Krónika 12. rész (karitatív felhasználás, napirend után)

Belföld, 2020.11.20

Az elkobzott dolgok közérdekű felhasználásáról szóló törvény módosításának vitájával, majd egy napirend utáni felszólalással zárta heti munkáját a parlament pénteken este.



Kormány: a lefoglalt tárgyakat intézményi szinten is fel lehet majd használni


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett: még az első Orbán-kormány teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a hatóság által elkobzott és állami tulajdonba került tárgyak ésszerűen és ne csak kampányszerűen jussanak el a rászorulókhoz.

A politikus kiemelte, a törvény biztosítja, hogy a karitatív szervezetek az elkobzott tárgyakat ingyenesen eljuttathassák a rászorulóknak. Példaként említette, hogy hamis márkajelzésű ruhákat, cipőket, vagy játékokat az úgynevezett márkátlanítás után adományként ki lehet osztani a rászorulóknak.

A jogszabály alkalmazása az elmúlt húsz évben számos olyan gyakorlati problémát hozott a felszínre, ami egyértelműen mutatja a módosítás szükségességét - szögezte le az államtitkár.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a törvény lehetővé teszi, hogy a közérdekű felhasználásban a külön jogszabályban meghatározott feltételeknek eleget tevő karitatív szervezetek vegyenek részt.

Az indítvány előkészítése során a hat legnagyobb karitatív szervezettel is egyeztettek - hangsúlyozta. A mostani törvényjavaslat lehetőséget teremt arra, hogy a lefoglalt tárgyakat ne csak egyéni, hanem intézményi szinten is fel lehessen használni - mondta.

Fidesz: értelmesebb a karitatív felhasználás, mint a megsemmisítés


Tapolczai Gergely (Fidesz) arról beszélt, hogy a legnagyobb karitatív szervezeteket összefogó Karitatív Tanács egyik fő feladata a lefoglalt és hatóságok által felajánlott tárgyak jótékony célú felhasználásának koordinálása. Ez egy sokkal értelmesebb felhasználási módja a termékeknek, mint a megsemmisítés - szögezte le.

Az EU határain jellemzően ruházati termékeket, játékokat, elektronikai és dohánytermékeket foglalnak le, a tavaly lefoglalt termékek értéke közel 12 milliárd euró volt - emelte ki.

A Fidesz-frakció üdvözli és támogatja a javaslatot - mondta.

Jobbik: állami jelzést lehetne elhelyezni a lefoglalt tárgyakon


Kálló Gergely (Jobbik) hangsúlyozta, hogy képviselőcsoportjuk egyetért a törvényjavaslattal. Az azonban nem volt világos számára, hogy ki lesz az, aki a lefoglalt hamisítványokat úgy tudja megváltoztatni, hogy abba az eredeti márkanév tulajdonosa beleegyezzen.

A Jobbik szerint ezeken a lefoglalt termékeken el lehetne helyezni egy olyan állami jelzést, ami nem károsítaná a ruhát, de jelezné, hogy hamisítványról van szó - érvelt a politikus.

KDNP: nagyobb értékű tárgyakat is lehet adományozni


Nacsa Lőrinc (KDNP) azt mondta, hogy a legfoglalt termékek márkátlanítása jelenleg is zajlik, erre az állam forrásokat is biztosít a karitatív szervezetek számára.

Emlékeztetett, hogy az elkobzott tárgyak felhasználását a Karitatív Tanács koordinálja. A tanács tagszervezetei a legismertebb magyarországi segélyszervezetek - közölte.

Eddig jellemzően ruhanemű, háztartási cikkek voltak az adományok, de ezzel a törvénnyel a nagyobb értékű tárgyakat is el lehet adományozni - emelte ki.


Az MSZP támogatja az előterjesztést


Szabó Sándor, az MSZP vezérszónoka szerint üdvözlendő, hogy a javaslatot a karitatív szervezetek felvetései alapján állították össze, illetve egyeztettek velük. Szintén megköszönte a karitatív szervezetek munkáját, ami most a járvány idején különösen fontos.

Az MSZP támogatja az előterjesztést - közölte, megjegyezve: az egészségügyi, szociális intézmények megfelelő ellátása továbbra is az állam feladata kell, hogy legyen, és minden egyéb grátisz.



DK: bővíteni lehetne a szervezetek sorát


Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka kiemelte: a törvény célja mindenki számára támogatható. Ezt valahogy így kell megoldani, és mindent meg kell tenni azért, hogy az elkobzott javaknak minél nagyobb része hasznosulhasson - hangoztatta.

Ugyanakkor szerinte a márkátlanítás felvet problémákat. Hol a határ, amíg ezt meg lehet tenni? - kérdezte.

Kitért arra is: jelenleg a karitatív tanácsnak hat szervezet a tagja, azt egy kritériumrendszer szerint alakították ki. A DK-s képviselő javasolta, hogy gondolják végig, nem lehetne-e bővíteni ezen szervezetek sorát. Hátha ezzel még több emberhez el tudnának jutni - jegyezte meg. A DK támogatja a javaslatot.


Független: a javaslat elhárítja az akadályokat


Varga-Damm Andrea (független) azt mondta, hogy a javaslat elhárítja a még fennálló akadályokat az ilyen termékek karitatív szervezetekhez történő eljuttatása elől, és meg fogja azt szavazni.


Államtitkári zárszó


Soltész Miklós államtitkár megköszönte a vitában elhangzott konstruktív hozzászólásokat. Kiemelte: ritkán hallható egyetértésnek lehettek tanúi az Országgyűlésben.

Az egyik legnagyobb dilemma, mit vehetnek át a karitatív szervezetek, illetve a nagykereskedelmi láncok mit és mikor adnak át - jegyezte meg. Az elmúlt húsz évben a karitatív szervezetekkel közösen kialakított gyakorlatot követné továbbra is, a márkátlanítás területén ugyanakkor kötnek a hazai és uniós jogszabályok, és a nagy cégek is védik a márkájukat - jelezte Soltész Miklós.

Az általános vitát az elnöklő Brenner Koloman lezárta.


Napirend után


Napirend után Steinmetz Ádám jobbikos képviselő az európai úthálózat részét képező 68-as út felújítását sürgette, felidézve: erről már 13 éve kormányhatározat született. Nem értik, hogy a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz miért nem tett semmit, hogy ez megtörténjen - mondta.


Ezt követően az elnöklő Brenner Koloman bezárta az ülésnapot, az Országgyűlés hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!