OGY - Krónika 14. rész (nemzetközi szerződés, igazságügyi törvénymódosítás)

Belföld, 2019.11.19

A magyar-marokkói kiadatási és toloncegyezmény kihirdetésének együttes általános vitájával, majd a kormány legfrissebb igazságügyi törvénycsomagjának államtitkári expozéjával folytatta munkáját kedden este az országgyűlés, amelyet az igazságügyi törvénycsomag általános vitája követett.



Nemzetközi szerződések


Kormány


Előterjesztőként Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a két nemzetközi egyezmény életbe lépéséhez szükséges, hogy azt mindkét állam parlamentje elfogadja, mivel azok alapvető emberi jogokat érintenek.

Jelezte: a jogszabályok meghatározzák az érintettek körét, az eljárás vagy a megtagadás módját, a harmadik állam érintettségére vonatkozó teendőket és a más nemzetközi szerződésekhez való viszonyt.


Fidesz: be kell zárni a globalizáció kiskapuit


Hubay György, a Fidesz vezérszónoka - támogatásukról biztosítva az előterjesztést - hangsúlyozta: életbevágóan fontos, hogy ne engedjük meg, hogy a bűnözők éljenek a globalizáció adta kiskapukkal.

Hangsúlyozta: ezzel a megoldással elejét lehet venni a politikai üldöztetésnek, biztosítva a nemzetbiztonsági és az emberi jogi szempontok érvényesülését is.

Ez az egyezmény sokkal több, mint puszta logisztikai megoldás - jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a megállapodás révén nem idegen országban, ismeretlen körülmények között kell az elítélteknek letölteniük büntetésüket, ez pedig segíti majdani visszailleszkedésüket a társadalomba.


Jobbik: elfogadható a javaslat


Elfogadhatónak és a nemzetközi normákkal egyezőnek nevezte a törvényjavaslatot Bana Tibor (Jobbik), aki azt is üdvözölte, hogy a megállapodások aláírása után alig egy hónappal a parlament elé került a két javaslat.

Emlékeztetve arra, hogy az illegális migránsok jelentős hányada Marokkón keresztül érkezik Európába, azt hangsúlyozta, a folyamatot a kibocsátó országokban állítsák meg, és a tárgyalt anyag is ezt a célt szolgálja.


KDNP: érdekeltek vagyunk a stabil, erős Marokkóban


Magyarország érdekelt a stabil, erős Marokkóban - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka, aki hangsúlyozta, a királyság Észak-Afrika gazdaságilag és politikailag talán legstabilabb állama, amellyel folyamatosan fejlődik kereskedelmi és innovációs kapcsolatunk.

Kiemelte: a megállapodás erősíti a két ország kapcsolatát, együttműködését a nemzetközi bűnözés elleni fellépésben.


MSZP: támogatható a javaslat


Gurmai Zita (MSZP) frakciója támogatásáról biztosította a "gondosan előkészített dokumentumot".

További felszólaló hiányában az elnöklő Hiller István lezárta a törvényjavaslat együttes általános vitáját.


Igazságügyi törvénycsomag


Kormány: gyakorlati felvetések és jogharmonizáció miatt van szükség a módosításra


Szakmai, gyakorlati felvetések - az eljárások egyszerűbbé, gördülékenyebbé, a közbizalmat erősítőbbé tétele - mellett hazai és uniós jogharmonizációval indokolta az igazságügyi törvénycsomag elfogadásának szükségességét előterjesztőként Völer Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Kitért arra: a közjegyzői törvény fegyelmi szabályainak egyértelműsítése kiszűri azok tevékenységét, akik büntetőeljárás alatt állnak, emellett tartalmaz a mindennapi működést dinamikusabbá tevő és a visszaélésszerű joggyakorlást megakadályozó passzusokat.

Hozzátette: a szabadalmi törvény változása az összeférhetetlenségi és a felelősségbiztosítási szabályokat írja át, gördülékenyebbét eszi az eljárásokat és uniós harmonizációs elemeket is tartalmaz, a bizalmi vagyonkezelésről szóló törvény pedig egyebek mellett nyilvántartási szabályokat konkretizál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!