OGY - Krónika 13. rész (fedezett kötvény, pénzmosás, napirend után)

Belföld, 2021.04.27

Miután a Ház kedd este lezárta a fedezett kötvény szabályairól szóló vitát, áttért a pénzmosás elleni fellépés lehetőségeinek megtárgyalására, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta az ülésnapot.



Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára zárszavában a közösségi finanszírozásról azt mondta: az európai szabályozás a biztonságra helyezi a hangsúlyt, szemben az amerikai vagy az ázsiai előírásokkal, amelyek nagyobb teret engednek.

A Magyar Nemzeti Bank zöldprogramjáról szólva közölte: az előírás szerint a jegybank a felügyeleti bírságok 6 százalékát fordíthatja "zöld" feladatokra. Mint mondta, a világ jegybankjai között az MNB volt az első, ami dedikáltan zöld befektetési portfóliót indított.



A levezető elnök a vitát lezárta.



A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés


A pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló javaslat általános vitájában Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy az indítvány a gazdasági szereplők átláthatóságát elősegítő új eszközöket teremt.

A központi nyilvántartások létrehozásával Magyarország jelentős mértékben javítja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni rendszer hatékonyságát és működőképességét - szögezte le.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény hatálya alá tartozó szereplők, például a bankok, ügyvédei irodák, könyvvizsgálók, szerencsejáték-szervezők számára a tényleges tulajdonosi adatok központi nyilvántartása újabb eszközt ad az ügyfélátvilágítási kötelezettségek teljesítéséhez - közölte az államtitkár.

A pénzmosás elleni fellépésben illetékes hatóságok a központi adatbázisokhoz való hozzáférés lévén hatékonyabban tudják beazonosítani a pénzmosás gyanújával érintett szervezetek tulajdonosi hátterét - hangsúlyozta. A hatóságok, a szolgáltatók és a lakosság bármely tagja számára biztosítják a hozzáférést az adatbázisokhoz - emelte ki.

Gion Gábor elmondta, hogy ki kell alakítani a központi nyilvántartást, amelynek segítségével időben azonosíthatóak az adott tagállamban területén kezelt fizetési számlával, illetve széffel rendelkező, illetve ezek felett ellenőrzést gyakorló természetes vagy jogi személyek.

Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka azt hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslattal az ország egy uniós jogharmonizációs kötelezettségének tesz eleget. A jogszabállyal Magyarország jelentős mértékben javítja a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépésének hatékonyságát - tette hozzá a politikus.

Az irányelvben meghatározott nyilvántartás felállításának és működtetésének felelős a NAV lesz - hangsúlyozta.

A képviselő a javaslat támogatására kérte a többi frakciót.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, üdvözli a végső és tényleges tulajdonos feltüntetését, miközben annak is örült, hogy a NAV közzéteszi a megbízhatatlan cégek listáját.

Ha a pénzmosással, a korrupcióval szemben bármely kormány, bármely képviselője javaslatot nyújt be, a Jobbik azt támogatni fogja - közölte.

Hollik István (KDNP) is kiemelte, hogy jogharmonizációs törvényjavaslatról van szó, aminek elfogadásával Magyarország megerősíti az elkötelezettségét a pénzmosás és a terrorizmus elleni harc mellett.

A képviselő nyomatékosította, hogy a pénzügyi szolgáltatásokat jogszerűen igénybe vevő polgároknak az indítvány nem jelent plusz terheket.

Mesterházy Attila (MSZP) bejelentette, hogy a szocialista frakció támogatja a javaslatot.

Ezt követően Jakab István levezető elnök a vitát lezárta.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően a Fidesz padsoraiból Bánki Erik a koronavírusban elhunyt mohácsi vállalkozóra, Kapcsa Zsoltra emlékezett, arra kérve mindenkit, hogy vegye fel a vírus elleni oltást, mert csak az tudja megállítani a járványt.

Frakciótársa, Witzmann Mihály elmondta, korábban még egyetlen kormány sem fordított annyit a Balaton fejlesztésére, mint a jelenlegi.

Végül Steinmetz Ádám (Jobbik) a választópolgárok kormánynak címzett kérdéseit olvasta fel.

Az ülésvezető Jakab István bezárta az ülésnapot. A parlament várhatóan szerdán folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!