OGY - Krónika 13. rész (területfejlesztés, napirend után)

Belföld, 2020.04.07

A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség területi lehatárolásával összefüggő javaslatok összevont általános vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal zárult az Országgyűlés keddi ülésnapja.



Vita a Közép-Duna Menti Kiemelt Térség lehatárolásáról


Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár ismertette azokat a javaslatokat, amelyek a Közép-Duna menti Kiemelt Térség területi lehatárolásával állnak összefüggésben.

A kabinet képviselője elmondta, az új térség alapvetően a Duna-völgyi terület fejlesztését célozza, a mezőföldi és kiskunsági települések szorosabb együttműködésének elérésével. Az új térség központjai Szekszárd, Paks és Kalocsa lesznek és összesen 98 település tartozik majd ide.

Közölte, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács is a kiemelt térségi fejlesztési tanácsok sorába kerül.

Rákossy Balázs szólt arról is, a most kezdeményezett módosítások az összes térségi fejlesztési tanács üléseinek állandó meghívottjai közé sorolja a területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelős miniszter képviselőjét, továbbá rögzíti, hogy a térségi fejlesztési tanács választott tisztségviselői a tanácsban végzett munkájukért díjazást nem kapnak.

A Fidesz nevében Ovádi Péter támogatta a kormány előterjesztését.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) felszólalásában azt kérte, hogy a kiemelt térségek önkormányzatai, polgármesterei továbbra is kapjanak beleszólási jogot környezetük fejlesztési terveibe.

Varju László (DK) úgy fogalmazott, nincs meggyőződve arról, hogy a kormánynak jó szándékai lennének a változtatás mögött.

Rákossy Balázs zárszavában elmondta, a szóban forgó előterjesztések a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai elleni sikeres fellépéshez is hozzájárulhatnak.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően három jobbikos képviselő kért szót a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban. Varga-Damm Andrea (Jobbik) az "oligarchák" adóztatását sürgette, Z. Kárpát Dániel elmondta, egy munkahelyvédelmi alap létrehozását várják a kormánytól, Potocskáné Kőrösi Anita pedig az önkormányzatoknak kért állami támogatást.

Varga László (MSZP) az egészségügyben, a szociális szférában, az agráriumban és az önkormányzatoknál dolgozóknak köszönte meg a járvány elleni védekezésben végzett munkát.


Az elnöklő Sneider Tamás bezárta az ülésnapot. A parlament szerdán további hat törvényjavaslat tárgyalásával folytatja kéthetes ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!