OGY - Krónika 13. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.22

Szerda kora este kormánypárti felszólalásokkal folytatódott tovább a jövő évi költségvetési javaslat vitája a parlamentben.



Képviselői felszólalások:


Bartos Mónika (Fidesz) azt mondta, hogy az utóbbi években egymást követték a válságos időszakok, a mindennapi élet részeivé váltak az olyan kifejezések, mint például az elhúzódó háború, a menekülthullám, az álhírek és a kíméletlen politikai szankciók.

Külön hangsúlyt kell fektetni az ország energiabiztonságának fenntartására, az áremelkedések letörésére és a magyar emberek megélhetési körülményeinek javítására - jelentette ki.

A jövő évi költségvetést egy elhúzódó háború hatásaival számolva kell elfogadni, a büdzsé a honvédelem és a rezsivédelem költségvetése - fogalmazott a politikus. Cél, hogy a Magyar Honvédség középtávon a régió meghatározó erejévé váljon - szögezte le.

Hollik István (KDNP) arról beszélt, hogy rendkívül nehéz helyzetben kellett megalkotni a költségvetési javaslatot, mert az ország szinte még ki sem lábalt a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból, amikor a szomszédunkban háború tört ki. Hozzátette, hogy a költségvetési indítvány megalapozott.

A büdzsé szakít azzal a baloldali politikával, ami megszorításokkal kezeli a válságot és folytatja azt a polgári hagyományt, hogy semmilyen válság árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni - jelentette ki.

A 2023. évi költségvetésnek része marad a 13. havi nyugdíj - szögezte le a politikus.

A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy megvédje a magyar embereket és a rezsicsökkentést - összegezte mondanivalóját.

Varga Gábor (Fidesz) a kormány legfontosabb céljának nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és ne a magyar emberek fizessék meg annak árát.

A jövő évi költségvetés stabil alapokon áll - nyomatékosított a képviselő, aki hangsúlyozta, a javaslat biztosítja, hogy a következő években az államháztartás visszaálljon a koronavírus-járvány előtti pályára.

Sztojka Attila (Fidesz) azt emelte ki: a 2023-as költségvetés egyszerre szolgálja a magyar családok, munkahelyek, nyugdíjak védelmét és az elmúlt 12 év eredményeinek megőrzését, valamint biztosítja az ország és a rezsicsökkentés védelmét. Mindezzel a 2010 előtti időszak kormányzásának tevékenységét állította szembe, az akkori ráfordítás-csökkentéseket és áremeléseket sorolva.

A mi szociálpolitikánk arról szól, hogy aki tud és akar, az munkából tudjon megélni - jelentette ki, hozzátéve, "a munkának van jövője Magyarországon". Megemlítette, hogy 2010 óta a romák foglalkoztatottsága másfélszeresére emelkedett, majd a szociális ráfordítások emelkedéséről beszélt. Közlése szerint a jövő évi költségvetés biztosítja az esélyteremtés és a felzárkózás forrásait.

A büdzsé tervezetének külügyi és külgazdasági vonatkozásait elemezte felszólalásában Bartos Mónika (Fidesz), megemlítve, jövőre új külképviselet nyitását tervezi a tárca a szubszaharai térségben, és bővítik a konzulátusok körét is. A külgazdaság exportfejlesztési és beruházásösztönzési tevékenység eredményeiről szólva megjegyezte, hogy évről évre rekordot dönt az Ázsiából érkező beruházások mennyisége.

Arra is kitért: folytatódnak minden határon túli területen az ott élő magyarok számára korábban elindított támogatási programok, majd a Stipendium Hungaricum kiválósági ösztöndíjprogram és a 2023-as költségvetésben a tárcához került Hungary Helps eredményeiről beszélt. Összességében úgy nyilatkozott: a jövő évi büdzsé biztosítja a tárcának a sikeres feladatellátás eszközeit.

Frakciótársa, F. Kovács Sándor a jövő évi költségvetés különleges voltáról beszélt, mondván, a világban, kifejezetten Európában sok bizonytalanság van, s noha az eredmények azt bizonyítják, hogy a magyar gazdaság jó úton jár, a koronavírus-járvány után pedig az újkori magyar történeklem legnagyobb növekedését hozta 2022 első negyedéve, térségünkre háború és energiaválság köszöntött.

A legfontosabb feladat a rezsicsökkentés és a honvédelmi képességeink megerősítése - jelentette ki a képviselő, az elmúlt évtizedekben teremtett értékek védelmének fontosságát hangsúlyozva. Ennek egyik elemeként említette, hogy növekedési pályán kell tartani a gazdaságot, védeni az ide érkező beruházásokat, csökkenteni a kiadásokat, növelni a bevételeket. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy a nyugdíjakra az ideinél 730, az oktatásra mintegy 200, az egészségügyre több mint 100, családtámogatásokra 450 milliárd forinttal fordítanak többet jövőre.


Államtitkár: sikeres volt a kanyarban előzés


Banai Péter Benő a gazdaság helyzetéről a kormánypárti és ellenzéki képviselők között kibontakozott vitára reagálva kijelentette, "a kanyarban előzés a számok alapján sikeres volt", magas szinten maradt a foglalkoztatottság, nőttek a reálbérek, a szilárd pénzügyi alapok meglétét pedig elismerték a hitelminősítők, amelyek a koronavírus-járvány alatt is éltek a felminősítés eszközeivel

Én nem úgy emlékszem, hogy 2010-ben tele kasszával kezdte volna meg a kormányzást a Fidesz-KDNP-kormány - jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, akkor 2004 óta, az új uniós tagállamok közül egyetlenként állt folyamatosan túlzottdeficit-eljárás alatt az ország, és 13 százalékos kamattal sem lehetett értékesíteni az állampapírokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!