OGY - Krónika 12. rész (költségvetés megalapozása, atomerőmű, napirend után)

Belföld, 2021.06.07

A jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosítások és az atomerőmű-építés finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló megállapodás módosítására vonatkozó bizottsági jelentésének vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este, majd napirend után szólaltak fel a képviselők.



A költségvetést megalapozó törvénymódostások


Nagy Csaba (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója az előterjesztés céljának a jogharmonizációt nevezte a költségvetés és az adótörvények között. A javaslat biztosítani fogja a jövő évi költségvetés szabályszerűségét, törvényességét - mondta.

Paulik Antal szlovák szószóló, a nemzetiségek bizottságának előadója ismertette a testület által kezdeményezett változtatást, amely szerint a nemzetiségi önkormányzatok is elhelyezhetik átmenetileg a támogatásukat állampapírban.

Lezsák Sándor a vitát lezárta, Banai Péter Benő pedig megköszönte a hozzászólásokat.


Atomerőmű-építési hitel


A magyar és az orosz kormány közt a magyarországi atomerőmű-építés finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló megállapodás módosítását tartalmazó jegyzőkönyv kihirdetéséről Nagy Csaba (Fidesz), a Törvényalkotási Bizottság előadója kiemelte: a tárgyalások eredményeként a kamatfizetési teher 400 millió forinttal lett kevesebb a 2019-ben tárgyalt javaslathoz képest.

Hozzátette: a megállapodás változatlan tartalommal marad érvényben, a díjmentes előterjesztés lehetősége továbbra is fennmarad.

Hangsúlyozta: Paks II jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia ellátásának fenntartásához, továbbá a hitel törlesztését csak 2031-ben, a két új erőművi blokk üzembe helyezését követően kell megkezdeni, melynek költségét az erőmű termelheti ki.

Keresztes László Lóránt (LMP) elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést. Azt mondta: káros Magyarország számára, az atomenergia pedig nem zöld, nem olcsó és nem biztonságos.

Hajdu László (DK) a vízhűtés iránti aggodalmait fejezte ki, valamint azt kérdezte, hol képzik majd azokat a szakembereket, akiket az erőmű működtetése igényel.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára előterjesztőként kijelentette: az atomenergia zöld, és az EU-ban is egyetértés van arról, hogy atomenergia nélkül nem lehet elérni a karbonsemlegességet.

Hozzátette: a konstrukció lehetővé teszi azt, hogy amíg a piaci kamatkörnyezet alacsony szinten van, a hitel egy-egy része is lehívható, és az refinanszírozható más kedvezőbb hitelből is.


Napirend után


Steinmetz Ádám (Jobbik) a balatoni nyaralás nehézségeiről beszélt napirend után. A közlekedés és az árak mellett kitért a védettségi igazolványra is, melyről azt mondta: a jelenlegi szabályozás magyarok százezreinek fogja megkeseríteni vagy ellehetetleníteni a nyaralását.

Dudás Róbert (Jobbik) felszólalásában a magyarországi vízhálózat karbantartásának szükségességére hívta fel a figyelmet, amely szakértők szerint 1000-3000 milliárd forintba kerülhet.

Kálló Gergely (Jobbik) az állatvédelmi szervezeteknek juttatott 141 millió forintos támogatást kevesellte. Azt mondta: 67 szervezet átlagosan kétmillió forintot kapott, amiből csak 14 napig tudják a legjobb minőségű tápból biztosítani egy telep állatainak vacsoráját.

Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta: a Fidesz és a KDNP "elárulta" Pécset és Baranya megyét, amikor nemet mondtak az ellenzéknek a térségre vonatkozó költségvetési módosító javaslataira.

Simon Róbert Balázs (Fidesz) a győri fejlesztéseket méltatta, és beszámolt a Modern városok program helyi elemeinek állásáról.

Varju László (DK) felszólalásában az Újpestet érintő közösségi programalkotásra invitálta az embereket.

Varga Zoltán (DK) szerint a debreceni fideszes politikusok nem tudnak lobbizni a város érdekében, nem Debrecen érdekeit képviselik a parlamentben.

Hajdu László (DK) felszólalásában a KGST-országokban elsőként, 40 éve épült rákospalotai hulladékégetőről beszélt valódi újrahasznosításnak nevezve annak működését.

Ander Balázs (Jobbik) úgy fogalmazott: a jövő évre tervezett költségvetés nem sok jót tartogat a hazai pedagógusok számára, nincs pénz jelentős tanári béremelésre.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) az ellen szólalt fel, hogy egy kilencemeletes, 130 szobás siófoki szállodát a magyar állam nagy valószínűséggel magánkézbe adott el.

Stummer János (Jobbik) azt mondta: új politikai hozzáállásra van szükség Békés megyében, mert csak így lehet pontot tenni az elmúlt 30 évre.

A napirend utáni felszólalásokat követően a parlament ülését bezárták, a Ház kedd reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!