OGY - Krónika 13. rész (az unió jövője)

Belföld, 2022.06.28

A vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló javaslat vitája kedden este a parlamentben.



DK: a javaslat az Európai Unió elutasításáról szól


Arató Gergely (DK) kijelentette, hogy a tárgyalt javaslat az Európai Unió elutasításáról szól. Mivel a kormány érzi, hogy egyre kevesebb a mozgástere az európai porondon és nem tudja folytatni az elmúlt évtized gyakorlatát, ezért nekiállt annak, hogy előkészítse az ország "kivezetését" az Európai Unióból - fogalmazott.

Az Európai Bizottság ma is független politikailag, de ez nem azt jelenti, hogy olyan döntéseket hoz, mint amiket a magyar kormány szeretne - jelentette ki.

A politikus helyesnek nevezte, ha a magyar parlament támogatja az EU bővítése melletti elkötelezettséget, a nemzetiségek védelmét, valamint a védelmi képességek, köztük a határőrizet közös megerősítését.

Az önök számára a helyes európai működés az, ha a nemzeti kormányok határozzák meg az unió politikáját, a DK szerint azonban az a helyes működés, ha az európai polgárok határozzák meg az EU működését - fogalmazott. A polgárok az akaratukat az uniós választáson tudják kifejezni, de a kormány meg akarja fosztani őket attól, hogy közvetlen beleszólásuk legyen az EU működésébe - tette hozzá.


KDNP: az EU térvesztéssel néz szembe


Juhász Hajnalka (KDNP) azt mondta, bárcsak a demokráciáról szólt volna az Európa jövőjéről rendezett konferenciasorozat. Magasztos cél lehetett volna, ha a polgárok véleményét becsatornázzák a konferenciasorozatba, de az esemény politikai aspektusból a föderatív unió előkészítése volt - állította.

Az EU térvesztéssel néz szembe - szögezte le a vezérszónok. Az Európai Bizottság 2014 óta nyíltan politikai testületként definiálja önmagát - tette hozzá a képviselő.

Ha jogállamiságról és valódi demokráciáról beszélünk, akkor nem több, hanem okosabb Európai Unió kell - érvelt Juhász Hajnalka.

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy az EU megtagadta a keresztény gyökereit, illetve a tagállamok kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködését és elindult a föderális Európa, az Európai Egyesült Államok irányába.

Az Európa jövőjéről szóló konferenciával az volt a baj, hogy szabotálták, cenzúrázták azokat az álláspontokat, amelyek nem a liberális brüsszeli gondolattal értettek egyet - jelentette ki.

A baloldal folyamatosan azon mesterkedik, hogy létrejöjjön az Európai Egyesült Államok, Magyarország pedig ne kapja meg a neki járó forrásokat - szögezte le.


Jobbik: vannak kihívások, amelyeket nemzetállami szinten nem lehet megoldani


Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt, hogy az unió jövőjéről szóló konferencia komoly kritikákkal is illethető, de vannak benne pozitív elemek is.

Hibás iránynak tartotta, hogy a határozati javaslat csorbítani kívánja az Európai Parlament jogait és "visszavetné" a megválasztásának a módját a hatvanas évek szintjére, amikor a nemzeti parlamentek delegáltak tagokat az EP-be. Az európai és a magyar polgárok számára az EP az a grémium, ahol politikai szinten tudják befolyásolni az Európai Uniót - emelte ki.

Vannak olyan kihívások, amelyeket nemzetállami szinten nem lehet megoldani, ilyenek például a környezetvédelem, a közös védelmi politika vagy a nemzetközi történésekre való reakció - jelentette ki. Ugyanakkor szükség van az erős nemzetállamokra is - tette hozzá.

A felszólaló egyetértett a közös európai hadsereg létrehozásának gondolatával. Hangsúlyozta, éppen a jelenlegi helyzet, a "putyini orosz agresszió" lehet az, ami felgyorsítja a folyamatot. Szintén egyetértett abban, hogy a demográfiai kihívást nem migrációval, hanem a családok kiemelt támogatásával kell kezelni.

A Jobbik támogatja az EU területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket - szögezte le.


Momentum: a Fidesz javaslata kicsinyes, korlátolt, kirekesztő


Fekete-Győr András, a Momentum vezérszónoka szerint a Fidesz határozati javaslata kicsinyes, korlátolt, kirekesztő, és nem gondol a holnaputánra.

Értékelése szerint a határozatban kifogásolt szorosabb integráció az unión belül olyannyira nem probléma, hogy sok esetben "maga a megoldás". Példaként említette a klímaváltozás kezelését és a közös uniós érdekérvényesítést, amit csak a szorosabb együttműködéssel lehet elérni.

Kitért arra: a családok támogatásának fontosságában ugyan egyetértenek a Fidesszel, de mást gondolnak a családokról. Míg ők az összes családot szeretnék támogatni, addig a Fidesz csak egy részüket.

Szólt arról is, miközben egyetértenek abban is, hogy védelemben kell részesíteni az unió területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket, aközben felmerül a kérdés, hogy gondoltak-e a javaslat megfogalmazói a nem Magyarországon élő magyarokra, amikor azt követelték, hogy szerződéses szinten legyen garantálva minden nép joga, hogy eldönthesse, kivel akar együtt élni a hazájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!