OGY - Krónika 13. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2019.12.10

Bizottsági jelentések általános vitáival folytatta munkáját az Országgyűlés kedden este.



Bizottsági jelentések vitái


A képviselők az este során tizenhárom bizottsági jelentést tárgyaltak meg.

Elsőként a temesvári népfelkelésről való megemlékezést rögzítő törvényjavaslat került napirendre. Ezt követte a 2020-as év Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánításáról szóló javaslat. Mindkét előterjesztést konszenzust övezte a parlamenti felszólalások alapján.

A védelmi és biztonsági célú beszerzésekről szóló törvény módosításához nem volt hozzászóló.

A közbeszerzésekre vonatkozó egyes törvények módosításához benyújtott bizottsági jelentést is megtárgyalták a képviselők, amelynek alapvető célja az egyszerűsítés és gyorsítás, az adminisztratív terhek további csökkentése.

Az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításánál a gyakorlatban felmerült tapasztalatokat építették be a javaslatba, számos szigorító és pontosító rendelkezéssel.

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításához szintén nem volt hozzászóló.

Az egyes törvényeknek az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésével, valamint a bizonytalan minőségű, tisztázatlan hátterű egészségügyi szolgáltatók tevékenységének visszaszorításával összefüggő módosításával a csalásoktól, visszaélésektől óvnák meg azokat az embereket, akik valamilyen betegségtől szenvednek. A vitában nem volt hozzászóló.

Szó volt a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi törvény módosításáról, a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló javaslatról is. Az előterjesztés a látvány-csapatsportágakat képviselő szövetségeknek, egyesületeknek, alapítványoknak adna lehetőséget a könnyebb beruházásra, fejlesztésre, amelyek a szükséges önerőt eddig nem tudták előteremteni.

Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára kiemelt jelentőségűnek nevezte a sportlétesítmények fejlesztését. Nagyon fontos - folytatta -, hogy a sport-tao rendszerén keresztül újulhatnak meg kisebb egyesületek pályái, öltőzői, uszodái, amelyeket egyre többen tudnak igénybe venni.

Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: a törvény benyújtása és az elfogadás között lezajlott egyeztetések nyomán a 300 milliós értékhatárt eltörlik, ami ellenzéki kérés volt.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról és ezen ellátások fedezetéről szóló javaslat többi között rögzíti, hogy az eddigi négy járulék összevonása után egyetlen járulékot kell a munkavállalók után fizetni, az egészségügyi ellátásra jogosultak köre nem változik. Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára közölte: a javaslathoz benyújtott képviselői módosító indítványokat nem támogatják.

A pénzügyi közvetítőrendszert, valamint az államháztartást és a gazdasági stabilitást érintő egyes jogszabályok módosítása kapcsán Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára közölte: a törvényjavaslathoz érkezett módosítások többsége pontosító, kodifikációs rendelkezéseket tartalmaz. A tartalmi módosítások közül kiemelte az értékpapírosítási folyamat gördülékennyé tételét rögzítő javaslatot, illetve azt, amelyik arról szól, hogy egyes kivételes intézkedések alkalmazásáról hogyan és mikor áll fenn a felügyeleti és szanálási hatóság tájékoztatási kötelezettsége.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló bizottsági jelentés vitájában csak Gion Gábor szólalt fel. Az államtitkár kiemelte: a hazai szabályrendszer további megerősítése és nemzetközi előírásokkal való további összhang megteremtése volt a cél, illetve a pénzmosás elleni törvény hatályba lépése óta eltelt időszak tapasztalatait is figyelembe vették a módosítás során.

A bizottsági jelentések közül utolsóként a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi törvény és egyes kapcsolódó törvényi rendelkezések módosítását tartalmazó bizottsági jelentést tárgyalták a képviselők.

A vitában hozzászóló nem volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!