OGY - Krónika 12. rész (külföldi egyetemek, napirend után)

Belföld, 2021.04.29

A felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosításáról szóló kormányzati javaslat általános vitájának zárásával, majd napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés szerdai ülésnapja.



Szél Bernadett független képviselő szerint ha a kormány meg akarta volna adni a méltóságot ennek a törvényjavaslatnak, akkor nem éjszaka tárgyalnák. Meglátása szerint a kormány leszerződik egy kínai kommunista egyetemmel, miközben a CEU-t nem engedi vissza.

Megjegyezte: amíg a jelenlegi kormány hatalmon van, nem lesz becsületes törvényhozás.

Azt is mondta, minden, a Fudan Egyetemmel kapcsolatos nemzetbiztonsági aggodalom jogos, hiszen az egyetem együttműködik a kínai hírszerzéssel. Hozzátette: az Amerikai Egyesült államok is aggodalmát fejezte ki az egyetem magyarországi campusa miatt, mondván "Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit".

A képviselő azt kérte, válaszoljon a kormány erre az aggodalomra. Arra is felszólította kormányt, hogy mondják meg, miért éri meg a magyar adófizetőknek hogy campusa legyen a kínai egyetemnek Magyarországon.

Schanda Tamás a vita lezárása után azt mondta: a magyar törvény a bajor szabályozás lefordítása és tükröztetése, és bízik abban, hogy az Európai Bizottság és bíróság nem alkalmaz majd kettős mércét, és ami elfogadható számukra Bajorországban, az elfogadható lesz Magyarországon is.

Azt is mondta, a Fudan Egyetem finanszírozásáról és az építkezéséről még nem született döntés, egyelőre csak ajánlatok vannak, és amikor eljön az ideje, a lehető legjobb megoldásokat fogja kiválasztani a kormány.



A napirendi pontok tárgyalását követően a független Varga Damm-Andrea a május 1-jén megszűnő Komló TV-re, az ország legrégebb óta működő helyi televíziójára emlékezett.

A jobbikos Stummer János pedig úgy fogalmazott, a kormány legnagyobb hazugsága, hogy az elmúlt 10 évben felszámolta a szegénységet.

Az ülésvezető Brenner Koloman bezárta az ülésnapot. A parlament csütörtökön folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!