OGY - Krónika 12. rész (vendégmunkások)

Belföld, 2023.05.24

A vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló javaslat általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját szerdán a parlament.Kormány: a törvényjavaslat védi a magyar munkahelyeket és munkavállalókat


Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva leszögezte, amíg van magyar munkavállaló, addig velük szeretnék feltölteni az üres álláshelyeket. Nyomatékosította: minden eszközt és energiát be kell vetni annak érdekében, hogy megtalálják azokat az embereket, akik még tudnak és akarnak dolgozni.

Jelen pillanatban is vannak harmadik országbeliekre vonatkozó jogszabályok, a magyar munkaerőpiacot pedig kvóta védi, de azt a kvótát szinte egyik évben sem tudták feltölteni - mondta Czomba Sándor. A jelenlegi rendszerben sok a kiskapu, ezért szeretnének egy egyértelmű, világos és átlátható keretet alkotni - tette hozzá. Továbbra is élni fog a harmadik országbeliekről szóló törvény, de amellett lesz egy vendégmunkásokról szóló is - emelte ki.

A politikus hangsúlyozta, eddig azok a szakmák voltak meghatározva, ahová jöhetnek külföldről, míg most azokat a szakmákat azonosítják be, ahová nem jöhetnek. Ez a törvény olyan jogszabályi keretet alkot, ami egyértelműen védi a magyar munkahelyeket és munkavállalókat - erősítette meg korábbi szavait.

Kijelentette, hogy a külföldi munkavállalók "nem nyomják le" a béreket, de ezt nem is tehetik, mert azt a jogszabályi feltételek nem engedik.

Arra is kitért, hogy adott esetben többe kerül egy vendégmunkás foglalkoztatása, mint egy hazaié. A nagy cégek egyértelműen azt mondják, hogy még ha most vendégmunkásokkal is kezelik a problémájukat, hosszabb távon mindenképpen magyar munkavállalókban gondolkoznak - mutatott rá.

Czomba Sándor kiemelte, majd a részletszabályokban döntik el, hogy mi lesz az összkvóta és ebből mi lesz a vendégmunkáskvóta.

A politikus a képviselők felvetéseire reagálva felhívta a figyelmet, hogy 2030-ra a foglalkoztatási korúak körében nagyjából háromszázezerrel lesz kevesebb munkavállaló.

Az államtitkár kijelentette, kifejezetten jó, ha arról beszélnek, hogy munkaerőhiány van és nem munkaerőfelesleg.

Arra is kitért, hogy nagyságrendileg nyolcvanezer külföldi munkavállaló található Magyarországon, akiknek a döntő többsége ukrán és szerb állampolgár.

Ez egy jó és szükséges törvényjavaslat - foglalta össze mondanivalóját Czomba Sándor.


Napirend után


A napirend utáni felszólalások során Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a fiatalok lakáshoz jutásának érdekében emelte fel a szavát.

Bartos Mónika (Fidesz) a teremtésvédelem fontosságáról beszélt, kiemelve a vallásközi párbeszéd és a vallások összefogásának fontosságát a teremtett világ megóvásában.

Fekete-Győr András a Momentum padsoraiból a mentőszolgálat működésének hiányosságaira hívta fel a figyelmet, a mentőszolgálat alulfinanszírozottságát és a mentősök alacsony bérezését kifogásolva.Az ülést vezető Lezsák Sándor az ülésnapot bezárta, a Ház kedden 11 órától folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!