OGY - Krónika 13. rész (azonnali kérdések, kérdések)

Belföld, 2023.09.25

Az azonnali kérdések után a kérdések tárgyalására tértek át a képviselők hétfőn este az Országgyűlésben.KDNP: miért hazudik Brüsszel?


Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy Brüsszel újabb és újabb támadásokat indít Magyarország ellen. Az Európai Bizottság hol az állítólagos jogállami helyzetet vizsgálja, és fogalmaz meg nyilvánvaló hazugságokat, hol az építőanyagok rögzített ára miatt indít pert, hol a rezsicsökkentés eltörlésére szólít fel. A cél nem más, mint hogy zsarolja a magyar kormányt, változtasson szuverenista álláspontján. Az eszközökben nem válogatnak, mert a jogszerűen járó uniós források kifizetését mindenképpen vissza akarják tartani - jegyezte meg.

Rámutatott: eközben milliárdokkal tömi Brüsszel olyan balliberális NGO-k zsebét, amelyek nyíltan Magyarország és a nemzeti kormány ellen tevékenykednek. A felállásban változás történt, míg eddig Soros fizetett és diktált, most Soros diktál és Brüsszel fizet azoknak az álcivil szervezeteknek, amelyek kapcsolatban állnak a Soros-birodalommal és kiszolgálják az érdekét - összegzett.

A magyar uniós források, ahogy az elnökség is, jár Magyarországnak - rögzítette, és azt kérdezte: miért hazudik Brüsszel?

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált, hogy Brüsszel sokadszorra bizonyítja, hogy elveszítette erkölcsi alapját arra, hogy kioktasson, számonkérjen és jogállami maszlagba bújtatott, mondvacsinált okokra hivatkozva zsaroljon szuverén tagállamokat.

Hozzátette: ennek ellenére folyamatosan ezt teszi, továbbra is visszatartja a Magyarországnak és Lengyelországnak jogosan járó forrásokat.

Kiemelte: a napokban az ukrán gabonával összefüggő vita során is az látható, hogy Brüsszel nem a tagállami és ezzel nem az unió érdekeinek megfelelően cselekszik, hanem egészen más, Európai Unión kívüli érdekeket szolgál ki szolgai módon.

Kitért arra is: ez az eset is azt bizonyította, ha meg akarjuk védeni érdekeinket, akkor kezünkbe kell venni sorsunkat. Azt is bizonyította, hogy van értelme a visegrádi országok összefogásának, mert együtt erősebbek vagyunk - közölte.


KérdésekA DK a pedagógusbérekről


Barkóczi Balázs (DK) arról beszélt, hogy ami az elmúlt hetekben történt, annak nem volt még párja a közoktatásban. Van olyan pedagógus, akinek nettó 21 forinttal nőtt a keresete, de volt olyan mesterpedagógus, aki az ígért 70 ezer forint helyett csak 27 ezer forintos emelésre számíthat, de arra is csak feltételes módban. Szavai szerint újra hazudtak a pedagógustársadalomnak.

Kitért arra is, hogy összesen 34 ezer ember hiányzik a rendszerből és emiatt van az, hogy elsőéves egyetemistákat vagy képesítés nélkülieket küldenek be tanítani.

Meddig akarnak még hazudni a pedagógusoknak és mit tesznek a pedagógushiány ellen? - kérdezte.

Rétvári Bence, a belügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált, ha azt kérdezi, ki mikor hazudik, akkor a DK pártelnöke válaszolt arra, önök mikor hazudnak: "reggel, éjjel, meg este".

A DK és az EP-képviselői szégyenletes módon január óta akadályozzák, hogy megkapják a pedagógusok azt a béremelést, ami megilleti őket - hangsúlyozta.

A kormány 10 százalékos emelést megelőlegezett, de ennél sokkal nagyobbat akartak adni. Kitért arra is, hogy elfogadták a pedagógus életpályáról szóló törvényt, ami a pedagógusokra van kitalálva, nem egyek a sok közalkalmazott közül, ők a nagybetűs pedagógusok. Megvalósult a fix óraszám, megteremtették a teljesítménybérezés alapjait és a pályakezdők is tudnának normális bért keresni - sorolta.


MSZP: visszaesett a szürkehályog-műtétek száma


Hiszékeny Dezső (MSZP) azt mondta, hogy rendkívüli módon visszaesett a szürkehályog-műtétek száma, százezer lakosra vetítve a beavatkozások száma még az évi ötszázat sem éri el.

A műtétre a várakozási idő pedig 99 nap - közölte, egyúttal megkérdezte, hogy miért ilyen alacsony a műtétek száma.

Rétvári Bence belügyi államtitkár azt felelte, hogy a koronavírus-járvány lelassította a beavatkozásokat, de azóta már 978 műtét jut százezer lakosra és nem 99, hanem csak 48 napot kell várni.


A Jobbik a munkásszállásokról


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy 2017-ben indult a munkásszállások kialakítása című program, amelynek keretében több ezer férőhely is létesülhet országszerte. Az újonnan létesített munkásszállós férőhelyek nagy részét a harmadik világból érkező munkásokkal töltik fel - tette hozzá.

A képviselő azt kérdezte, hogy a magyar munkavállalók lakhatását, valamint a magyar fiatalok életkezdését hogyan kívánja legalább ilyen összeggel támogatni a kormány.

Fónaqy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára leszögezte, hogy a kormány családpolitikai intézkedései egyértelműek és világosak, kiszámíthatóságot biztosítanak és segítik a gyermekvállalást. Az utóbbi években a GDP ötven százalékát fordítják családtámogatási intézkedésekre, ami egyedülálló az EU-ban - mondta.


Párbeszéd: megkaphatják a kártalanítást a recski családok?


Berki Sándor (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy megkaphatják-e a kártalanítást a sárlavina miatt otthonaikat elvesztett recski családok. A kormány "szóban" ötszáz millió forintot különített el a kárt szenvedettek végleges lakhatásának megoldására, de a pénz kifizetésének "máig semmi nyoma" - közölte.

Rétvári Bence államtitkár azt felelte, hogy a villámárvíz után a hatóságok azonnal az emberek segítségére siettek. Ezután az ingatlanok felmérése a következő feladat - tette hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy már júliusban megkezdték a helyszínbejárást és minden érintett ingatlan állapotát felmérik.

Akinél indokolt az állami segítség, az meg fogja kapni - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!