OGY - Krónika 13. rész (jegybanktörvény)

Belföld, 2022.11.22

A Magyar Nemzeti Bank bírálatáról szóltak az ellenzéki felszólalások a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának keddi általános vitájában.



KDNP: még hatékonyabbá válhatnak a jegybanki folyamatok


Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka arról beszélt, hogy az IMF, az OECD, az Európai Bizottság egyaránt javította a magyar gazdaság növekedési előrejelzéseit. Az OECD négy százalékról hat százalékra éppen kedden növelte a kilátásokat - közölte.

Hozzátette: 2008-ban - amikor Varju László is kormányzati szerepet töltött be - az adócsökkentéseket eltörölték, megszorításokat vezettek be. Akkor a jegybank is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elszabadultak a családokat adórabszolgaságba taszító devizahitelek.

Az volt a jegybanki politika, hogy külföldre eladósították az országot, a vállalkozásokat, családokat megszorításokkal sújtották - mondta, majd kitért az off-shore botrányokra is.

2013-ban komoly fordulat következett be a jegybank életében - jelezte, hozzátéve: az akkori törvény korszerű, innovatív törvény volt, amely szolgálta az ország érdekét.

A mostani felfokozott helyzetben ugyanakkor fontos, hogy ennek módosítása is megvalósuljon - mutatott rá, kiemelve: az új szabályozás még hatékonyabban tervezhetővé teszi az operatív folyamatokat és a jegybank költségvetési vonatkozásait.

A KDNP támogatja a javaslatot.


MSZP: fontos a jegybanktörvény stabilitása


Vajda Zoltán (MSZP) azt mondta: fontos a stabilitás egy jegybankkörvénynél, ezért helyesnek ítélte, hogy ritkán nyúl hozzá a parlament.

Úgy fogalmazott: főként technikai pontokat módosít a törvényjavaslat, azonban az MNB elnökének fizetésemeléséről is szól. Néhány éve háromról ötmillió forintra növelték az elnök illetményét, ezután pedig hatmilliós járandóságot kapna majd - emelte ki.

Az inflációt pont az MNB-nek kellene kordában tartani, ezzel szemben egy év alatt ötről 21,9 százalékra emelkedett, az élelmiszereknél pedig ez még brutálisabban jelenik meg, mert négyről 45 százalék felé nőtt az áremelkedés.

A szocialista politikus szerint ezért most nincs helye a nemzeti bank elnökének fizetésemeléséről dönteni, és emiatt az MSZP frakciója nem is támogatja a javaslatot.


Momentum: az MNB képtelen volt ellátni feladatát


Bedő Dávid (Momentum) jelezte: az MNB képtelen volt ellátni elsődleges feladatát, ennek eredménye a több mint 21 százalékos infláció, a 40 százalékos élelmiszerár-emelkedés és a zuhanó forint. Mi sem mutatja jobban a jegybank teljesítményét, mint hogy Magyarországon van Európa egyik legmagasabb inflációs rátája - jelentette ki.

Hangsúlyozta: Matolcsy György kudarcot vallott az úgynevezett unortodox monetáris politikájával, az irányítása alatt álló MNB képtelen volt a válság kezelésére. Később azt is mondta: a jegybankelnök nem fizetésemelést, hanem elbocsátást érdemel.

Problémának nevezte, hogy a törvényjavaslattal a kormány ki akarja terjeszteni saját dominanciáját a magyar bankszektorra, hiszen az MNB, a hitelintézet és a posta készpénzforgalom lebonyolításához kialakított infrastrukturális hálózatát hatóságként eljárva fogja minősíteni. lehetőséget ad egy készpénzszállítási monopólium.

Azt pedig megkésettnek ítélte, hogy a törvényjavaslat kötelezővé tenné az MNB számára a tárgyév nyereségének 50 százalékát osztalékként való kifizetni.


Jobbik: legyen árfolyamcélja a forintnak


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta: a kormány "bankárkormány", és pénzügyi, globális valamint multinacionális érdekeket szolgál ki a magyar emberek érdekeinek kárára.

Sérelmezte, hogy a devizahiteles átváltáson "degeszre kereste magát" a nemzeti bank, de ebből a pénzből nem állított fel kártérítési alapot a devizakárosultak megsegítésére.

Kifogásolta a nemzeti bank elnökének fizetésemelését, majd a forint árfolyamának védelme érdekében azt javaslolta, hogy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításával legyen árfolyamcélja jegybanknak. Hozzátette: alaptörvény módosításra is szükség van a magyar nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelmében.

A kormány "tudatos forintrombolása" ezermilliárdos nagyságrendű különadó, amelyet a magyar emberek minden évben megfizetnek, és ezt a multik érdekében hagyják, tűrik - fogalmazott.


A Párbeszéd nem támogatja a javaslatot



Mellár Tamás (Párbeszéd) azt firtatta, milyen egyeztetések voltak a törvénymódosításról. Nincs bizonyíték arra, hogy az Európai Központi Bank véleményét is figyelembe vették - jegyezte meg.

Elmondta, fontos lett volna, hogy legyen egy passzus a törvényjavaslatban, amely megerősíti, a jegybank felügyeli a pénzügyi piacok stabilitását, amelynek része a forintárfolyam követése. Ha a forintárfolyam változékony, akkor a jegybanknak be kell avatkoznia - részletezte.

Arról is beszélt, hogy ha csak a háború az oka az inflációnak, akkor a kormányzat nem nagyon tud ellene tenni. Szerinte azért ilyen magas Magyarországon az infláció, mert túlfűtött a gazdaság, emellett hatással van rá az átalakuló világgazdaság, valamint a háború is.

Szóvá tette, hogy a javaslat tartalmazza a jegybankelnök fizetésemelését is. Szerinte Matolcsy György, a nemzeti bank elnöke be fog kerülni a tankönyvekbe mint ügyeletes állatorvosi ló, mert nagy hibákat követett el.

Kifogásolta a nyereség-veszteség elszámolására vonatkozó szabályt, értékelése szerint az ugyanis kiskaput nyit a pénzfinanszírozáshoz, ami tiltott kategóriába tartozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!