OGY - Krónika 14. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.22

Képviselői felszólalásokkal zárult a költségvetési javaslat szerdai vitája a parlamentben.

Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése

Képviselői felszólalások


Pajtók Gábor (Fidesz) felszólalásában az igazságszolgáltatási szervek költségvetéséről szólva kiemelte: a 2023-as költségvetés biztosítja a bíróságok és ügyészségek számára a magas a színvonalú munka végzéséhez szükséges forrásokat.

Meglátása szerint az igazságszolgáltatás függetlenségének egyik záloga, hogy a bírák anyagilag, egzisztenciálisan ne legyenek kiszolgáltatottak.

A bíróságok az ítélkezésben függetlenek, költségvetési kérdésekben azonban az egységes központi költségvetés részei, de a költségvetés külön fejezetben biztosítja a működésükhöz szükséges forrásokat.

Az ügyészség függetlenségének szintén az a biztosítéka, hogy önálló fejezet foglalkozik velük a költségvetésben - tette hozzá.

Kitért arra is: a közszolgálatban dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülése a kormány kiemelten fontos célja, ezért minden megindult életpályaprogram, meghozott bérintézkedés végrehajtásának fedezete szerepel a költségvetésben.

Frakciótársa, Riz Gábor azt hangsúlyozta, hogy a költségvetés két kiemelt területével, a rezsivédelemmel és a honvédelemmel biztonságot és kiszámíthatóságot biztosít a kormány az ország lakosságának. Ugyancsak kiemelte a Magyar falu programot, amellyel a kormány biztosította a vidéket, hogy számára a falvak ugyanolyan fontosak, mint a városok.

Az ország gazdasági zónákra osztásával és arányos fejlesztésével pedig azt célozza a kormány, hogy a centrumok további erősítése mellett újabb területeket kapcsoljon be a gazdasági fejlődésbe.

Tapolczai Gergely (Fidesz) hangsúlyozta, hogy 2023-ban továbbra is a kiemelt feladatok közé tartozik a gyermekvédelem. A képviselő célnak nevezete a megváltozott munkaképességű munkavállalók minél nagyobb arányú foglalkoztatásának ösztönzését.

Kara Ákos (Fidesz) kijelentette: az az egyik legfontosabb feladat, hogy garantálják az ország energiabiztonságát és megvédjék a rezsicsökkentést. A képviselő azt mondta, hogy a gazdaság növekedési pályáját a járvány ellenére is sikerült megőrizni. A családtámogatásokat és a nyugdíjakat meg kell védeni - szögezte le.

Mészáros Lajos (Fidesz) arról beszélt, hogy jövőre a költségvetésben mintegy 2670 milliárd forintot fordítanak egészségügyre. Átfogó ágazati cél, hogy minél hosszabb és minél egészségesebb életet biztosítsanak a teljes magyar lakosságnak, függetlenül attól, hogy ki, hol él - emelte ki.

Varju László (DK) arról beszélt, hogy a kormány külföldi technológiákra és alacsony bérekre építi a gazdaságpolitikáját.

Novák Előd (Mi Hazánk) üdvözölte, hogy a honvédelmi kiadások elérik a GDP két százalékát, de bírálatként azt mondta: évtizedeknek kell eltelnie, hogy a honvédség ilyen költségvetési arány mellett megfelelő állapotba kerüljön. A képviselő támogatta a lakossági rezsicsökkentés fenntartását és a családtámogatási rendszert is.

A felszólaló kérte a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfamentessé tételét. Beszédében túlzottan optimistának nevezte az inflációra és az euróárfolyamra vonatkozó becsléseket.


Államtitkár: emelkedik a családtámogatás



Banai Péter Benő a vitában elhangzottakra reagálva azt jelezte: nem minden családtámogatási elem bővül ugyan jövőre, de a rendszer egésze igen.

Elmondta: míg Varju László adatokkal nem támasztotta alá kifogásait, a számok cáfolják azon kijelentését, hogy alacsonyan tartott bérekkel teremtene versenyképességet a kormány.

Jelezte: abban viszont egyetértett a DK-s politikussal, hogy tudásalapú társadalmat kell építeni, növelni a termelésben a hozzáadott értéket. Jelezte: ennek szellemében tervezték a 2023-as költségvetést.

Novák Elődnek címezve szavait az államtitkár azt közölte: egyetért a képviselő által sürgetett patrióta gazdaságpolitika szükségességével, ugyanakkor épp a koronavírus-járvány mutatta meg, hogy van tennivaló a nagy hagyományokkal bíró hazai egészségipar területén, például a nemzeti ipart erősítő vakcinagyár létrehozásával.


További felszólalók hiányában az ülést vezető Dúró Dóra elnapolta a vitát, jelezve, hogy a parlament csütörtökön reggel nyolc órakor folytatja munkáját.


Napirend után


Az egyetlenként felszólaló Varju László (DK) azt mondta, hogy Újpesten egy olyan 21. századi kerületet hoznak létre, ahol mindenki jól érezheti magát.
(MTI)

Galériánk

Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése Az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!