OGY - Krónika 12. rész (vitanap)

Belföld, 2024.04.15

Vezérszónoki felszólalással folytatódott az ellenzéki frakciók kezdeményezésére meghirdetett, a 2007-2032. évekre vonatkozó Legyen jobb a gyermekeknek! nemzeti stratégia végrehajtásáról szóló vitanap az Országgyűlésben hétfőn délután.



DK: közös felelősség a gyermekvédelem és a gyermekjóléti ágazatok helyzetének értékelése


Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint egy ország jövőjének megalapozásához a legfontosabb a gyermekek megfelelő testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődésének, jólétének biztosítása. Ezért pártállástól függetlenül közös felelősség az, hogy reálisan értékeljék a gyermekvédelem és a gyermekjóléti ágazatok helyzetét.

A vitanappal az ellenzék célja az, hogy valódi cselekvésre bírják a kormányt az ágazatban általuk szükségesnek látott fordulatért - mondta.

A DK vezérszónoka sérelmezte, hogy a családi pótlékot nem növelte a kormány, továbbá szerinte a gyermekekkel intézményi szinten - gyermekvédelem, szociális ágazat, oktatás - foglalkozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének teljes hiányát látni.

Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: 2010 óta háromszorosára nőtt a súlyosan szegény 17 év alatti gyermekek száma Magyarországon, a rossz lakhatási körülmények közt élő kiskorúak száma pedig 19-ről 27 százalékra emelkedett. A tankötelezettség 16 éves korra leszállítása óta nőtt a lemorzsolódás ás az korai iskolaelhagyók száma, sőt 2020-ban a magyar 25-30 éveseknek csak 31 százalékának volt diplomája - tette hozzá.

A DK a gyermekek érdekében megválasztana egy gyermek- és ifjúságvédelmi országgyűlési biztost, illetve létrehozna a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaéléseket feltáró független vizsgálóbizottságot.

Emellett a költségvetést több ponton is módosítanák, a védőnői hálózat önkormányzatokhoz való visszatelepítésére 93 milliárd forintot, a családi pótlék duplájára emelésére 307 milliárd forintot javasolnának, valamint százmilliárd forintos összegben létrehoznának egy gyermekvédelmi alapot.


KDNP: Magyarországon van perspektíva egy családalapítás előtt álló fiatalnak


Hollik István (KDNP) rámutatott: amikor a DK kormányzott, nem tettek semmit azért, hogy a gyermekeknek jobb legyen, reménytelenséget és kilátástalanságot kínáltak a családalapítás előtt állóknak. Hozzátette: a baloldali kormányzás idején a 25 éven aluliaknak személyi jövedelemadó-mentesség, családi adókedvezmény, és otthonteremtési támogatás sem volt.

A kisebbik kormánypárt vezérszónoka sorolta a gyermekek jólétét is szolgáló kormányzati intézkedéseket, kezdve azzal, hogy bővítették a bölcsődei és az óvodai férőhelyeket, illetve tízből nyolc gyermek ma ingyenes a gyermekétkeztetés, és a tankönyv is. Ezekért a baloldal idején súlyos tízezreket kellett fizetni - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy a felsőoktatásban a baloldal tandíjat akart bevezetni, azokra, akik pedig elhelyezkednek a munkaerőpiacon, 25 éves kor alatt nulla, afölött pedig az egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs vonatkozik, továbbá a családalapítást is számos kedvezmény segíti.

Magyarország ma egy olyan ország, ahol van perspektíva egy családalapítás előtt álló fiatalnak, egy biztonságos ország, amely törekszik arra, hogy kimaradjon a háborús konfliktusokból, mert a gyermekek is ez az érdeke - emelte ki Hollik István.


Momentum: a politikai szándék hiányzik a gyermekvédelem helyzetének javulásához


Orosz Anna (Momentum) hangsúlyozta, a gyermekvédelem helyzetének javulásához nem a tudás, sokkal inkább a politikai szándék hiányzik.

Azt mondta, hogy szegénység miatt elvileg egyetlen gyermeket sem lehetne kiemelni a családjából, de a gyakorlat ennek az ellenkezőjét mutatja.

A Fidesz aktívan és tudatosan akadályozza az egyedülállókat és az azonos nemű párokat az örökbefogadásban - bírált a vezérszónok.

A politikus úgy látta, hogy "iszonyatosan kevés" pénz jut a gyermekek és a családok szociális védelmére. Kérte, hogy a gyermekvédelem dolgozóinak bérét legalább ötven százalékkal emeljék, és növeljék a nevelőszülők díjazását is. Végül közölte, hogy ki kell nevezni egy önálló gyermekjogi ombudsmant, illetve minden járásban szükség van egy gyermekjogi képviselőre.

Tóth Endre (Momentum) azt mondta, hogy a magyar állam nem elég jó nevelőszülő, csak a minimumot nyújtja, a rendszert néhány elhivatott szakember teszi egyáltalán elviselhetővé.


MSZP: átfogó gyermekjogi stratégiára van szükség


Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy a társadalom a legelesettebb, legkiszolgáltatottabb gyermekeket az államra bízza, de ez az állam nem teljesíti a feladatát. Köszönet illeti a szakembereket, akik áldozatos munkával próbálják ezt az "áldatlan, szörnyű államot" egy kicsit jobbá tenni és megfogni a gyermekek kezét - tette hozzá.

Minden felelős magyar állampolgár számára világossá vált, hogy a magyar gyermekvédelem területén óriási hiányosságok és visszaélések vannak - fogalmazott.

A képviselő azt kérte, hogy a kormány szakmai és civil szervezetek bevonásával dolgozzon ki átfogó gyermekjogi stratégiát és cselekvési tervet. Meg kell szüntetni a gyermekvédelem alulfinanszírozottságát, a GDP minimum három százalékát kell a családokra és a gyermekekre fordítani - emelte ki.

Hatékony prevencióra és korai intervencióra van szükség, a bántalmazás minden fajtáját meg kell előzni, a bántalmazásokat ki kell vizsgálni - szögezte le. A képviselő arra is felszólított, hogy a gyermekvédelmi rendszerben dolgozók kapjanak megfelelő anyagi megbecsültséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!