OGY - Krónika 13. rész (oktatás, kultúra)

Belföld, 2024.04.10

Az Országgyűlés szerda este folytatta az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításának általános vitáját.



Párbeszéd: kétszáz család lakhatását sodorják veszélybe


Jámbor András, a Párbeszéd vezérszónoka arról beszélt, hogy kétszáz család - összesen ötszáz ember - lakhatását sodorja veszélybe a törvényjavaslat, akik közül sokan már negyven éve Józsefvárosban élnek. Az érintetteknek októberig kellene kiköltözniük a lakásokból, és a helyére az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tanárképzője kerülne. Cserelakást az önkormányzatnak kell biztosítani a családok számára - közölte.

Szóvá tette, hogy az önkormányzattal semmilyen egyeztetés nem előzte meg a javaslatot.

Miért kell kisajátítani a lakásokat? Miért ilyen sürgős ez a javaslat? Miért fél évet adnak rá? Hol szerepel a javaslatban, hogy jobb körülmények közé kerülnek a lakók? - sorolta kérdéseit.

Jámbor András szerint, bár a törvényjavaslat arról szól, hogy lesz kártalanítás, de ezeknek a lakásoknak igen csekély az értékük, azokat várhatóan áron alul veszik meg, az ellenértéke biztos nem fedezi majd a csereingatlanok értékét.

Emlékeztetett: a józsefvárosi önkormányzat elfogadott egy rehabilitációs tervet. A Dió 2030 program azért indult, hogy az érintett környéken a lakók jobb körülmények közé kerüljenek. Folyik a közbeszerzési eljárás a program keretében, a nyáron indulnának a beruházások - jelezte.

Az ellenzéki képviselő összegzése szerint a szavazásnál egyebek között arról döntenek majd, hogy bérlakásokat építenek vagy törölnek el és együttműködnek az önkormányzattal vagy áttolnak erőből egy rendelkezést, amely az önkormányzatiságot minden elemében sérti.

Jelezte, módosító javaslatot adtak be, ami kihúzná ezt a paragrafust. Kezdődjön egyeztetés, és ott találjanak mindenki számára megfelelő megoldást - szólított fel.


LMP: nincs elég szabad bérlakás


Az utolsó vezérszónok, Csárdi Antal (LMP) azt mondta, hogy a kormányzat fel akar építeni egy elitegyetemet, annak a terhére, hogy több, mint kétszáz család "lelke ott fog meghalni". Az utcára akarnak tenni ötszáz honfitársunkat, ötszáz magyar állampolgárt, csak azért, "hogy Önök építhessnek egy elitegyetemet" - fogalmazott.

Kijelentette, hogy a javaslatról annak készítői senkivel nem egyeztettek. Az önkormányzatnak jelenleg körülbelül harminc cserelakásnak alkalmas ingatlanja van, miközben az állam is csak mintegy 150 szabad bérlakással rendelkezik Budapesten - tette hozzá. Nincs annyi szabad bérlakás, hogy akár az állam, akár az önkormányzat elég cserelakást tudjon biztosítani - számolt az ellenzéki képviselő.


DK: az indítvány elsősorban a verseny visszaszorításáról szól


Gy. Németh Erzsébet (DK) arról beszélt, hogy a tárgyalt salátatörvényben a kultúra nagyon sok ágát központosítják. A javaslat 23 kisebb-nagyobb módosítást tartalmaz, amikben az a közös, hogy "az irány minden esetben negatív", az indítvány elsősorban a verseny visszaszorításáról szól - tette hozzá a politikus.

Szívszorító azt látni, hogy Önöknek tényleg ennyire nem számít kétszáz család - jelentette ki.


Párbeszéd: időutazás a törvényjavaslat


Mellár Tamás (Párbeszéd) a szocialista korszakot idéző "időutazásnak" nevezte a törvénytervezetet, arról beszélve, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre tervezett elit tanárképzésnek erős ideológiai éle lesz.

A politikus szerint ehelyett a tanári és a tanszabadság biztosítására, az egyetemi oktatók bérét a legmagasabbak közé emelő fizetésrendezésre és az intézményi autonómia biztosítására volna szükség.

Van egy csomó jó tanárképző intézmény Magyarországon - jegyezte meg, hozzátéve, ezekben színvonalas elméleti és gyakorlati oktatást nyújtanak a hallgatóknak.


DK: a kormányzat növeli a társadalmi különbségeket


Barkóczi Balázs (DK) arról beszélt: a kormányzat ezzel a tervezettel csak tovább növelné a már most is "szívszorító" társadalmi különbségeket a felsőoktatásban, miközben "a magyar társadalom kétharmada egyik napról a másikra él", és egy százezer forintos rendkívüli kiadást is csak nehezen tudna kigazdálkodni.


Párbeszéd: a kisajátítás keresztülhúzza a rehabilitációt



Jámbor András (Párbeszéd) arra kérte az államtitkárt, hogy ne csak a zárszóban reagáljon az ellenzéki képviselők kérdéseire, kritikáira, hogy valódi vita alakulhasson ki a javaslatról.

Értékelése szerint a Diószegi Sámuel utca rehabilitációs programját keresztülhúzzák az NKE új kara miatti kisajátítások. Feltette a kérdést, miért nem egyeztetett a kormány a józsefvárosi önkormányzattal és az ott lakókkal.



LMP: a Fidesz nem ismeri a városrehabilitációs programokat



Csárdi Antal (LMP) szerint a javaslat rámutat a helyzetre, hogy a kormány nem tudja és nem is ismeri az önkormányzati bérlakásrendszer működését, és nem ismerik a városrehabilitációs programokat, amelyek - különösen Budapesten - a rendszerváltás óta zajlanak.

Azok célja az önkormányzati, elavult lakásokban élő családok életminőségének javítása. Kicsivel több mint 20 év alatt a IX. kerületben például elérték a rehabilitációval, hogy a Középső-Ferencváros az egyik legdinamikusabban fejlődő és legnépszerűbb része a városnak.



DK: érzékelten, embertelen a kormány



Gréczy Zsolt (DK) szerint 2024-ben olyan országban élünk, ahol egyik pillanatról a másikra kilakoltathatnak embereket. Ez nemcsak lakhatásbiztonság kérdése, hanem emberségé is. Az a kormány viselkedik ilyen érzéketlenül és embertelenül, amelynek képviselői folyamatosan keresztény értékekről beszélnek és állandóan "hányják magukra a keresztet". Egy ilyen országban nem születnek meg a vágyott gyerekek, a középiskolás fiatalok fele pedig külföldön képzeli el a jövőjét - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!